Prajitura Ileana cu ciocolata, visine si nuca – reteta veche de negresa insiropata, glazurata. Cum se face o prajitura cu visine, nuci si glazura de ciocolata? Prajitura tip negresa, ca pe vremuri. Retete de prajituri de casa. Prajitura cu visine, cacao si nuca.
Rasfoind foitele volante cu retetele mamei mele, pastrate de vreo 50 de ani intre copertile ,,Cartii de bucate pentru tinerele gospodine de Silvia Jurcovan”, am dat peste Prajitura Ileana (de la Smaranda S., din Arad – o doamna profesoara de franceza, buna prietena de-a mamei mele). Eu sunt prietena cu cei 2 copii ai familiei: Horia si Sorana (va pup!). Reteta e de prin 1985-86 si e notata in cani. Avea enorm de mult zahar (am mai taiat din el), am scos praful de copt si am adaugat un ou in plus, am tinut visinele in Amaretto etc. Adica am adus-o ,,la zi” si am cantarit totul in grame sau ml, ca sa puteti si voi reproduce reteta, cu usurinta.
Iata facsimilul cu reteta veche, ingalbenita! Scrisul este al Soranei, buna mea prietena pe care o salut acum (Ciao! ), fiica D-nei Smaranda S. Sorana era eleva de scoala primara pe -atunci, eu eram de gimnaziu. Cum ziceam, mai jos veti gasi lista de ingrediente in grame si ml, deoarece volumul canilor variaza de la 150-300 ml! Daca va intrebati de unde aveam unt, la Arad, in 1985: din Ungaria vecina! Am supravietuit perfect cu alimente, cosmetice, detergenti si alte produse aduse, cu micul trafic, din Ungaria si fosta Iugoslavie! Si erau de calitate foarte buna! De-atunci folosim faina ungureasca si este mereu buna, nu cand si cum!
Din cantitatile de mai jos rezulta o tava de cca. 25×30 cm (sau forma circulara cu diametrul de 30 cm) cu Prajitura Ileana cu ciocolata, visine si nuca.
Prajitura Ileana cu ciocolata, visine si nuca – reteta veche de negresa insiropata, glazurata
Timp de preparare
{30 minute|30 Minutes|30 Minute}
Timp de gatire
{35 minute|35 Minute|35 minutes}
{Timp Total|Timp Total|Timp Total}
1 ora 5 minute
Autor: Savori Urbane
- 200 g unt
- 150 g zahar
- {70 g cacao|70 g cacao|70 g cacao}
- {250 ml lapte|250 ml of milk|250 ml -}
- 1 plic zahar vanilat Bourbon sau pudra de vanilie (extract etc)
- 300 g faina
- 5 oua (separate albusuri de galbenusuri)
- un praf de sare
- 100 g zahar
- 1 plic zahar vanilat Bourbon sau pudra de vanilie (extract etc)
- 100 g miez de nuca
- 500 g visine fara samburi (proaspete, congelate sau din compot) – sau chiar din visinata
- optional: 50 ml lichior Amaretto sau chiar visinata de calitate (nu cu tuica sau rachiu!)
- cateva sferturi de miez de nuca pentru decor
Cum se face Prajitura Ileana cu ciocolata, visine si nuca – reteta veche de negresa insiropata, glazurata?
Cum se ,,imbata” visinele cu lichior?
Am folosit visine congelate. Pentru inceput am pus visinele intr-un mic castron si le-am stropit cu lichior de migdale (Amaretto) deoarece ele nu prea au aroma. Puteti folosi zeama de compot si esenta de migdale. Oricum, alcoolul se evapora la copt si lasa in urma doar aroma! El contribuie la textura pufoasa a prajiturii. O alta varianta ar fi sa folositi visine din visinata (fara samburi) si un pic de zeama de compot (visinele fiind deja bine imbibate cu alcool). Recomand o visinata de calitate, ca a noastra, nu chestii cu rachiu sau tuica.
Am acoperit castronul cu o farfurioara si am lasat totul pe masa, macar 30 de min. Visinele vor mai lasa zeama lor si se vor impregna cu aromele din lichior.
Preparare sirop de ciocolata (din care se pastreaza si pentru glazura)
Este interesant cum se face acest sirop care are rol si de glazura. Am pregatit untul (pus direct intr-o cratita), laptele, zaharul, cacaoa si vanilia.
Mai intai am amestecat cacaoa pudra cu 2 linguri din zaharul de mai sus pentru a nu avea cocoloase.
Am pus restul de zahar peste untul din cratita.
Am adaugat cacaoa amestecata cu zaharul si am turnat treptat laptele. Am pus si vanilia si am amestecat bine. Am asezat cratita pe foc mic si am adus tot amestecul la fierbere. Atentie sa nu dea in foc! Siopul acesta trebuie amestecat si supravegheat!! L-am lasat la infierbantat, aproape de fierbere. Apoi am stins focul si am tras deoparte craticioara.
Am pastrat cca. 250 g din acest sirop-glazura de ciocolata (am pus o cana goala pe cantar, am facut tara si am turnat 250 g). Aceasta va fi glazura pentru Prajitura Ileana si se va turna dupa coacere, pe blatul fierbinte. Momentan am lasat-o deoparte.
Cum se face blatul de negresa cu visine si nuca sau Prajitura Ileana cu glazura de ciocolata?
Am pus cuptorul la preincins la 180 C cu ventilatie (caldura sus+jos), respectiv treapta medie spre inalta la cele pe gaz. Am cantarit faina, am separat cele 5 oua si am rumenit usor nuca ce va intra in aluat.
Intr-un castron incapator am pus faina, un praf de sare, vanilia si am turnat restul de sirop de ciocolata (pe cel ramas in craticioara). Am pus galbenusurile si am amestecat bine cu telul de mana, ca sa nu am cocoloase. Am scurs bine visinele si toata zeama lor (cu lichior cu tot) am turnat-o in aluat.
Am amestecat iar cu telul.
Cum se bate spuma pentru negresa ca pe vremuri?
Aici sunt cele 5 albusuri si 100 g de zahar. Am pus un praf de sare peste albusuri si le-am batut spuma tare, cu mixerul. Apoi am turnat tot zaharul si am continuat baterea pana ce am obtinut o spuma densa, ca la bezea.
Aici vedeti aceasta spuma. Aerul captat in albusuri este agentul natural de crestere (afanare) al acestei prajituri Ileana sau negresa insiropata. Nu am pus praf de copt pentru ca nu este necesar.
Am tocat mare, din cutit, nuca prajita si racorita.
Am pus 1/3 din spuma peste compozitia cu cacao si am amestecat-o viguros cu telul (este treimea de sacrificiu). La urmatoarele 2 treimi de spuma am trecut la amestecarea delicata cu spatula, de sus in jos. In 3 ture am pus bezeaua. Inainte de ultima am adaugat nucile tocate (visinele se pun direct in tava).
Iata cat de faina si aerata e compozitia pentru Prajitura Ileana!
Turnarea in tava si coacerea prajiturii Ileana cu visine, nuci si cacao
Am asternut tava (25x30cm, adanca de vreo 4 cm) cu hartie de copt si am turnat compozitia in ea. Deasupra am pus visinele: pe unele le-am aruncat mai de sus ca sa mearga spre fundul tavii, pe altele le-am asezat mai delicat. Vedeti ca am lasat margini late hartiei de copt pentru a putea apuca de ele cand scot prajitura din tava!
Am copt Prajitura Ileana cca. 30-35 de minute la 180 C (cuptor preincins) cu caldura sus+jos+ventilatie. Ce fain a crescut si fara praf de copt! {Ce arome faine am in bucatarie!|This arom is so fain in the bucatarie.|The arom fain am in bucatarie.} Miroase a migdale, a ciocolata si a vanilie!
Cum se glazureaza Prajitura Ileana cu siropul de ciocolata pastrat deoparte?
Imediat ce-am scos tava cu prajitura din cuptor, am si turnat peste ea glazura din ceasca! Am intepat repede blatul cu un bat de frigaruie, in multe locuri, pentru a facilita insiroparea. O parte din sirop ramane deasupra si formeaza glazura. Am lasat prajitura la racit cateva ore (la camara).
Dupa racirea completa am trecut la degustarea ei. Nu arata prea bine sus, asa ca am decis sa o decorez cu sferturi de miez de nuca.
Ornare cu nuci si servire Prajitura Ileana cu ciocolata, visine si nuca – reteta veche de negresa insiropata, glazurata
Asa da! Prajitura Ileana poate fi feliata si degustata! {Ce textura frageda are!|What textura is questioned?|This text is!} Ce gust si ce arome! O nebunie! Efectiv e un fel de negresa autohtona cu visine, bucatele de nuci coapte si glazura.
Feliile se topesc in gura! O minunatie de prajitura de pe vremuri! Sa faceti si voi Prajitura Ileana cu visine, nuci si ciocolata pentru ca este grozava!
Daca tot am pomenit de negrese, va las aici reteta americana clasica de Brownie – Negresa Perfecta.
Avem si reteta video a clasicei American Brownie – vezi aici.
Va recomand si alte 2 variante de brownies: prima este cu multe fructe proaspete de vara – Fruity Brownie (vezi aici).
Sau cu piure de dovleac, in 2 culori – Pumpkin Brownie (reteta aici).
Aici gasiti mai multe retete de prajituri cu ciocolata. In imaginea de mai jos este Regina din Saba – reteta aici.
Articol preluat de pe: Savori Urbane