Directorul poştal român intervine rapid după ce poştaşii au ameninţat că nu vor mai distribui pensii.

Directorul

Toate pensiile şi obligaţiile sociale vor fi distribuite în mod corespunzător până la 15 aprilie, potrivit directorului poştal român Valentin Stefan, referindu-se la ameninţarea grevei sindicatelor.

Doar 10% din angajaţi lovesc, spune şeful Poştei Române

“Striga de avertizare a adus sub 10% din angajaţi. Deci mai puţin de 10% din angajaţii de la oficiul poştal erau în grevă pentru avertisment. Crezi că ar putea fi o grevă creată şi declanşată de mai puţin de 10% din angajaţii unei companii? Nici măcar toţi membrii sindicatului, toţi membrii SLPR, nu au intrat în grevă. De aceea vin în faţa dumneavoastră, de aceea trimit acest mesaj de încredere deoarece sunt convins, pe baza acestor informaţii, că pe baza acestor rezultate, până la 15 aprilie toate pensiile, toate obligaţiile sociale vor fi distribuite corect,” a declarat Valentin Stefan la o conferinţă de presă organizată marţi.

O mediere este programată pentru miercuri

El a declarat că miercuri este programată o mediere între companie şi sindicalişti de către ministrul cercetării, inovării şi digitalizării Bogdan – Gruia Ivan. Valentin Stefan a menționat că ministrul cercetării a reușit, de asemenea, să faciliteze medierea între conducerea companiei și uniune. În același timp, șeful CNPR a arătat că, în cazul în care se ajunge la un acord, contractul colectiv de muncă poate fi semnat în aceeași zi.

Directorul poştal a vorbit însă la conferinţă despre nemulţumirea sindicatelor companiei, subliniind faptul că sindicatul a fost invitat la discuţii de 47 de ori şi a prezentat de şapte ori din decembrie anul trecut.

“Acordul colectiv de muncă a expirat la 1 februarie. Conform legii, am început procedurile de negociere în decembrie. Au fost mai multe întâlniri. Am invitat Uniunea să participe de 47 de ori, uniunea s-a prezentat de 7 ori în această perioadă. Discuțiile au fost destul de sterile pentru că nu am reușit să rupem această primă afirmație în care uniunea a cerut 250 milioane de lei în plus în fondul salarial. Le spunem că nu avem aceşti bani, compania nu are, este o companie de autofinanţare, iar pe de altă parte, nu ne putem permite legea bugetului de stat,” a declarat Valentin Stefan.

El a explicat că există mai multe restricţii legislative, iar societatea nu poate depăşi prevederile legale

“Ceea ce a fost în mâinile noastre, și anume creșterea fondului salarial la maximum, am făcut deja în ianuarie. Am majorat bugetul salarial cu 106 milioane lei, din care 56 milioane au fost investiţi în majorări salariale în luna ianuarie. Restul nu vedem ce se întâmplă vara: salariul minim creşte, pe măsură ce creşte, câţi angajaţi vor fi afectaţi de acest lucru. Indiferent de răspunsurile la aceste întrebări, banii pe care îi avem vor fi returnați angajaților în creșterea salariilor. De aceea am propus Uniunii să maximizeze această libertate bugetară și să ofere în medie o creștere de 250 lei colegilor săi la discreția lor. Aşa vor ei să o împărţim, aşa că îl împărţim, acesta este bugetul, acesta este media, 250 lei,” a declarat Valentin Stefan.

Întrebat dacă există presiune din partea companiei asupra sindicatelor, CEO-ul companiei a spus că situaţia era diferită.

“Această prezentare a Oficiului Poştal Român şi a conducerii Cosa Nostra, în care avem unele reţele care presează angajaţii să nu exercite un drept legal nu există. Îţi spun, lucrurile stau exact invers pentru că, în general, liderii sindicatelor nu s-au impus angajaţilor cu ajutor real. Sunt oameni în companie care chiar au nevoie de ajutor, care au probleme cu munca lor. Un lider al sindicatului nu a venit să spună că avem o problemă la oficiul poştal X din County Y. “Nu, tot timpul problemele au fost: scoaterea din producţie a liderilor sindicali, aceasta este de fapt problema lor cu CCM, că nu am fost niciodată de acord să luăm aceşti angajaţi din producţie. Costul scoaterii din producţie a fost de aproximativ 3 milioane de lei în fiecare an. Cu alte cuvinte, compania a plătit aproximativ 25 de persoane, lună după lună, să nu vină la muncă. Avem un lider al sindicatului care nu a mai venit la muncă de 10 ani. Este liderul sindicatului în Gorj County,” a declarat Valentin Stefan.

El a declarat că liderii sindicatelor au presat angajaţii să dea un avertisment, iar oamenii în cauză au depus plângeri cu privire la presiunile sindicale.

El a mai spus că, dacă greva este declarată ilegală, toţi angajaţii care au intrat în grevă vor trebui să plătească daunele aduse companiei pentru ziua sau zilele grevei.

Conform datelor prezentate la conferinţă, venitul mediu al unui angajat al companiei este de 5, 002 lei, care include salariul de bază, biletele de masă şi sport, 30 lei pe zi. Compania are 6, 200 de angajați cu un salariu minim pe economie la 1 ianuarie 2024, din 21, 500 de angajați.

Pe 20 martie, membrii Uniunii Romane a Muncitorilor Postali (SLPR) au întrerupt munca timp de două ore, în aproape toate oficiile poştale din ţară, în urma unei greve anunţate de liderii sindicatelor.

Protestul a avut loc la toate birourile din țară

Protestul a avut loc între orele 8:00 – 10:00, în timp ce membrii SLPR şi alţi membri ai Blocului Naţional al Sindicatelor (NBS) au pichetat sediul Companiei Naţionale “Poşta Română” (CNPR). De asemenea, în timpul grevei de avertizare, reprezentanţii lucrătorilor poştali au fost prezenţi în faţa sediului Poştei Române în 30 de judeţe.

În acest context, preşedintele Blocului Naţional al Sindicatelor (BNS), Dumitru Costin, a declarat AGERPRES că procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din oficiul poştal român a fost compromis şi că oamenii se pregătesc pentru greva generală de la sfârşitul acestei luni, cel târziu la începutul lunii aprilie. Liderul sindicatului s-a plâns şi de negocierile pe care le-a desfăşurat conducerea poştei româneşti cu Uniunea Naţională a Poştei şi Curierului (SNPC).

Principalele creanţe ale BNS şi SLPR vizează o creştere salarială de 400 lei net pentru angajaţii Oficiului Poştal din România şi o creştere a sporilor de loialitate de 5% până la 10%.

Oficiul Poştal Român este lider de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5 500 de oficii poştale.

Compania deţine în prezent statul român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care deţine 93,52% din acţiuni. Fondul de proprietate deține 6,48% din capitalul social al societății.

https://ekonews.ro/monden-social/directorul-postal-roman-intervine-rapid/

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social

EkoNews