Planta de sezon, cu cel mai puternic efect detoxifiant. Ajută la întărirea oaselor și este un tonic excelent pentru organism

Urzica, tonic excelent pentru organism

Din păcate, aceasta nu este considerată o plantă importantă și nici nu este cultivată pe suprafețe mari, de asemenea, nu i se acordă o îngrijire specială. Cu toate acestea, urzica este o plantă foarte bogată în vitamine și aduce numeroase beneficii sănătății. Deși, nu se cultivă pe suprafețe mari, poate fi găsită în această perioadă în piețele de legume.

În antichitate, grecii și romanii cultivau această plantă pe suprafețe întinse, era foarte apreciată de către aceste popoare, care o foloseau atât în alimentație, cât și ca tratament, dar și la fabricarea îmbrăcămintei.

În popor, încă din cele mai vechi timpuri, este cunoscută așa zisa practică de urzicare, care consta în biciuirea încheieturilor artritice, cu mănunchiuri de urzici. Bătrânii spuneau că această practică ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și la vindecarea artritei. Practica provine încă din perioada romană, iar în mediul rural și astăzi este cunoscut faptul că înțepăturile de urzici, chiar dacă sunt neplăcute, provocând iritație și  usturime, fac foarte bine pentru sănătate.

O plantă bogată în vitamine

Urzica este bogată în minerale, vitamine și în special în fier și calciu. Este recomandată de fitoterapeuți în cazul anemicilor și este excelentă pentru durerile de oase și încheieturi. Ei spun că urzica este un tonic excelent pentru organism, datorită multiplelor beneficii pe care le aduce acestuia.

Este, de asemenea, un leac ideal împotriva alergiilor și rinitelor. Are efecte pozitive asupra ficatului. Astfel, fitoterapeuții o recomandă în cazul problemelor la ficat, fiind un tonic excelent pentru acesta. Dar și pentru aparatul reproducător. Tot ei recomandă și semințele de urzici în cazul problemelor la prostată.

De asemenea, urzica este un tonic excelent pentru organism, recomandându-se și în situațiile de extenuare fizică, deoarece ajută redând organismului un tonus mai bun.

Urzicile pot fi consumate sub diverse forme atât sub formă de infuzie, cât și preparate. Cel mai simplu mod de preparare, pe care ni-l recomandă Rosemary Gladstar, fitoterapeut renumit și autoarea mai multor cărți de specialitate, este prin înăbușirea frunzelor cât mai fragede. Apoi după ce acestea au fost bine fierte se strecoară și se stropesc cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și se servesc cu brânză feta sfărâmată pe deasupra.

Bineînțeles, metodele de preparare sunt diverse, în funcție de zonă, însă cert este că ar fi păcat să ratați acest complex de vitamine necesar organismului, mai ales în sezonul de primăvară.

Ceai pe bază de urzică, pentru tratarea durerilor de oase

Pentru tratarea durerile de oase, încheieturi și articulații, același fitoterapeut recomandă următorul ceai pe bază de urzică, bogat în calciu.

Ingrediente:

  • 2 părți de frunze de urzică;
  • 1 parte vârfuri lăptoase de ovăz verde;
  • ½ părți de frunze de coada calului;
  • 1 vârf de cuțit de ștevie.

Mod de preparare:

Se amestecă toate plantele și se face infuzia, folosind între 6-8 linguri de plante proaspete, peste care se adaugă un litru de apă fiartă. Lăsați la infuzat între 30-45 de minute, apoi strecurați și beți. Se recomandă, conform fitoterapeutului, între 2-4 căni de ceai pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

sursa: Almanah Online

Articol preluat de pe: Realitatea Timp liber

EkoNews