România a solicitat Comisiei Europene (CE) să reevalueze situația privind protecția ursului brun, din cauza problemelor tot mai mari cauzate de aceste animale, care ajung în zonele populate, a informat Transtelex de Rador Radio România.
Ideea propusă de ministrul român al mediului Mircea Fechet ar însemna reformarea statutului de protecţie al acestui animal, care a fost impus atunci când a fost considerat un animal pe cale de dispariţie.
Succesul acestor politici a facilitat reproducerea ursului brun european, în special în România, unde există în prezent 7, 200 de exemplare, 40% din populaţia totală pe vechiul continent.
Dar urşii, al căror habitat este în principal în Carpaţi, se apropie din ce în ce mai mult de zonele populate şi îşi pierd teama de oameni.
În ultimele două decenii, România a înregistrat 26 de cazuri de persoane ucise în urma atacurilor urşilor şi peste 270 de răniţi.
Potrivit ministrului, daunele cauzate de aceste animale cresc.
Între 2017 și 2022, guvernul român a plătit compensații de 6,2 milioane de euro celor afectați, a indicat el.
“În ultimii cinci ani, 6 400 de apeluri de urgenţă au fost înregistrate din cauza atacurilor (ursilor) împotriva oamenilor şi în numai 2021 au fost raportate peste 1 500 de cazuri,” a declarat Fechet, citat de Transtelex.
Cea mai mare populaţie de urs brun din Europa trăieşte în România.
Dar “această bogăţie de biodiversitate a început să pună în pericol cea mai valoroasă comoară a ţării: oamenii,” a subliniat Fechet.
“Cerem Comisiei să reevalueze starea de conservare a celor zece populaţii europene de urs brun în vederea Directivei Habitate” pentru a stabili dacă aceasta o menţine sau adoptă modificări precum cele aplicate lupilor, a explicat el.
În ultimii 30 de ani, Uniunea Europeană (UE) a sprijinit mai multe programe de succes pentru a salva ursul brun de la dispariție prin intermediul LIFE, un instrument de sprijinire a programelor și politicilor de mediu din statele membre.
Programe similare pentru lupi au fost modificate recent, astfel încât “statele membre să poată stabili excepţii de la interdicţiile regimului strict de protecţie şi pentru a proteja interesele socio-economice.”
Articol creat de echipa EkoNews.ro
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social