Romania sustine lupta justa a Ucrainei impotriva agresiunii Rusiei prin luari de pozitie ferme, atat in cadrul Uniunii Europene, cat si in calitatea sa de tara membra NATO. Despre situatia reala din tara vecina am purtat o discutie cu senatorul liberal Cristian Niculescu-Tagarlas, presedintele Comisiei juridice a Senatului, recent intors in tara dupa o vizita de patru zile in Ucraina.
Reporter – In luna ianuarie a.c. ati mentionat la intalnirea trilaterala de la Moisei ca veti face o vizita in Ucraina, prilej de a constata la fata locului situatia din tara aflata intr-un razboi de aparare. Care au fost motivele si obiectivele vizitei Dumneavoastra?
Senator Cristian Niculescu-Tagarlas – Printre caracteristicile care definesc un politician sunt credibilitatea si respectarea cuvantului, a promisiunilor facute. In viata publica romaneasca, marea majoritate a politicienilor adora exercitiile de retorica si agresivitatea exprimarii dar cuvintele si promisiunile lor nu se regasesc si in fapte. In calitate de senator, mi-am exprimat in mod clar si repetat pozitia fata de agresiunea Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, mentionand ca Romania are obligatia sa sprijine lupta dreapta a unei natiuni suverane, invadate militar de o alta tara. Motivarea o reprezinta convingerea mea ca integritatea teritoriala este un drept inalienabil fara de care un stat nu poate fi independent. Obiectivele au fost multiple, dar in esenta am vrut sa transmitem un mesaj de sustinere si solidaritate fata de poporul ucrainean dar si unul de condamnare a agresiunii rusesti.
R- In prima zi a vizitei ati participat la un eveniment al comunitatii romanesti de peste Tisa si ati afirmat, intr-un discurs public, ca drepturile minoritatilor trebuie respectate, ca element ce trebuie sa defineasca identitatea multiculturala a Ucrainei. In ce context au fost exprimate aceste idei si care au fost efectele generate?
Senator Cristian Niculescu-Tagarlas – Chiar in ziua in care am trecut frontiera de stat, la Liceul Mihai Eminescu din localitatea Solotvino avea loc manifestarea ,,Ziua Limbii Materne”, prilej cu care copiii au organizat o mica serbare. Am fost profund miscat dar si mandru de faptul ca spiritul si cultura romana sunt atat de adanc intiparite in sufletul comunitatii din zona, iar perpetuarea ei de catre tanara generatie constituie o garantie certa ca ei nu-si vor uita inaintasii. Am profitat de ocazie ca, impreuna cu avocatul Florin Andreicut, decanul Baroului din Maramures, sa depunem o coroana de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, un gest simbolic fata de memoria poetului nostru national.
In zona de razboi: Un soc emotional
R – Au urmat apoi cateva zile fierbinti, vizite in mai multe localitati, in conditii de securitate impuse de starea de razboi. Ce ati constatat la fata locului, ce spun locuitorii comunitatilor vizitate, oamenii de rand si autoritatile militare?
Senator Cristian Niculescu-Tagarlas – Traseul si conditiile deplasarii au fost agreate cu autoritatile ucrainiene, in demers fiind implicata si ambasada noastra de la Kiev. Primul soc imens din punct de vedere emotional a fost in Bucha, localitate martir din raionul Kiev, loc unde agresorii rusi au executat in mod samavolnic peste 400 de civili, femei, batrani si copii, a caror singura vina era aceia ca erau ucrainieni. Am depus o coroana la monumentul ridicat in memoria lor si ne-am inclinat cu respect in fata victimelor barbariei ruse. Oamenii nu vor uita niciodata, durerea este imensa dar nu avem voie sa uitam nici noi. Am convingerea ca asemenea abuzuri nu vor ramane nepedepsite, ca vinovatii vor fi trasi la raspundere, mai devreme sau mai tarziu, caci crimele de razboi nu se prescriu niciodata.
R – Prin postarile facute pe social media am putut sa va insotim in cele patru zile ale deplasarii. In ce masura sunt vizibile efectele razboiului, care este starea de spirit si cum actioneaza autoritatile ucrainiene?
Senator Cristian Niculescu-Tagarlas – Am gasit urmele distrugerilor provocate de confruntarea armata atat in Bucha, cat si in Nicolaev, dar mai ales in Herson. Gospodarii civile, cladiri edilitare, spitale, scoli, sedii ale administratiei, drumuri nationale, poduri, strazi, toate sunt devastate de bombardamente si irecuperabil distruse. Am vazut adaposturile in care se refugiau locuitorii ramasi dupa ce casele lor au fost rase de pe fata pamantului, oamenii pierzandu-si nu doar membri ai familiei si vecini, ci si agoniseala de o viata. Cu toate acestea, autoritatile si oamenii din zona actioneaza cu perseverenta, fiind luate masuri de urgenta precum instalarea de adaposturi modulare pentru familii, iar in multe locuri s-au turnat deja fundatiile viitoarelor cladiri publice. Viata continua, copiii deseneaza si picteaza, merg la scoala si viseaza la un viitor in pace si prosperitate si toate acestea in conditii de razboi, caci la Herson discutiile cu autoritatile militare au avut loc in acompaniamentul artileriei aflata in actiune.
Concluzii: Ucraina are nevoie de sprijinul nostru
R – Prezenta la Kiev si participarea la sedinta Radei Superioare, cu ocazia marcarii a doi ani de razboi, a fost finalul unei experiente dure si emotionale. Care sunt concluziile dumneavoastra la finalul acestei vizite?
Senator Cristian Niculescu-Tagarlas – Pe toata durata deplasarii am tinut legatura cu Presedintele comitetului pentru politica juridica, Denys Maslov, care a asigurat si suportul logistic, iar peste tot, dar chiar peste tot, am fost primiti cu incredere si sinceritate. Domnul Maslov mi-a multumit direct pentru ca in cadrul sedintei de plen din Senatul Romaniei, am solicitat si obtinut cu succes trecerea pe ordinea de zi a unui moment solemn de reculegere. Scopul acestuia a fost comemorarea cetatenilor Ucrainei care si-au pierdut viata in cursul conflictului de razboi devastator, care dureaza deja de doi ani.
Presedintele comitetului pentru politica juridica, Denys Maslov, a tinut sa precizeze constant ca prezenta noastra in Ucraina reprezinta un pas important in relatiile noastre, subliniind importanta unitatii si a luptei comune pentru valori si libertate.
Am avut discutii cu mai multe oficialitati ucrainene, inclusiv cu Ruslan Stefanciuk presedintele Radei Supreme, cel care ne-a multumit si felicitat pentru curajul dovedit, de a merge pe linia frontului. I-am raspuns ca adevaratul curaj este cel demonstrat de poporul Ucrainei, care se lupta, traieste si munceste cu gandul la viitor. Am profitat de ocazie si am depus impreuna cu avocatul Florin Andreicut cate un fanion simbol, la marea galben albastra de fanioane din piata unde a avut loc revolutia portocalie din 2014, moment de cotitura in democratia tarii, in fapt originea actualului conflict provocat de regimul dictatorial de la Moscova.
In concluzie, Ucraina are nevoie de sprijin financiar, sustinere si solidaritatea tuturor celor care judeca corect si obiectiv. Nu doar pentru tara lor ci si pentru victoria democratiei, ca valoare sociala fundamentala. Cu siguranta, spiritul si sufletul poporului ucrainean nu este si nu poate fi infrant de agresorii rusi, iar viitorul este al celor care cred in pace. Dar pentru asta trebuie sa sustinem Ucraina pana la victoria finala.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Interviuri