27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. Așa cum a sărbătorit în România. LISTA ACTIVITĂȚILOR

Ziua Mondială a Teatrului

Această zi a fost înfiinţată de Institutul Internaţional de Teatru (ITI) în 1961 şi a fost sărbătorită anual din 1962 de către Centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie neguvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sunt organizate diverse evenimente în care publicul are posibilitatea de a-şi întâlni artiştii preferaţi.

Una dintre cele mai importante manifestări este difuzarea mesajului Zilei Mondiale a Teatrului prin care, la invitaţia ITI, o personalitate recunoscută internaţional îşi împărtăşeşte reflecţia asupra celei mai vechi forme artistice – teatru – mesajul fiind tradus în peste 50 de limbi.

Primul mesaj de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris în 1962 de poetul și dramaturgul Jean Cocteau.

Printre personalităţile lumii care au trimis mesaje în această zi s-au numărat românii Radu Beligan (1977) şi Eugene Ionesco (1976).

Anul acesta, mesajul Zilei Mondiale a Teatrului este trimis de scriitorul norvegian Jon Fosse. Născut în 1959, este cunoscut pentru numeroase opere, inclusiv piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri. În 2023, el a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru piesele sale inovatoare și proza care dau voce de nedescris.

Teatrul Mare a devenit o instituţie culturală publică în 1864, printr-un decret semnat de premierul Mihail Kogălniceanu, iar în 1875, regizorul Alexandru Odobescu a pus la frontieră numele instituţiei – Teatrul Naţional.

La sărbătoarea centenară, în 1952, Teatrul Național a primit numele de Ion Luca Caragiale, iar în noiembrie 2014, Teatrul Național “L. Caragiale” a fost reînaugurat după o consolidare și o redezvoltare extinsă. Cu o vechime de peste 160 de ani, rămâne o instituţie de referinţă pentru cultura românească şi cea mai vizitată dintre teatrele româneşti.

În 2024, Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită de Institutul Cultural Român prin spectacole, spectacole și conferințe de teatru, alături de reprezentările sale străine. Institutul Cultural Român este partener al proiectului “Marin Sorescu. Setea montană de sare” – în cadrul Campaign National Artists for Artists organizat de UNITER – un eveniment spectaculos regizat de Mariana Cămășan, cea care a reunit artiști din diferite teatre și orașe pe scena Teatrului Național din București.

Evenimentul din 27 martie 1700 de la Atelierul TNB sărbătoreşte atât Ziua Mondială a Teatrului, cât şi Ziua Unirii Basarabiei cu România, precum şi 88 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu.

Articol creat de echipa EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Realitatea Travel

EkoNews