Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorităţii publice locale.
“Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea îşi exprimă sprijinul faţă de copiii şi adulţii cu autism, precum şi faţă de familiile lor, şi îşi reafirmă angajamentul de a susţine incluziunea şi respectul pentru diversitate în comunitatea locală”, se arată în comunicat, potrvit Agerpres.
Potrivit sursei, pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, pe 2 aprilie, începând cu ora 20:00, clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată în culoarea albastră – culoare simbol a solidarităţii faţă de persoanele cu tulburări din spectrul autist.
Acţiunea are loc la solicitarea Asociaţiei S.O.S. Autism Bihor, care transmite prin această iniţiativă un mesaj de unitate şi înţelegere: “Împreună pentru autism! Suntem diferiţi, suntem unici!”.
Preşedinta Asociaţiei S.O.S. Autism Bihor, Simona Zlibuţ, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că pentru a marca această zi vor organiza un flash-mod în aceeaşi seară, în Piaţa Unirii din Oradea, de la ora 19.30. O acţiune similară va fi desfăşurată de angajaţi ai Filarmonicii orădene, care vor participa la un flash-mob în faţa Primăriei, clădirea filarmonicii fiind iluminată, de asemenea, în culoarea albastru, ca şi clădirea Primăriei şi Podul Centenarului.
Asociaţia reuneşte, în prezent, 30 de familii şi gestionează, cu eforturi financiare, din anul 2015, un centru de zi pentru 27 de tineri cu autism, cu 20 de beneficiari mai mult decât în momentul inaugurării centrului.
Potrivit Simonei Zlibuţ, clădirea centrului din strada Miron Pompiliu nr. 5 este una foarte veche, care necesită costuri de peste 5.000 de lei la întreţinere şi încălzire, motiv pentru care au solicitat primăriei sprijin pentru reabilitare energetică.
“ONG-urile nu au gigacaloria subvenţionată şi noi o plătim ca o firmă. Avem promisiuni de la Primăria Oradea că anul acesta se va rezolva cumva. Am sperat şi anul trecut… Sunt bănuţi pe care noi îi strângem foarte greu. În 28 martie am avut gala aniversară, la Soleil, care ne este de patru ani partener şi sponsor. Din păcate, criza economică îşi pune amprenta şi licitaţia a fost mult mai slăbuţă decât anul trecut. Dar sperăm că vom avea susţinere în continuare pentru a ţine centrul deschis. Funcţionăm cu minumum de angajaţi, şase, plus un kinetoterapeut, cu contract de prestări servicii”, a declarat, pentru AGERPRES, Simona Zlibuţ.
Referitor la cele mai moderne terapii ce pot fi aplicate în cazul copiilor şi tinerilor cu autism, preşedinta asociaţiei a menţionat că în Oradea funcţionează trei centre specializate pentru copii, care aplică metode inovatoare şi eficiente, precum Analiza Comportamentală Aplicată (ABA) sau Picture Exchange Communication System (PECS).
“Ideal ar fi ca aceşti copii să fie diagnosticaţi la timp, cât mai curând, şi părinţii să accepte situaţia ca să poată lucra împreună. Dar se lovesc de costurile acestor terapii care sunt foarte scumpe. Nu e uşor pentru un părinte, care trebuie să-şi restructureze toată viaţa socială, să fie şi terapeut zi de zi pentru copilul său”, a mai spus Simona Zlibuţ.
Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului este marcată anual pe 2 aprilie, la nivel global, cu scopul de a promova o mai bună înţelegere a autismului şi de a creşte gradul de informare a publicului cu privire la nevoile speciale ale persoanelor afectate şi ale familiilor acestora.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social