Având în vedere numeroasele amenințări aduse cântăreței care reprezintă Israelul, organizatorii concursului Eurovision au fost deja realizați, este “inacceptabil” sunt toate “campaniile îndreptate pe rețelele sociale” împotriva artiștilor participanți.
Eurovision LogoPhoto: Pavlo Gonchar / SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profile
Participarea Israelului la concursul din acest an, care va avea loc la începutul lunii mai în Suedia, a fost deja contestată de anumite persoane, într-un moment în care războiul din Fâşia Gaza a intrat miercuri în cea de-a şaptea lună de desfăşurare, raportează agenţiile AFP şi Agerpres.
Organizatorul concursului, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), a declarat într-un comunicat de presă că este conştient că “oamenii doresc să se implice într-o dezbatere şi să-şi exprime opiniile profunde” despre evenimentele actuale din Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, ea a susținut că era preocupată de “campaniile îndreptate pe rețelele sociale împotriva unora dintre artiștii noștri participanți.”
Cântăreţul de 20 de ani Eden Golan, care va reprezenta Israelul, a primit ameninţări cu moartea în contul ei Instagram, dar textul comunicatului de presă nu menţionează în mod specific nici un artist.
Într-o societate democratică, “susţinem cu tărie dreptul la libertatea de exprimare şi exprimare a opiniilor, dar ne opunem cu fermitate oricărei forme de abuz on-line, discurs de ură sau hărţuire care vizează artiştii noştri sau orice persoană asociată acestui concurs,” potrivit comunicatului de presă al EBU.
Criticile interpreţilor Eurovision sunt “inacceptabile şi complet nedrepte.” Aceşti muzicieni vin la Eurovision pentru a-şi împărtăşi muzica, cultura şi firul comun al unităţii prin intermediul limbajului muzical. Potrivit organizatorilor, televiziunea publică israeliană este membră a EBU și, prin urmare, poate participa la concursul Eurovision.
Israelul a schimbat versurile piesei, considerate „prea politizate”
Cu toate acestea, EBU a forţat Israelul să modifice versurile cântecului lui Eden Golan, “Octombrie Rain,” care este considerat prea politicizat, ceea ce contravine regulilor competiţiei.
Piesa originală a fost considerată ca făcând referire la victimele atacului terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 în Israel, care a declanșat conflictul din Fâșia Gaza.
Luna trecută, Eurovision a acceptat Israelul pentru a participa cu un alt cântec, “Hurricanes,” care reia aceeași compoziție muzicală, dar cu versuri diferite.
În acelaşi comunicat de presă, reprezentanţii EBU au cerut tuturor să se angajeze într-un dialog respectuos şi constructiv şi să sprijine artiştii care lucrează neobosit pentru a împărtăşi muzica lor cu întreaga lume.
Articol preluat de pe: Hotnews Life