A fost dat publicitatii interviul care a impartit lumea in doua. {Vladimir Putin a fost intervievat de jurnalistul american Tucker Carlson.|The American journalist Tucker Carlson interviewed Vladimir Putin.|A journalist from the United States, Tucker Carlson, interviewed Vladimir Putin.} La aproape doi ani de la inceputul razboiului din Ucraina, Vladimir Putin ramane foarte increzator. In interviul publicat joi noapte, presedintele rus afirma ca infrangerea tarii sale este “imposibila”.
“Au existat indemnuri pentru a provoca Rusiei o infrangere strategica pe campul de lupta”, a declarat Vladimir Putin. “In opinia mea, acest lucru este imposibil prin definitie. Nu se va intampla niciodata”, a spus liderul de la Kremlin.
Pe de alta parte, Putin a insistat ca Rusia nu are niciun interes sa invadeze Polonia, Letonia sau alte tari NATO, calificand un astfel de scenariu ca fiind “absolut exclus”. In schimb, liderul rus a acuzat statele membre NATO ca incearca sa infricoseze oamenii cu ceea ce el a numit o amenintare rusa imaginara.
Intrebat daca isi poate imagina un scenariu in care ar trimite trupe rusesti in Polonia, tara membra NATO. Putin a raspuns: “Doar intr-un singur caz: daca Polonia ataca Rusia. De ce? Pentru ca nu avem niciun interes in Polonia, Letonia sau oriunde altundeva. De ce am face asa ceva? Pur si simplu nu avem niciun interes (…) Nici nu se pune problema”.
Ep. 73 The Vladimir Putin Interview pic.twitter.com/67YuZRkfLL
{– Tucker Carlson (@TuckerCarlson)|Tucker Carlson|Tucker Carlson}
{February 8, 2024|February 8, 2024|February 8, 2020}
{“S-AR TERMINA IN CATEVA SAPTAMANI”|”S-AR TERMINA INS CATEVA SAPTAMANI|”S.A.R. TERMINA in Cateva SAPtamani”}
Intrebat de Tucker Carlson despre posibilitatea pacii in Ucraina, Putin a spus: “Daca vreti cu adevarat sa opriti luptele, trebuie sa incetati furnizarea de arme”, referindu-se la ajutorul occidental acordat Kievului. {“Se va termina in cateva saptamani.|”Se va finalize in a few weeks.”|”It will be over in a couple of weeks.”} Asta e tot”, a adaugat el.
Putin sustine ca el vrea o solutie negociata pentru Ucraina, dar Kievul nu este lasat de SUA sa negocieze. Putin a reluat ceea ce mai afirmase anterior, ca Moscova pregatise deja si documentul pentru a fi semnat, in aprilie 2022, la Istanbul, dar partea ucraineana a renuntat.
Pe de alta parte, vorbind despre obiectivele a ceea ce el numeste “operatiunea militara speciala” din Ucraina, Putin a spus ca acestea nu au fost inca atinse, deoarece unul dintre obiective “este denazificarea”. Pentru prima data, Putin a explicat mai pe larg ce intelege prin aceasta expresie. “Inseamna interzicerea tuturor tipurilor de miscari neonaziste. Trebuie sa scapam de acei oameni care mentin acest concept si sustin aceasta practica si incearca sa o pastreze”, a spus el.
Inregistrarea video de peste doua ore a fost filmata marti la Moscova, a precizat jurnalistul conservator Tucker Carlson. Este pentru prima data cand liderul rus sta de vorba cu un jurnalist occidental de cand Rusia a lansat invazia la scara larga in Ucraina in 2022.
Interviul a inceput cu o intrebare despre motivul pentru care Putin a ordonat invazia Ucrainei. “Spuneti-ne de ce credeti ca Statele Unite ar putea lovi Rusia din senin”, i-a cerut Tucker Carlson.
“Cum ati ajuns la aceasta concluzie? Nu este vorba despre faptul ca America, Statele Unite, urma sa lanseze un atac surpriza asupra Rusiei”, i-a spus Putin prin intermediul unui translator. {“Eu nu am spus asta.|”I have not said that.”|”I did not say that.”} Avem un talk-show sau o conversatie serioasa?” – a comentat liderul de la Kremlin mimand ca ar fi fost deranjat de intrebare, dar in fapt alcatuindu-si un pretext pentru a vorbi apoi pe larg – mai mult de o jumatate de ora – despre istoria Europei de Est, incepand cu infiintarea statului rus in secolul al IX-lea. A fost de fapt o ocazie pentru liderul rus sa sustina ca parti din Ucraina au apartinut mult timp Rusiei si sa ofere diverse justificari pentru invazie.
{RELATII BUNE CU PRESEDINTII AMERICANI|RELATII BUNE CU PRESEDINTII AMERICANI|RELATII BUNE CU PRESEDINTII AMERICANI}
In timpul interviului, Putin a dat raspunsuri lungi la intrebari, cu paranteze si exemple. El a povestit, de pilda, despre relatia sa cu presedintii americani, repetand o poveste pe care a mai mentionat-o anterior – ca Bill Clinton a sugerat ca Rusia ar putea adera la NATO, pentru ca la scurt timp dupa aceea sa retracteze aceasta posibilitate.
Putin sustine ca l-a intrebat in 2000 pe fostul presedinte SUA Bill Clinton daca Rusia ar putea adera la NATOCITESTE SI Putin sustine ca l-a intrebat in 2000 pe fostul presedinte SUA Bill Clinton daca Rusia ar putea adera la NATO
Putin a spus, de asemenea, ca pe plan uman are o “relatie foarte buna” cu George W Bush. “Nu a fost mai rau decat oricare alt politician american, rus sau european”, a spus Putin. “Va asigur ca a inteles ceea ce facea la fel de bine ca altii. Am avut o astfel de relatie (personala) si cu Trump”, a marturisit Putin, care nu si-a mai amintit in schimb cand a vorbit ultima data cu presedintele Joe Biden.
{CINE A ARUNCAT IN AER NORD STREAM?|CINE A ARUNCAT ON AER NORD STEAM?|CINEA ARUNCAT IN AER NORD STREAM}
De asemenea, Carlson l-a intrebat pe Putin despre atacurile asupra gazoductelor Nord Stream din Marea Baltica din septembrie 2022 – ceea ce a provocat un schimb de replici amuzant. {“Cine a aruncat in aer Nord Stream?”|”Cine a thrown in aer Nord Stream?”|”Cine a thrown into aer Nord Stream?”} a intrebat Carlson. Putin a raspuns: “Voi, cu siguranta”. Carlson a raspuns: “Am fost ocupat in acea zi. Nu eu am aruncat in aer Nord Stream”. Putin a replicat in gluma ca, in timp ce Carlson personal avea un alibi pentru ziua atentatelor, CIA nu avea niciunul.
{ELON MUSK SI EVAN GERSHKOVICH|ELON MUSK SI EVAN GERSHKOVICH|ELON MUSK SI EVAN GERSHKOVICH}
Cand a fost intrebat ce parere are despre proprietarul X, Elon Musk, despre care Carlson a spus ca se zvoneste ca i s-ar fi implantat un cip in creier, Putin a spus: “Cred ca nu exista nicio cale de a-l opri pe Elon Musk. El va face tot ceea ce crede de cuviinta”.
Intrebat despre Evan Gershkovich, corespondentul Wall Street Journal, in varsta de 32 de ani, care se afla in arest preventiv de aproape un an, fiind acuzat de spionaj – acuzatii pe care el si angajatorul sau le-au respins cu tarie – Putin a declarat ca serviciile speciale ale celor doua tari sunt “in contact unul cu celalalt” si ca nu exista “niciun tabu pentru a rezolva aceasta problema”, sugerand ca este dispus sa-l elibereze in cadrul unui schimb.
“El nu este doar un jurnalist. Reiterez. Este un jurnalist care obtinea in secret informatii confidentiale”, a punctat Putin ca raspuns la obiectiile lui Carlson, care a afirmat ca Gershkovici nu este in mod clar un spion.
Putin s-a referit apoi, fara a-l mentiona pe nume, la cazul lui Vadim Krasikov, un agent FSB rus care executa in prezent o condamnare pe viata in Germania pentru crima si pe care Moscova ar avea ca obiectiv sa il schimbe cu Gershkovich.
{NU CONTEAZA CINE E LA CASA ALBA, PUTIN ARE CHINA SI BRICS|PUTIN IS CHINA AND BRICS, NOT CINE OR THE CASA ALBA.|PUTIN, CHINA and BRICS are not the same thing.}
Intrebat daca schimbarea administratiei americane ar fi o premisa pentru o restabilire a comunicarii bilaterale sau, de fapt, nu conteaza cine este presedinte in SUA, Putin a evitat un raspuns direct si a inceput prin a se lauda cu relatia pe care o are cu ,,prietenul si colegul” Xi Jinping, presedintele Chinei. El a aratat ca volumul comertului bilateral a depasit deja obiectivul pe care si-l propusesera. ,,Comertul nostru e bine echilibrat, completandu-se reciproc in hi-tech, energie, dezvoltare stiintifica”, a spus Putin.
El a scos apoi un alt as pe care i se pare ca il are in maneca – organizatia BRICS, din care fac parte, intre altele, Rusia, China si India si a carei presedintie este detinuta anul acesta de Moscova. El a spus ca G7 avea in 1992 o pondere de 47 la suta din economia mondiala, in timp ce in 2022 a ajuns la circa 30 la suta. In schimb, BRICS avea numai 16 la suta in 1992, in timp ce acum are mai mult decat G7.
,,Asta n-are nimic a face cu Ucraina, ci este trendul dezvoltarii globale. Este inevitabil. E ca rasaritul soarelui. Nu-l poti impiedica, ci trebuie sa te adaptezi lui. Cum fac Statele Unite asta? Cu ajutorul fortei, a sanctiunilor, a presiunii, a bombardamentelor, orice folosire a fortei armate. Se amagesc singure. Elitele dvs politice nu inteleg ca lumea se schimba in circumstante obiective”, i-a spus Putin lui Carlson. ,,Asemenea decizii brutale in legatura cu Rusia sunt contraproductive”, a punctat liderul rus. El a numarat printre aceste presiuni scutul antiracheta al SUA din Europa si atragerea Ucrainei in NATO.
,,M-ati intrebat daca ar veni un lider care ar schimba ceva. Nu este vorba despre lider, nu e vorba de personalitatea unei persoane anume. Am avut o relatie buna cu Bush. Stiu ca in SUA are o reputatie de baiat de la tara care nu intelege prea multe. Va asigur ca nu este cazul. Cred ca si el a facut o multime de greseli in legatura cu Rusia. V-am spus de 2008 si de decizia de la Bucuresti de a deschide usile NATO Ucrainei. S-a intamplat in timpul presedintiei sale. De fapt, a facut presiuni asupra europenilor. Dar in general, la nivel personal, am avut o foarte buna relatie cu el. N-a fost mai rau decat oricare alt politician american, european sau rus. Va asigur ca intelegea ce face la fel ca si ceilalti. Am avut o asemenea relatie personala si cu Trump. Nu e vorba de personalitatea liderului, e vorba de mentalitatea elitelor. Daca ideea dominanta a societatii americane se bazeaza pe actiuni in forta, nu se va schimba nimic, va fi mai rau. Dar daca in cele din urma realizeaza ca lumea se schimba in circumstante obiective si daca se adapteaza cu timpul folosindu-se de avantajul pe care SUA inca il au azi, atunci poate ceva se va schimba”, si-a continuat Putin raspunsul elaborat.
{DERANJAT DE SANCTIUNI?|DERANJAT DE SANCTIUNI|DERANJAT DE SANCTIUNI}
A revenit apoi la evidentele economice, incercand sa convinga publicul lui Carlson ca sanctiunile impotriva Rusiei sunt inutile si mai bine ar fi ridicate. ,,Uitati, economia Chinei a devenit prima din lume, depasind SUA, apoi vine India, Japonia si Rusia pe locul 5. Am fost prima economie in Europa anul trecut, in ciuda tuturor sanctiunilor si restrictiilor. E normal din punctul dvs. de vedere? Sanctiuni, restrictii, imposibilitatea platilor in dolari, sa fim taiati de la serviciul SWIFT, sanctiuni impotriva petrolierelor noastre, a avioanelor, a orice, oriunde. Cele mai multe sanctiuni din lume se aplica Rusiei si totusi am devenit prima economie din Europa. Instrumentul folosit de SUA nu functioneaza. Cineva trebuie sa se gandeasca ce e de facut. Daca elitele sunt cele care predomina, atunci prima persoana din stat trebuie sa se gandeasca ce trebuie facut pentru a veni in intampinarea electoratului. Atunci poate ceva se va schimba”, a punctat Putin.
Intrebat cine ia deciziile in America, elitele sau poporul, Putin a spus ca e America e o tara complexa, greu de inteles, conservatoare pe de o parte, dar care se schimba rapid, pe de alta parte. El spune ca nu poate intelege cui apartine decizia din moment ce fiecare stat american are propria legislatie si cineva poate fi exclus din alegeri intr-un stat (aluzie la Trump – n.r. ).
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Interviuri