Se fac primele mutări în România după furtul tezaurului dacic de la muzeul din Olanda. procurorii și polițiștii ridică, miercuri, documente în această speță, care a declanșat, inclusiv pe plan politic, un scandal în România.
Potrivit informațiilor STIRIPESURSE.RO, procurorii și polițiștii ridică acum documente de la Direcția de Cultură a Municipiului București în dosarul coifului și brățărilor dacice care au ajuns la expoziția de la muzeul din Olanda.
Citește și: Poliția Olandeză are noi piste în ancheta privind furtul tezaurului dacic – Hoții ar fi de fapt din Olanda, două mașini implicate
Reprezentanți ai Parchetului General au plecat la Parchetul General de la Haga pentru a adresa problema furtului artefactelor dacice de la muzeul Drents și a clarifica aspecte esențiale, ce țin de investigația în curs.
Context
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr., precum şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui “incident deosebit de grav”, a anunţat Ministerul Culturii.
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.
Parchetul General a informat, sâmbătă, că a fost întocmit un dosar penal, din oficiu, în cazul sustragerii pieselor din tezaurul dacic expuse la Muzeul Drents din Regatul Ţărilor de Jos.
De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a anunţat, duminică, organizarea la nivelul Guvernului a unei celule de criză pentru coordonarea eficientă a activităţilor de recuperare a celor patru piese de tezaur furate.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Social