Ce se poate întâmpla în organism când consumi prea multă cafea. Care sunt efectele adverse al cofeinei?

Efectele cafeinei în doze moderate (consumul normal)

Nu este o nevoie din punct de vedere nutritiv de a consuma cofeină. Consumul moderat de ceai sau cafea nu are de obicei efecte adverse asupra sănătății, cât timp este asociat unui stil de viață sănătos.

Consumul moderat de cofeină este considerat de 200-250 mg pe zi sau mai puțin, echivalentul a 1-2 căni de cafea.

Beneficiile cofeinei pot fi multiple, dacă se consumă moderat și limitat, îmbunătățind performanțele fizice și cognitive.
 
Sensibilitatea la cofeină se referă la cantitatea de cofeină care produce efecte adverse la un individ anume. Consumul zilnic de cafea duce la reducerea sensibilității la cofeină, fiind necesar un aport mai mare pentru a resimți același efect. De aceea, cofeina este considerată o substanță adictivă. Unele persoane pot consuma cantități crescute de cofeină fără probleme, în timp ce alții prezintă efecte adverse chiar și de la cantități reduse de cofeină.

Consumul moderat de cafeină nu crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, osteoporozei sau cancerului, și , contra opiniilor, cafeaua nu ne deshidratează.

Dacă în mod normal consumi mai mult de 250 mg cafea pe zi, e posibil ca oganismul să fi dezvoltat dependentă și să necesite o doză mai mare pentru a resimți efectele. La acest nivel poate să apară sevrajul cofeinic, manifestat prin migrene, amețeală, senzație de somnolență, dureri de cap, tremurături, depresie.

Cofeina nu este considerată un drog la fel de adictiv ca hetoina, alcoolul sau cocaina, deoarece nu produce aceleași simptome de comportamente compulsive în sevraj.

Dar, ca orice produc adictiv, produce toleranță la consumul regulat. De aceea, consumatorii trebuie să mărească dozele pentru a nu simți simptomele de sevraj. Toleranța efectele fiziologice se dezvoltă când cofeina este consumată regulat. Simptomele sevrajului apar când este oprit brusc aportul de cofeină din dietă. Semnele și simptomele variază în intensitate și includ dureri de cap, amețeli, iritabilitate, oboseală, lipsa energiei,  mialgii, greață, vomă, susțin specialiștii.

Articol preluat de pe: Realitatea Timp liber

EkoNews