FOTO | Bucureștiul comunist s-a clădit cu indicații de la Moscova. Cum ne-am ales cu „Orașul neterminat”

După ce comuniștii au venit la putere, politica economică a fost elementul central în jurul căruia au evoluat nu numai Bucureștiul, ci și întreaga țară.

Comuniștii români au preluat modelul sovietic, stalinist, conform căruia un stat nu putea evolua decât dezvoltând producția industrială, având ca pilon principal industria grea, constructoare de mașini.

Bucureştiul avea o bază industrială solidă și un sistem de transport feroviar care i-a permis să dezvolte această industrie grea. Mai mult, acest lucru a făcut din București principalul pol industrial al țării, prin crearea marilor platforme industriale din estul și vestul orașului, apoi din sud și nord, ajungându-se în situația în care în București existau cam toate ramurile industriale, explică Cezar Petre Buiumaci, istoric și muzeograf la Muzeul Municipiului București.

Așa s-a pornit pe calea industrializării accelerate, urmată de urbanizarea forțată și de construirea de locuințe pentru „oamenii muncii” care, spunea partidul, „nu trebuia să parcurgă mai mult de 2 km până la locul de muncă”.

Citește, pe B365.ro, cum ne-am ales cu „orașul neterminat” București.

Articol preluat de pe: Hotnews Life

EkoNews