Recalcularea pensiilor: Veniturile suplimentare ale profesorilor nu sunt incluse în noua schemă de calcul

pensii

Recalcularea pensiilor e un proces mult așteptat de marea majoritate a românilor, care, indiferent de anii de muncă și de domeniul în care au activat, se plâng că au pensii mult prea mici. Inflația nu a fost nici ea de bun augur, așa că în ultimii doi ani numărul pensionarilor care trăiesc în sărăcie a crescut. Guvernul vrea însă să ia măsuri.

Recalcularea care are loc în această vară vine cu vești proaste pentru o parte din foștii profesori

IȘJ Maramureș a transmis o adresă către fostele cadre didactice

„Conform anexei nr. 6 la Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în adeverința pe care angajatorul o eliberează se precizează „angajatul a beneficiat de următoarele venituri brute realizate, plătită din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat”, se arată în documentul publicat de edupedu.ro.

Pentru perioada 01.07.1977 – 01.04.2001, conform:

Decretului nr. 92/1976

OMM nr. 136/1976

Legea nr. 19/2000

Veniturile realizate suplimentar nu se înscriu în carnetul de muncă, astfel că nu pot fi utilizate la determinarea punctajelor anuale”, scrie în adresa ISJ Maramureș.

CE VENITURI NU SUNT LUATE ÎN CALCUL

În categoria veniturilor suplimentare intră plata cu ora, cumul și premii, deoarece pentru acestea nu s-au plătit contribuția de asigurări sociale.

În ceea ce privește plata salariului 13, acesta „a fost acordat conform art. 14 alin. 1 din HG nr. 281/1993 și era considerat un drept salarial ocazional pentru care nu s-au încheiat CIM-uri (n. red. contracte individuale de muncă), prin urmare aceste sume nu intră în calcularea punctajului mediu în vederea stabilirii pensie anterior datei de 01.04.2001”, a mai transmis ISJ Maramureș în școli.

EkoNews.ro

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social

EkoNews