Cartofi gratinati cu bacon, ciuperci rumenite, oua si cascaval – la cuptor

Cartofi gratinati

 


Cartofi gratinati cu bacon, ciuperci, oua si cascaval – la cuptor. Reteta de cartofi frantuzesti cu ciuperci si afumatura (bacon). Cum se face o caserola de cartofi la cuptor cu crusta gratinata de branza mozzarella sau cascaval? Retete cu cartofi. Retete de gratinuri din legume.

 

Am improvizat aceasta caserola de cartofi gratinati cu bacon si ciuperci pentru un pranz consistent de iarna. A iesit ceva foarte gustos! Puteti folosi si alte tipuri de afumaturi: costita, kaiser, sunculita sau chiar felii de carnati afumati sau de cabanos.

 

Practic am adaptat reteta clasica de cartofi frantuzesti – vezi aici. Aceia sunt doar cu oua fierte si cascaval, pe cand reteta de astazi are in plus felii rumenite de ciuperci, un pic de usturoi si cubulete de afumatura.

 

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6-8 portii de cartofi cu bacon, ciuperci rumenite, oua fierte si cascaval – la cuptor.

Cartofi gratinati cu bacon, ciuperci, oua si cascaval – la cuptor

Timp de preparare

{30 minute|30 Minutes|30 Minute}

Timp de gatire

{45 minute|45 Minute|45 minutes}

{Timp Total|Timp Total|Timp Total}

1 ora 15 minute

Autor: Savori Urbane

  • 1,2 kg cartofi fierti in coaja
  • 6 oua fierte
  • 500 g ciuperci proaspete (champignon albe sau brune)
  • 25 ml ulei
  • {sare|sare|sare}
  • piper negru proaspat macinat
  • 3-4 catei de usturoi
  • 125 g bacon sau alta afumatura (kaiser, costita, sunculita, carnati afumati sau cabanos)
  • 200 g cascaval sau mozzarella tare
  • 200 g smantana groasa si acrisoara (fermentata) cu min. 24% grasime
  • 25 g unt moale
  • 1-2 linguri de pesmet simplu

 


Cum se fac acesti cartofi gratinati cu bacon, ciuperci rumenite, oua si cascaval – la cuptor?


Ingrediente pentru cartofi frantuzesti cu ciuperci si afumatura

Am pregatit ciupercile proaspete, afumatura, smantana groasa, usturoiul si branza. Am avut de ales intre cascaval clasic si Cheddar si, pana la urma, l-am ales pe primul. Asta pentru ca mama nu e amatoare de Cheddar. Nu este gresit daca folositi mozzarella tare sau alte tipuri de branzeturi tari: Gouda, Emmentaler, Tilsit, cascaval afumat etc.

 

Am dat cascavalul pe razatoarea cu ochiuri mari si l-am lasat deoparte.

 

Am fiert ouale pentru 6 minute (ca sa fie tari) si le-am racit bine in multa apa rece. Astfel ele se vor decoji mai usor.

 

Am fiert cartofii in coaja si i-am decojit, la fel am procedat si cu ouale fierte de mai sus.

 

Am feliat ciupercile si am decojit 4 catei de usturoi.

 


Mod de preparare cartofi la cuptor cu rondele de ou fiert, felii de ciuperci rumenite si cubulete de bacon


Cum se rumenesc ciupercile cu bacon, la tigaie?

Am ales o tigaie larga, antiaderenta, in care am pus la incins uleiul si apoi am adaugat ciupercile feliate. Le-am sarat lejer si le-am presarat cu piper negru proaspat macinat. La foc mare le-am tot intors cu spatula in tigaie, sotandu-le pe toate partile.

 

Ele vor scadea mult, dar se vor rumeni frumos! Apoi am pus cubuletele de bacon peste ele si am continuat sotarea alte 2-3 minute.

 

Am stins focul de sub tigaie si de-abia atunci am pus usturoiul presat sau tocat marunt. Am amestecat ciupercile rumenite cu bacon si usturoi si am lasat deoparte.

 


Cum se monteaza in forma cartofii fierti cu oua, ciuperci si afumatura?

Am pus cuptorul la preincins la 180 C cu ventilatie (caldura sus+jos), respectiv treapta medie spre inalta la cele pe gaz.

 

Iata cartofii fierti decojiti si ouale. Am ales o forma termorezistenta (a mea are cca. 20×25 cm si adancime de 5 cm) pe care am uns-o cu unt moale si am tapetat-o cu pesmet.

 

Am feliat ouale tari cu aparatul special.

 

In forma am pus jumatate din cartofi, taiati in rondele. I-am sarat lejer si i-am acoperit cu toate ciupercile cu bacon (din tigaie), apoi cu toate feliile de ou fiert. Am incheiat cu restul de rondele de cartofi pe care le-am sarat lejer. Deasupra am facut un strat gros de smantana (din cea acrisoara sau fermentata, ca pentru sarmale sau papanasi).

 


Coacere si gratinare cartofi cu crusta de smantana si cascaval ras

Am introdus forma cu cartofi in cuptorul preincins la 180 C si am lasat-o acolo 30 de minute. Asa arata dupa aceasta prima etapa de coacere: smantana s-a topit fain si a fost absorbita de cartofii fierti.

 

Am pus atunci tot cascavalul ras si am dat forma cu cartofi gratinati cu ciuperci, bacon si oua fierte inapoi la cuptor.

 

Am marit temperatura la 200 C si am lasat cartofii la gratinat 10-15 minute (depinde de cuptor) sau pana ce s-a format o crusta frumos rumenita. Gata! {Ce arome fantastice am in bucatarie!|This fantastic aroma is in bucatarie.|Ce arome fantastique am in bucatarie} !

 


Servire cartofi gratinati cu bacon, ciuperci rumenite, oua si cascaval – la cuptor

Am lasat acesti cartofi gratinati cu bacon si ciuperci la racorit vreo 10 minute. In acest rastimp ei absorb smantana topita si untul cu care a fost unsa forma.

 

Apoi am trecut la degustarea lor: o nebunie! Totul este aromat, savuros, fierbinte si extra gustos! Crusta de branza gratinata, cartofii moi, ciupercile rumenite, baconul si rondelele de oua fierte se potrivesc perfect in acest fel de mancare! Sa-l incercati si voi!

 

In familia Dianei cartofii frantuzesti se fac cu oua si carnati afumati, cu crusta de smantana. Eu pun in plus cascaval care se topeste si creeaza o crusta faina. Vezi aici varianta Dianei.

 

Va mai las o reteta grozava: Taci si-nghite cu cartofi vezi aici. Am inlocuit mamaliga (din reteta traditionala) cu cartofi fierti rasi, stratificati cu branza si smantana si garnisiti cu oua ochiuri, totul rumenit la cuptor.

 

Aici gasiti peste 100 de retete cu cartofi! In poza sunt cartofiorii copti in mantie de bacon – reteta aici.

 

 

Articol preluat de pe: Savori Urbane

EkoNews