Regizorul american Carl Erik Rinsch a fost inculpat de procurorii americani pentru fraudă și spălare de bani, fiind acuzat că a luat 11 milioane de dolari de la Netflix și i-a cheltuit pe mașini de lux, mobilier de epocă și saltele, bani care i-au fost acordați pentru realizarea unui serial ce urma să fie filmat parțial în România, relatează Variety și Deadline.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii federali din SUA, Rinsch a cerut fondurile pentru a filma White Horse, un serial științifico-fantastic care nu a fost niciodată terminat. În schimb, el ar fi folosit banii pentru a face „investiții extrem de riscante”, pentru a plăti șederi la hoteluri „Four Seasons” și alte achiziții extravagante.
Rinsch, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat marți la Los Angeles, potrivit unei declarații a biroului Procurorului SUA pentru Districtul de Sud al New York-ului, care l-a trimis în judecată. Regizorul este cel mai cunoscut pentru realizarea filmului 47 Ronin din 2013. Keanu Reeves a fost cap de afiș pentru o distribuție alcătuită în rest de actori japonezi ca Hiroyuki Sanada și Tadanobu Asano, care au putut fi văzuți recent în noul serial Shogun ce a fost reînnoit pentru un al doilea sezon.
Acuzațiile la adresa lui Rinsch au fost dezvăluite inițial într-un articol publicat de The New York Times în noiembrie 2023. Ele sunt detaliate și într-o decizie lungă de arbitraj, care a fost făcută publică în august anul trecut. Instanța i-a ordonat lui Rinsch să restituie Netflix 11,8 milioane de dolari, iar un judecător de la Curtea Superioară din Los Angeles a respins în noiembrie apelul formulat de avocații săi.
Cum a convins regizorul șefii Netflix să îi finanțeze serialul
Conform documentelor judiciare, Rinsch a propus serialul, denumit inițial Conquest, directorilor Netflix în ianuarie 2018. Cu o investiție din partea lui Keanu Reeves, mentorul său, Rinsch filmase deja șase episoade scurte și un trailer de trei minute.
Netflix a fost de acord să investească 44 de milioane de dolari pentru a achiziționa serialul și a produce primul sezon. A fost stabilit un program ambițios care prevedea mai multe luni de filmări în Kenya, Mexic, România, Germania, Ungaria și Uruguay în 2019.
Rinsch a început filmările în Brazilia și a depășit rapid bugetul, conform documentelor instanței. Deși promisese să filmeze încă șapte episoade, el a informat Netflix că va putea finaliza doar un singur episod cu banii deja primiți.
După ce producția a fost întreruptă temporar în Ungaria, Netflix a fost de acord să avanseze fonduri suplimentare. Filmările s-au oprit în decembrie 2019, cu multe episoade încă neterminate. Rinsch a început apoi să extindă scenariul și a cerut încă 11 milioane de dolari pentru a finaliza primul sezon. Sperând să salveze proiectul, Netflix a acceptat să plătească suma în martie 2020.
Rinsch a început să se comporte bizar după suspendarea filmărilor
Filmările la serial s-au oprit de tot după ce pandemia de COVID-19 a izbucnit, paralizând producția cinematografică la nivel mondial. În iunie 2020, Rinsch s-a întâlnit la un hotel cu doi dintre directorii Netflix pentru a le oferi o actualizare despre starea proiectului.
„Rinsch a petrecut o mare parte din întâlnire împărtășind diverse teorii pe care le dezvoltase despre COVID, univers, interconectivitate, genuri, Dumnezeu, chemări superioare și reproducere”, se arată în hotărârea din august a curții de arbitraj. „Nu s-a concentrat pe Conquest”, mai arată aceasta.
Îngrijorați, directorii Netflix au ajuns la concluzia că Rinsch nu intenționa să termine serialul. Actorul principal s-a retras și el, invocând instabilitatea producției. În toamna acelui an, Netflix a decis să treacă proiectul în contabilitate ca pierdere.
Cum a cheltuit regizorul banii Netflix
Potrivit rechizitoriului depus acum de procurori în instanță, Rinsch a transferat rapid cea mai mare parte din cele 11 milioane de dolari într-un cont de brokeraj, unde a pierdut aproximativ jumătate din sumă în investiții speculative. La momentul respectiv, el încă asigura șefii Netflix că serialul era „grozav și mergea foarte bine”.
Ulterior, Rinsch a investit fondurile rămase în criptomonede la începutul lui 2021, ceea ce i-a adus un câștig masiv. Decizia de arbitraj arată că, la sfârșitul lui 2021, el a cheltuit sume extravagante pe diverse obiecte, susținând că achizițiile erau necesare pentru sezonul al doilea al serialului – pe care Netflix nu îl comandase. De asemenea, el era îngrijorat că IRS (n.r. Fiscul american) îl va taxa dacă nu cheltuia banii.
Printre achizițiile sale s-au numărat:
- 638.000 de dolari pe saltele de lux;
- 295.000 de dolari pe așternuturi și lenjerii de lux;
- 180.000 de dolari pe electrocasnice de bucătărie;
- 5,4 milioane de dolari pe mobilier;
- 1,68 milioane de dolari pe două Rolls-Royce-uri.
Decizia de arbitraj de anul trecut precizează că Rinsch a cumpărat în total cinci Rolls-Royce-uri și un Ferrari pentru 2,4 milioane de dolari. De asemenea, și-a plătit chiria pentru locuința sa din Spania și onorariile avocaților pe care i-a angajat pentru a da în judecată Netflix pentru ceea ce el acuza că este o încălcare a contractului.
Rechizitoriul făcut public marți îl acuză pe Rinsch de fraudă, spălare de bani și utilizare de fonduri ilicite într-o tranzacție.
Rinsch riscă ani grei de închisoare, iar procurorii americani încearcă, de asemenea, să-i confisce activele.
Articol preluat de pe: Hotnews Life