O țară care a câștigat de șapte ori concursul Eurovision este din nou marea favorită

Cu doar o lună înainte de finala Eurovision, țara a câştigat deja concursul muzical de şapte ori, este din nou marea favorită a caselor de pariuri, cu 29% şanse de câştig, scrie News.ro.

Suedia a câștigat primul trofeu în 1974 grație piesei Waterloo interpretată de trupa ABBA. În acest an, reprezentanţii țării nordice sunt finlandezi, aceast fiind o premieră.

Trioul KAJ – Kevin, Axel şi Jakob – a fost ales pentru a încerca să câştige cel de-al 8-lea trofeu în beneficiul regatului.

„Bara bada bastu” („Just have a sauna”) este un omagiu adus artei saunei pe ritmul acordeonului, în suedeză, limba lor maternă, deoarece fac parte din comunitatea de limbă suedeză din Finlanda.

[embedded content]

Acest titlu neobişnuit, cu refrenul său antrenant, nu seamănă deloc cu cele prezentate de ţara scandinavă în anii precedenţi.

„Suedia ne-a obişnuit cu ceva foarte produs, aproape lucios, dar astăzi am impresia că publicul este un pic mai sensibil la mai multe asperităţi, mai multă originalitate, mai multă singularitate”, a declarat pentru AFP Fabien Randanne, jurnalist la 20 Minutes şi specialist în Eurovision.

Ultima victorie a Suediei a fost în 2023, cu piesa pop „Tattoo” a artistei Loreen, care câştigase deja concursul european în 2012.

Cu doar o lună înainte de finala din 17 mai de la Basel, Elveţia, toate pariurile sunt încă departe de a fi încheiate. Potrivit caselor de pariuri, Austria are 19% şanse de a câştiga datorită piesei „Wasted Love” a lui JJ, un contratenor în vârstă de 23 de ani.

[embedded content]

În clasamentul caselor de pariuri, Franţa ocupă locul 3, cu 10%. Cunoscută publicului larg din Franţa în ultimii zece ani, cântăreaţa şi actriţa Louane va concura cu „Maman”, un cântec foarte personal.

[embedded content]

Israelul ocupă locul 4 în clasamentul pariurilor, cu 6% şanse de câştig. Yuval Raphael, o supravieţuitoare a festivalului Nova atacat de Hamas la 7 octombrie, va concura cu balada „New Day Will Rise”, cântată în engleză, ebraică şi franceză.

[embedded content]

Olanda ocupă locul 5, cu 5% şanse de câştig. Artistul pop Claude Kiambe va interpreta „C’est la vie”, un cântec în engleză şi franceză.

[embedded content]

România și Republica Moldova nu participă la Eurovision 2025

România nu va participa la ediția din acest an a concursului Eurovision. Președintele-director general al Televiziune Române, Dan Turturică, a declarat că țara noastră va reveni în concurs atunci „când relația dintre TVR și producătorii de muzică din România va fi resetată”, potrivit Pro FM.

„Decizia de a nu mai participa la Eurovision a fost luată în Consiliul de Administraţie. Primii ani din mandatul meu am militat pentru continuarea participării la acest proiect. Din păcate, argumentele împotrivă au devenit din ce în ce mai numeroase şi în final decizia a fost ca cel puţin, pentru moment, să nu mai participăm. Va avea rost să ne întoarcem cu o participare la Eurovision în momentul în care relaţia dintre Televiziunea Română şi producătorii de muzică din România va fi resetată. Pentru că unul dintre aceste argumente, nu e cel mai important, dar acesta mi-a venit în minte, a fost că Televiziunea Română promovează foarte mulţi artişti cu care se înscriu în concurs casele de producţie, dar beneficiile pe care TVR le are în urma acestei colaborări, care ar trebui să fie de tip win win, n-au fost. De tipul celor pe care le au alte televiziuni publice care promovează artişti”, a declarat Dan Turturică, citat de News.ro.

Anul trecut, televiziunea publică nu a organizat selecția națională din motive finaciare. În 2023, țara noastră nu s-a calificat în finala Eurovision.

Republica Moldova a anuțat la începutul anului că se retrage de la Eurovision 2025 ca urmare a „provocărilor economice, administrative și artistice”.

„Decizia nu a fost una ușoară, dar necesară în contextul actual. Selecția națională din acest an a evidențiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice. Acest fapt a generat o percepție negativă în rândul specialiștilor și al publicului, subliniind necesitatea unei reforme substanțiale în procesul de selecție”, a declarat directorul televiziunii naționale Moldova 1, Corneliu Durnescu.

Articol preluat de pe: Hotnews Life

EkoNews