Oradea: Decizie Discriminatorie Anulată într-o Școală Specială

Oradea

Caz halucinant în Oradea! În România educată, trei eleve cu handicap sever ale unei şcoli speciale, nu au mai fost primite la cursuri în perioada menstuaţiei. Motivul deciziei este la fel de halucinant. Consilulul de administraţie al şcolii s-a temut că fetele ar putea îmbolnăvi profesorii şi restul elevilor.

Din fericire pentru cei trei copii, Inspectoratul Şcolar Bihor a cerut ca decizia să fie anulată imediat, pentru că este ilegală.

Un nou an şcolar aduce adesea o ocazie veselă pentru mii de copii, dar la centrul oraşului Oradea pentru educaţie incluzivă, unde învaţă peste 300 de elevi rataţi, septembrie a venit cu cel puţin o schimbare şocantă.

Conducerea instituţiei i-a informat pe studenţii cu deficienţe psihice severe că nu vor mai putea participa la cursuri în perioada de întreţinere în care au intrat în unitatea şcolară. Directorul însuşi a recunoscut că totul se va baza pe un caz izolat, în ciuda faptului că decizia viza toate fetele. ro.”

Motivul acestei decizii este demn de evul mediu

Un student cu deficiențe psihice severe care poartă un scutec în orice moment are obiceiul de a-și introduce mâinile într-un scutec, potrivit lui Lăcrămioara Ipos, directorul școlii speciale.

Directorul unităţii se apără şi susţine că nu poate fi acuzată de discriminare deoarece “după cum ne spune numele, sunt un centru educaţional incluziv.” În ciuda faptului că decizia nu avea temei juridic și era un abuz.

În plus, spune ea, dacă nu ar fi recurs la acest gest, restul studenţilor şi personalului unităţii ar fi în pericol.

” Nu ştii niciodată pentru că nu avem toate diagnosticele, ei bine, suferă. Directorul susţine că, în pofida deciziei luate, cei trei elevi în cauză au continuat să meargă la şcoală şi că nu s-ar putea transmite nicio boală prin intermediul acestui contact.

Înălţimea este că părinţii nu au protestat, ci au susţinut această decizie.

Conducerea şcolii, obligată să anuleze decizia

Cu toate acestea, consiliul a fost obligat să revoce decizia de îndată ce ştirile despre practicile din centrul educaţional incluziv au ajuns la Inspectoratul Şcolar General din Bihor.

“Am cerut să reconsidere şi să revoce această decizie pentru că încălca de fapt un principiu constituţional,” a declarat Horea Abrudan, Inspector General ISJ Bihor.

Cu toate acestea, directorul susține că va lua o decizie numai atunci când va exista un cadru juridic.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social

EkoNews