Ninge ca în poveștile din România: zăpadă și poli. Pot şoferii care călătoresc în martie să fie modificaţi fără pneuri de iarnă?

În zonele montane există zone în care un strat de zăpadă de 1 – 3 cm a fost pus chiar şi pe şosea, iar drumurile s – au răspândit material anti – derapat.

Până în 2011, șoferii au fost obligați să călătorească cu pneuri de iarnă din noiembrie până la sfârșitul lunii martie.

Dar legea a fost schimbată şi şoferii nu trebuie să mai ţină cont de luna în care se află, ci de starea drumului.

Conducătorilor auto li se interzice să călătorească pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau poli atunci când vehiculul nu este echipat cu pneuri de iarnă.

Prin urmare, numai cei care călătoresc în zonele în care ninge acum sau unde este format sunt obligați să aibă anvelope de iarnă, scrie probotor. ro. Ţara este cea mai mare ţară din lume.

Dacă drumul este uscat și nu polar, atunci șoferii pot călători pe orice drum, indiferent de anotimp, cu pneuri de vară.

Amenzi, chiar cu pneuri de iarnă sau de vară

Şoferii care călătoresc pe drumurile publice trebuie să acorde atenţie şi unui alt aspect. Purtarea pneurilor.

“Toate pneurile, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu M şi S (însemnând noroi şi zăpadă), sub formă de: M + S, M. S. sau M & S, trebuie să îndeplinească cerinţele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră naţională,” precizează Registrul auto român.

În caz contrar, atât cei cu pneuri de iarnă cât şi cei cu pneuri de vară pot primi o amendă de până la 3, 300 lei dacă sunt prea uzaţi.

Aceeași sancțiune este acordată conducătorilor auto care călătoresc pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau poli cu pneuri de vară.

Articol preluat de pe: Realitatea Travel

EkoNews