Consecințe Aspre pentru Șoferii care Depășesc Ilegal Bicicliștii și Trotinetele

Bicicliști

În 2021, legile care reglementează cicliștii și cei care călătoresc cu scutere electrice au fost modificate. Distanța de siguranță pe care șoferii trebuie să o păstreze față de un biciclist atunci când o depășesc a fost stabilită de GD 1075 / 2021.

Şi această obligaţie se aplică şi unui scuter electric depăşit.

Trecerea bicicletelor și a scuterelor pe suprafețe rutiere unde linia dintre benzi este continuă este practic interzisă, scrie probotor. ro.

Conducătorii auto ai autovehiculelor, alții decât cei care se deplasează pe două roți, trebuie să efectueze această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal al separării traficului sau a separării benzilor pe aceeași direcție cu cel puțin jumătate din lățimea vehiculului atunci când viteza de deplasare este mai mare de 50 km/h sau cel puțin prin ruperea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare nu este mai mare de 50 km/h, conform cerințelor HG 1075 / 2021.

Conducătorii auto nu au dreptul să o evite în cazul în care această manevră nu este permisă pe acea secțiune a drumului, indiferent de cât de lent se deplasează un biciclist.

Noua regulă a înlocuit regula care impunea o separare de minimum 1,5 metri de bicicletă sau scuter în momentul depășirii unui astfel de vehicul cu două roți.

Cum poți efectua legal depășirea bicicliștilor sau a celor care merg pe trotinete

Dacă sunteți în spatele unui ciclist, puteți traversa doar dacă urmați următoarele reguli:

Atunci când călătoriți pe un drum unde viteza maximă permisă este de până la 50 km/h, mutați roțile peste marcajele care separă benzi sau direcțiile de circulație.

– depăşeşte marcajul longitudinal pe un drum în care viteza maximă este de peste 50 km/h cu mai mult de jumătate de maşină în timpul călătoriei pe el.

– proprietarul scuterului sau călăreţul este pe pistă sau pe drum.

Bicicletele electrice și scuterele vor fi conduse doar pe un drum cu o pistă de biciclete. Mișcarea scuterelor electrice este permisă numai în sectoarele rutiere în care viteza maximă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, stabilește articolul 41 alineatul (3) din legea rutieră.

Ai voie să încalci linia continuă dacă depășești o bicicletă sau o trotinetă?

Conform legii rutiere româneşti, este interzisă depăşirea în anumite condiţii.

” Se interzice depăşirea vehiculelor pe pasaje, poduri, poduri şi tuneluri inegale. Dacă drumul este întreţinut la o distanţă mai mare de 20 de metri iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 metri lăţime, acesta stabileşte legea traficului. Prin derogare, vehiculele de tracțiune pentru animale, motocicletele, motoretele și bicicletele pot fi suprasolicitate în aceste locații.

În aceste zone, vi se permite doar să traverseze o bicicletă sau un scuter dacă aveți vizibilitate și nu deranjează oamenii care vin din direcția opusă.

Cu toate acestea, legea nu face excepţii de la încălcarea marcajelor rutiere. Deci, din punct de vedere legal, nu poţi depăşi un vehicul lent dacă prin asta rupi linia continuă.

Șoferii pot rămâne fără permis dacă încalcă regulile de depășire

Cei care încalcă regulile de călătorie în exces pentru maximum 30 de zile fără permis.

În conformitate cu articolul 100 alineatul (3) din OUG 195/2002, “Aceasta constituie o infracțiune și se pedepsește cu amenda prevăzută în clasa IIa de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii suplimentare contravenționale a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.”

Prin urmare, oricine încalcă regulile de depășire va primi între 4 și 5 puncte fine, adică între 660 lei și 825 lei.

Articol preluat de pe: Realitatea Travel

EkoNews