Avertisment dur lansat de Comisia Europeană înainte de alegerile din România: ‘Evaluăm mai strict corectitudinrea scrutinului’

Comisia Europeană va evalua corectitudinea, echilibrul și integritatea proceselor electorale naționale mai riguros decât înainte și va acorda mai multă atenție prevalenței sistemului juridic și a spiritului UE înainte și în timpul alegerilor, a anunțat la Bruxelles comisarul UE responsabil pentru statul de drept.

În cadrul unei reuniuni a subcomisiei Scutul Democrației (EUDS) din cadrul Parlamentului European, Michael McGrath a declarat că valorile fundamentale ale Uniunii Europene sunt amenințate:

În toate aceste domenii UE se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari.

Michael McGrath a atras atenția asupra faptului că influența externă, dezinformarea, amenințările, atacurile asupra sistemului electoral, subminarea proceselor democratice, atacurile cibernetice și atacurile finanțate politic subminează încrederea publicului în procesele democratice și în instituțiile UE, informează MTI, relatează Rador Radio România.

“Ne-am angajat să luăm măsuri împotriva influenței externe și a diseminării de informații false. Dorim să identificăm și să analizăm astfel de tentative de influențare și să le răspundem”, a spus comisarul european, care a adăugat: „Scopul este de a proteja diverse forme de exprimare, de întrunire și de participare la viața publică. Dorim să consolidăm organizațiile societății civile în toate demersurile noastre. Indiferent de situația economică și de securitate, nu putem fi naivi. Trebuie să înțelegem că nemulțumirea, care este în creştere, și pierderea încrederii sunt un mediu propice pentru răspândirea de informații străine și false.”

„Tocmai despre problemele esențiale nu sunt organizate dezbateri”

În luarea sa de cuvânt, europarlamentarul FIDESZ, Csaba Dömötör, a subliniat că, atunci când vine vorba de democrație în PE, tocmai despre problemele esențiale nu sunt organizate dezbateri.

PE nu va permite dezbateri, printre altele, despre faptul că un potențial candidat este interzis prin mijloace judiciare în Franța, anularea rezultatelor alegerilor în România, implicarea fostului comisar UE pentru statul de drept, Didier Reynders, într-un caz de spălare de bani sau despre faptul că Guvernul polonez comite încălcări grave ale legii, a precizat Csaba Dömötör, care a menţionat: „Raportul Curții de Conturi Europene a făcut constatări grave” cu privire la finanțarea UE pentru ONG-uri, printre care faptul că “este imposibil să se găsească informații fiabile cu privire la sumele detaliate ale finanţărilor”.

Conform raportului, marea majoritate a organizațiilor nu trăiesc din donațiile cetățenilor, ci din sprijinul Comisiei Europene.

Ceea ce s-a creat nu are nicio legătură cu societatea civilă tradițională, ci mai degrabă cu o rețea de activiști politici. “Așa-zișii civili” sunt adesea invitați în Parlamentul European, printre care “nu prea sunt mulți” care să nu fie finanțați de Comisia Europeană sau de American Open Society. În cursul săptămânii, un fost politician liberal a “discreditat” Ungaria ca civil, organizația sa primind 12 milioane de euro.

Politicianul FIDESZ a amintit: Dat fiind faptul că, potrivit Curții de Conturi Europene, Comisia UE a cheltuit șapte miliarde de euro pentru organizații ale societății civile și activiști, Patrioții au depus o solicitare de date, pe care organul executiv de la Bruxelles a respins-o cu “argumentații scandaloase”.

El a spus că știau că Comisia Europeană a trimis o listă de contracte unor europarlamentari, dar cu condiția să nu le permită să le facă publice.

Numărul contractelor depășește zece mii.

În final, Csaba Dömötör s-a adresat comisarului UE și l-a întrebat: “Sunteți dispus să faceți publică lista contractelor și sumele acestora? Vă mulțumesc în numele contribuabililor care au plătit factura”.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica

EkoNews