Ciorbă rădăuțeană de pui, varianta dietetică de primăvară. Cu ce se înlocuiește smântăna?

Povestea din spatele acestui gust de neuitat

Ciorba rădăuțeană a apărut în anii ’70, în orașul Rădăuți, din dorința de a oferi o alternativă mai „prietenoasă” la tradiționala ciorbă de burtă. Inițiatoarea rețetei  a dorit să creeze un preparat la fel de gustos, dar mai ușor de acceptat de către cei care nu erau mari fani ai burții de vită. Așa a înlocuit ingredientul principal cu piept de pui sau curcan, păstrând însă elementele de bază: smântâna, ouăle și usturoiul. Astfel, s-a născut un nou clasic al bucătăriei românești.

Ce o face atât de specială?

Ciorba rădăuțeană impresionează prin echilibrul perfect dintre aciditate, onctuozitate și aromă. Carnea fragedă de pasăre este completată de legume fierte exact cât trebuie – morcov, țelină, păstârnac și ceapă –, iar totul este legat de un amestec catifelat din gălbenușuri și smântână. Gustul este desăvârșit de câțiva căței de usturoi zdrobiți, care îi oferă o ușoară notă picantă, dar nu copleșitoare.

Rețetă clasică de ciorbă rădăuțeană

Ingrediente (6-8 porții)

  • 1 piept de pui mare (sau 500-600 g piept de curcan)
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 1 ceapă mare
  • 3 gălbenușuri de ou
  • 300 ml smântână grasă (pentru gătit, 25-30%)
  • 4-5 căței de usturoi
  • Sare, piper, oțet sau zeamă de lămâie – după gust
  • Pătrunjel verde – pentru servire

Citește continuarea aici.

Articol preluat de pe: Realitatea Timp liber

EkoNews