Controverse după sentința Curții de Apel Ploiești: Instanțele, asaltate de acțiuni pentru anularea hotărârii CCR. Operațiunea a fost coordonată online

Decizia judecătorului Alexandru Vasile de la CA Ploiești, care a suspendat executarea și a dispus şi anularea hotărârii Curții Constituționale (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, a provocat un adevărat haos. Acțiunea deschisă la Curtea de Apel din Ploiești nu a fost întâmplătoare. Informațiile din spațiul public, confirmate de CSM arată că este vorba despre o operațiune concertată.

Fostul minsistru al Justiției, Tudorel Toader, a declarat, într-o intervenție la B1 TV că Alexandru Vasile a încălcat cu bună știință legea și a pronunțat sentința controversată.

„În opinia mea, acel judecător, cel mai probabil a vrut ca lumea să vorbească despre el. Să știe că există, cum îl cheamă și să discute despre dânsul. Și a reușit. În al doilea rând, probabil, își pregătește terenul să intre în politică. Din punct de vedere juridic, sigur că este contrară oricărei prevederi legale, contrar Constituției, sigur că nu produce nici un efect juridic. (…)

Dar, sigur, este o greșeală juridică. Dar nu în sensul de culpă. A făcut-o absolut intenționat că doar este independent. A stârnit pasiuni, dă speranțe, dar fără nici o consecință juridică. Va fi un foc de paie care va trece cât de curând”, a explicat Tudorel Toader.

De altfel, CSM a anunțat că Inspecția Judiciară va face verificări la Curtea de Apel Ploiești pentru a stabili dacă este vorba despre o abatere disciplinară. Chiar și așa, dacă va fi găsit responsabil Alexandru Vasile nu riscă mare lucru. Cel mult va fi exclus din magistratură și se va bucura de pensia specială uriașă care îi va fi acordată.

Operațiune organizată în mediul online

Pe de altă parte, informațiile din spațiul public indică o operațiune mai vastă în care sunt implicați un alt fost magistrat, judecătoarea Lăcrămioara Axinte, de la Tribunalul Botoșani, și un site dubios, „Turul 2 Înapoi”. Astfel, în ultimele luni, instanțele de judecată au fost inundate de cereri de anulare sau suspendare a deciziei CCR, precum cea aprobată de judecătorul Alexandru Vasile.

O investigație Hotnews a indicat peste 130 de cereri înregistrate la curţile de apel din România, în perioada 8-17 aprilie. CSM a confirmat, într-un comunicat de presă, că în 30 de cazuri sentințele au fost de respingere.

„Măsura dispusă are în vedere faptul că în aproximativ 30 de alte cauze identice soluţionate de curţile de apel din ţară soluţiile pronunţate au fost de respingere a acţiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens”, a precizat CSM într-un comunicat.

Prin intermediul site-ului Turul 2 Înapoi, cei interesați sunt învățați ce să facă pentru a acționa în judecată CCR. Pagina respectivă face trimitere către contul de TikTok al fostei judecătoare Lăcrămioara Axinte. Aceasta dă toate explicațiile judiciare, de la plata taxei de timbru judiciar, până la instrucțiuni legate de elaborara cererilor ce trebuie depuse în instațe și informații despre registraturile curților de apel.

Curțile de apel au fost asaltate de acțiuni

La două zile după publicarea instrucţiunilor, curțile de apel au primit numeroase astfel de cereri, prin e-mail prin care Curtea Costituţională a fost chemată în judecată. Peste 90 de acţiuni care solicitau anularea deciziei CCR au fost înregistrate într-o singură zi, pe 10 aprilie. Toate erau constituite după același model și conțineau documentele indicate pe site-ul cu pricina. Cele mai multe au fost înregistrate la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), 30.

Operațiunea a fost sesizată pentru prima oară, de un cadru didactic de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Cristian Andrei Ciornea. Acesta a făcut o postare pe Facebook, în care a arătat câte procese au fost deschise având acest subiect.

„Începând cu 10 aprilie 2025, pe dosare.just.ro, apar înregistrate peste 120 de dosare în care se cere suspendarea și anularea Hotărârii CCR de reluarea a alegerilor. Pârât în toate dosarele este Curtea Constituțională a României. Acțiunea pare coordonată de un grup de oameni cu același interes: distrugerea democrației din România. România este atacată din interior, de un inamic care vrea să creeze dezordine socială”, a scris Cristian Andrei Ciornea.

Instanțele au respins cererile pe bandă

Cele 30 de cereri de chemare în judecată, înregistrate la CAB, au fost respinse, judecătorii invocând lipsa de competenţă a instanţelor pentru a judeca o hotărâre CCR. Pe de altă parte, toate cele 30 de hotărâri au fost deja contestate de inițiatori, conform lecțiilor primite pe internet. Alte 12 cereri au fost respinse de curţile de apel din ţară, iar celelalte dosare se află pe rolul instanţelor.

Până în prezent, singura instanță care a făcut notă discordantă a fost cea a Curții de Apel Ploieşti. Judecătorul Alexandru Vasile a admis cererea unei persoane privind anularea Hotărârârii Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024 și a dispus suspendarea acesteia. Decizia nu este definitivă și a fost atacată, deja, cu recurs.

Aceasta suspendă, însă, punerea în executare a deciziei CCR, fapt ce ar duce la suspendarea procesului electoral. Este și opinia avocatului Adrian Toni Neacșu, potrivit căruia, BEC ar fi trebuit să suspende procesul electoral în acest punct și să-l reia după finalizarea procesului la ÎCCJ.

„În momentul acesta s-au suspendat acele operațiuni care vizează actualul proces electoral. Asta înseană că, teoretic, BEC putea lua act de existența acestei hotărâri judecătorești și să suspende desfășurarea pe mai departe a alegerilor, rămânând în punctul în care suntem, cu consecința, cel mai probabil, a necesității de stabilire a altor date pentru alegerile în curs. Nu vorbim de reluarea turului doi sau de altceva, ci de o prelungire din aceasta, depinde cât durează până în momentul în care ÎCCJ apucă să se pronunțe definitiv”, a afirmat Adrian Toni Neacșu.

O justiție vulnerabilă

Dincolo de haosul pe care l-a provocat, sentința pronunțată de judecătorul Alexandru Vasile arată cât de vulnerabil este sistemul de justiție din România. Practic, orice judecător din această țară poate da o sentință cu încălcarea oricărei legi și a oricărei norme de drept, fără să riște. Își permite acest lucru doar pentru că, așa cum arăta fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, „este independent”.

Nu există mecanisme care să-l sancționeze pe un astfel de magistrat. CSM și Inspecția Judiciară reacționează, dacă o fac, doar la presiunea opiniei publice, așa cum s-a întâmplat acum, dar și în cazul judecătoarei Ancuța Popovici, de la Mangalia, care a intrat în dosarul Vlad Pascu. De altfel, în cazul de la Ploiești, CSM a recunoscut, în comunicatul de presă că a cerut Inspecției Judiciare să-l verifice pe judecătorul Alexandru Vasile datorită atenției acordate de opinia publică acestui caz.

„În raport de interesul public manifestat faţă de soluţia pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, Secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluţionat cauza”, se arată în comunicatul CSM.

Mai mult, în spațiul public au apărut speculații conform cărora, decizia de la Ploiești nu este întâmplătoare. Conform acestor teorii, vehiculate de unii analiști sau polticieni, magistrații au dorit să arate ce s-ar putea întâmpla dacă le vor fi tăiate privilegiile și pensiile speciale. Întâmplător sau nu, soluția judecătorului Alexandru Vasile a fost pronunțată în ziua în care Parlamentul a votat o lege care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților până la 65 de ani.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social

EkoNews