Alegeri prezidențiale 2025. Unde poți vota duminică / Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale

În urma alegerilor prezidențiale 2025, președintele României este ales pentru un mandat de 5 ani. Secțiile de votare se deschid duminică, de la ora 7:00, pentru românii care votează în țară. Românii care locuiesc în străinătate sau se află în această perioadă într-o vacanță în afara țării pot vota pe parcursul a trei zile, de vineri, 2 mai, ora locală 7:00, la orice secție de votare.

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni la alegerile prezidențiale 2025.

În România vor fi deschise duminică 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. În Capitală vor funcționa 1.289 de secții. Românii cu drept de vot din diaspora votează, de vineri, 2 mai, în 965 de secții organizate pentru alegerile prezidențiale 2025.

Cine are dreptul să voteze și cine nu la alegerile prezidențiale 2025

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.

  • Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Care este programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2025 

Duminică, 4 mai, când are loc primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

La alegerile prezidențiale 2025, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59, conform Autorității Electorale Permanente.

Același program va fi valabil și în 18 aprilie, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025.

Pentru alegerile prezidențiale 2025 în țară vor fi deschise aproape 19.000 de secții de votare.

Cum poți afla la ce secție de votare să votezi la alegerile prezidențiale 2025 

Românii pot vota la alegerile prezidențiale 2025 la una dintre următoarele secţii de votare deschise în România:

  • în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, o persoană poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii;
  • în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din țară, pe liste suplimentare;
  • în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
  • în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;
  • în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Pentru a afla secția de votare la care sunt arondați și adresa acesteia, cetățenii care votează la alegeri prezidențiale 2025 pot accesa registrulelectoral.ro. După introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia. Chiar și așa, ei pot vota pe listele suplimentare ale unei alte secții de votare. 

De ce acte ai nevoie ca să votezi la alegerile prezidențiale 2025

La alegerile prezidențiale 2025, alegătorii pot vota cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic;
  • paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu;
  • paşaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews