Clatita uriasa cu mere coapte si nuca – reteta de mere in capot (pijama, halat) la cuptor. O prajitura simpla si rapida cu mere feliate si aluat de clatite. Cum se face Yorkshire Pudding cu mere, nuci si stafide? Retete cu mere.
Ce spuneti de ideea mea de a face mere in halat (capot, pijama, slafroc) la cuptor? Nu-i asa ca e faina? Da, cu doar 2 oua si 2 mere am improvizat aceasta minunata clatita uriasa cu mere coapte si nuca, din dorinta de a face un desert simplu si rapid. Practic este cea mai simpla prajitura cu mere pe care o putem face! Are aluat moale (similar cu cel de clatite), multe feliute de mar, miez de nuca si bucatele de fructe uscate: stafide, merisoare, curmale, smochine etc. Acest desert cu mere nu contine zahar in compozitie, el fiind doar pudrat la final cu un pic de zahar vanilat si cu scortisoara macinata.
Aici vedeti clasicele mere in halat, prajite in tigaie – reteta aici. De ce sa nu le facem la cuptor?
Aluatul folosit de mine la aceasta clatita uriasa cu mere coapte si nuca este cel de la clasicele Budinci de Yorkshire – vezi aici. Acestea sunt garnitura tipica englezeasca pentru friptura de vita (Sunday Roast).
Din cantitatile de mai jos rezulta o clatita uriasa cu mere coapte si nuca coapta in tava de 30×22 cm, cu adancime de 4 cm. Puteti folosi si forme rotunde cu 28 cm diametru, dar care sa NU aiba pereti detasabili deoarece va curge grasimea din ele! Pentru tava mare a cuptorului (33×42 cm) trebuie dublate toate ingredientele.
Clatita uriasa cu mere coapte si nuca – reteta de mere in capot (pijama, halat) la cuptor
Timp de preparare
{15 minute|15 Minutes|15 minutes}
Timp de gatire
{30 minute|30 Minutes|30 minute}
{Timp Total|Timp Total|Timp Total}
{45 minute|45 Minute|45 minutes}
Autor: Savori Urbane
- {2 mere acrisoare|2 mere acrisoare|Just 2 acris}
- 30 g miez de nuca (sau migdale, alune de padure, mix de nuci etc)
- 30 g fructe uscate sau confiate (stafide, merisoare, caise, curmale, smochine etc)
- 30 g unt
- 20 ml ulei
- {2 oua|2 Oua|2}
- 70 g faina
- {100 ml lapte rece|100 ml milk rece|100 ml of milk for a dollar}
- un praf bun de sare
- 1 plic de zahar vanilat Bourbon
- 2 linguri de zahar pudra vanilat
- un pic de scortisoara macinata
Cum se face o clatita uriasa cu mere coapte si nuca – reteta de mere in capot (pijama, halat) la cuptor?
Ingrediente pentru clatite cu mere la cuptor
Am pregatit cele necesare acestei retete de clatita uriasa cu mere coapte: merele, ouale, nuca, fructele deshidratate, vanilia, untul, laptele rece si faina. In plus am mai folosit sare si un pic de ulei, iar la final zahar pudra vanilat si scortisoara macinata.
Mod de preparare clatita cu mere – la cuptor
Cum se feliaza merele pentru clatite?
Am spalat merele, insa nu le-am decojit. Cojile lor sunt aromate si gustoase, ele fiind si o buna sursa de fibre naturale. Le-am feliat cu aparatul special (puteti sa o faceti si cu cutitul).
Apoi am taiat sectoarele de mar in felii subtiri.
Coacerea merelor cu unt, nuca si stafide sau alte fructe deshidratate
Am pus cuptorul la preincins la 200 C cu ventilatie (caldura sus+jos), respectiv treapta inalta la cele pe gaz. Am ales o tava de 22×30 cm (adanca de 4 cm) pe care am uns-o bine cu 30 g de unt moale.
Am aranjat in tava feliile de mere, miezul de nuca tocat mare si fructele uscate. Le-am stropit cu o lingura de ulei (care va preveni arderea untului) si am dat totul la cuptor pentru 10-12 minute, la 200 C. La jumatatea timpului am amestecat merele cu o spatula, pentru a se rumeni uniform.
Cum se face aluatul pentru clatita uriasa cu mere (tip Yorkshire Pudding)?
Am ales un castron potrivit in care am pus faina, ouale intregi, un praf de sare si vanilia. Am pregatit laptele rece si un tel.
Am frecat bine tot ce era in castron si apoi am inceput sa diluez compozitia cu lapte, adaugat treptat.
Am obtinut un aluat mai gros decat cel al clatitelor clasice, neted si omogen. Ideea este sa nu avem cocoloase! Daca totusi aveti cocoloase, atunci strecurati aluatul printr-o sita fina! Este bine ca aluatul sa stea macar 5 minute la odihnit, inainte de-al turna in tava.
Turnarea aluatul de clatite peste merele coapte si coacerea finala
Dupa cele 10-12 minute de coacere, am scos rapid tava cu mere din cuptor si am inchis usa acestuia pentru a sta cat mai fierbinte. {Ce arome faine, de mere coapte, am in bucatarie!|What a wonderful aroma, from mere cooked, I am in bucatarie.|De mere coapte, I’m in bucatarie.}
Rapid, fara sa pierd vremea, am turnat aluatul peste merele coapte si am reintrodus tava in cuptorul fierbinte. Aici trebuie sa ne miscam repede de tot!
Dupa vreo 15-17 minute de coacere la 200 C, am scos tava din cuptor. Cat de fain s-a umflat aluatul printre mere! Suprafata clatitei uriase este denivelata, asa cum trebuie sa fie!
Servire clatita uriasa cu mere coapte si nuca – reteta de mere in capot (pijama, halat) la cuptor
Imediat am pudrat clatita uriasa cu zahar pudra vanilat amestecat cu scortisoara macinata. Aceste este singurul zahar din reteta si se pune peste clatita fierbinte.
Da, acum miroase exact ca placintelele cu mere rase ale bunicii! (reteta aici)
Aceasta clatita uriasa cu mere coapte si nuca se serveste fierbinte, imediat dupa ce-a fost scoasa din cuptor.
Sa va mai povestesc de gustul, aromele si textura ei? Este lejera ca un sufleu, are margini rumenite, usor crocante si este plina de feliute caramelizate de mar! Din cand in cand dai si peste nucile crocante, coapte si ele, sau peste mici bucati de fructe deshidratate. O nebunie de desert de iarna!
Iata si un scurt video cu acest minunat desert (de pe contul meu de Insta).
Mai demult am facut o alta clatita uriasa peste care am pus crema de vanilie, gem de zmeura si fructe de padure (pot fi si congelate) – reteta aici.
Neaparat sa incercati si varianta aperitiv cu sunca, smantana si cascaval! Reteta ei este aici.
Daca tot am pomenit de clatite, va las aici reteta scrisa si video a acelor mai fragede si gustoase clatite!
Articol preluat de pe: Savori Urbane