Un număr de 60 de bucăţi de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad şi Huşi, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos.
“Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de autocontrol de către un mare retailer din România, din produsul pătrunjel rădăcină legătură origine Italia, care a fost furnizat de către un operator din Ungaria, pentru care s-a determinat prezenţa pesticidului neautorizat chlorpyrifos-methyl şi nu este apt consumului uman în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale, având în vedere riscul pentru sănătatea umană, am luat decizia de retragere de la consumator şi dirijare la neutralizare în cursul zilei de vineri, 28 martie, după efectuarea controalelor în cadrul cărora am descoperit problema. La nivelul judeţului Vaslui, au fost retrase de la comercializare un număr de 60 de bucăţi/legături, care au ajuns în patru magazine din Bârlad, Huşi şi Vaslui”, a declarat, pentru Agerpres, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui, Mihai Ponea.
În cursul zilei de joi, autorităţile au primit prin Sistemul Rapid de Alerte iRASFF o informare care preciza că la nivel european s-a iniţiat retragerea produsului pătrunjel rădăcină legătură lot origine Italia, furnizor din Ungaria, pentru care s-a determinat prezenţa pesticidului neautorizat chlorpyrifos-methyl 0,022 mg/kg – ppm faţă de limita maximă admisibilă 0,010 mg/kg – ppm.
Clorpyrifos-methyl este un insecticid utilizat pentru combaterea insectelor dăunătoare pe o serie de culturi. Substanţa este, de asemenea, utilizată pentru tratarea cerealelor depozitate şi a depozitelor goale.
“În cazul consumului de produse ce conţin urme peste limita admisă a acestui pesticid, există risc crescut de anumite boli şi afecţiuni, inclusiv cancer, tulburări hormonale, probleme reproductive şi afecţiuni neurologice. În urma consumului produselor vegetale care conţin această substanţă peste limita admisibilă, pot apărea tulburări digestive, dureri abdominale, greaţă, vărsături. Tulburări mai severe pot apărea în cazul consumului acestor produse vegetale de către copii. Din cauza efectelor adverse ale utilizării pesticidelor în agricultură, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca înainte ca pesticidele să fie autorizate pentru utilizare, acestea să fie testate pentru toate efectele posibile asupra sănătăţii oamenilor, iar rezultatele să fie analizate de experţi în vederea evaluării oricărui risc pentru om”, a precizat şeful DSVSA Vaslui.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social