Mai mulți creatori de conținut de pe TikTok au reclamat, în ultimele zile, că le-au fost eliminate videoclipuri în care fie îl susțineau pe Nicușor Dan, fie vorbeau despre cum România ar trebui să-și mențină direcția pro-europeană, pe care candidatul independent o promovează în discursurile și programele sale. Ei acuză o acțiune coordonată a partidului AUR.
- Datele centralizate de HotNews arată că în ultimele zile au fost date de către Biroul Electoral Central (BEC) peste 300 de decizii de privind videoclipuri din online.
- Septimius Pârvu, de la Expert Forum, a scris pe Facebook că au fost peste 400 de sesizări depuse, de către AUR Brașov, într-o singură zi „pentru publicitatea politică pe platformele mari”.
Evelina Iulia, care are 35.500 de urmăritori pe TikTok, este unul dintre influencerii care a postat în ultimele două săptămâni mai multe videoclipuri pe subiectul alegerilor prezidențiale și care și-a exprimat public susținerea pentru Nicușor Dan.
Într-un email pe care l-a trimis redacției HotNews, ea a semnalat „un atac online asupra a zeci de creatori de conținut” care s-au poziționat public pro-Nicușor Dan sau pro-Europa în ultima săptămână, pornit de către partidul AUR.
Evelina Iulia își argumentează acuzația pe baza unui videoclip postat pe TikTok, luni, de către unul dintre membrii tineri ai AUR, Vlad Alexandru Moț (vicepreședinte al formațiunii de tineret a AUR), influencer și el, și care a afirmat că „influencerii voștri preferați în promovează pe Nicușor Dan, însă nu o fac din convingere, ci pentru bani”, dar și pe o postare de pe Facebook a lui Septimius Pârvu, reprezentant al ONG-ului Expert Forum, în care arată că filiala Brașov a partidului AUR a făcut 400 de plângeri la Biroul Electoral Central (BEC) pentru publicitate electorală pe marile platforme de socializare.
„Sunt zeci de creatori care au ieșit să vorbească pe TikTok despre această raportare organizată din partea AUR care cenzurează poziționarea politică a oamenilor”, a spus, pentru HotNews, creatoarea de conținut.
Vlad Vaida, influencer cu 1,6 milioane de urmăritori pe TikTok, a explicat pentru HotNews că i-au fost șterse două videoclipuri, unul în care „am zis o părere despre candidați” și unul care „am vorbit despre educație, lipsa gândirii critice și vot, fără să zic vreun nume”. Cele două videoclipuri au fost postate pe 9 mai, de Ziua Europei, și eliminate luni, pe 12 mai, susține acesta.
Și Andreea Cumpănașu (11.900 de urmăritori) a postat în perioada 2-10 mai mai multe videoclipuri în care l-a criticat pe candidatul AUR George Simion și l-a susținut public pe Nicușor Dan, însă „nu am avut deloc probleme cu contentul până aseară (n.red.: luni, 12 mai)”, când i-au fost eliminate cinci videoclipuri, în care spune că a luat o poziție „în legătură cu vorbele «Te agresez sexual, scroafo!» și violul din tabăra AUR”.
Cum au încercat influencerii să evite ștergerea videoclipurilor
După ce au văzut că se confruntă cu eliminarea videoclipurilor în care susțin un anumit candidat sau anumite idei, unii influenceri au început să pună în descrierea videoclipurilor mesajul: „CMF 34250009 (n.red.: Codul de Mandatar Financiar al lui Nicușor Dan) – Clip realizat gratuit, fără sprijin financiar din partea niciunui candidat. Opinie personală”.
Ei au făcut asta în cazul videoclipurilor cu teme politice „la recomandarea mai multor persoane, pentru a evita ștergerea videoclipurilor”, după cum au explicat aceștia pentru HotNews.
HotNews a întrebat echipa de campanie a lui Nicușor Dan dacă și-au exprimat acordul ca CMF-ul candidatului independent să fie folosit de influenceri, însă până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.
O ordonanță dată de Guvern spune că influencerii devin „actori politici” pe timpul campaniei electorale
Celor trei influenceri, care au transmis redacției capturi de ecran cu notificările în momentul eliminării videoclipurilor TikTok, le-a fost ascuns conținutul în România, în urma unor decizii ale BEC, care a stabilit că au încălcat art. 16 din Ordonanța de Urgență nr. 1/2025, dată de Guvern.
Conform art. 16 din OUG 1/2025, „actorii politici” care publică, în timpul campaniei electorale, materiale publicitare politice trebuie să specifice că este un material publicitar politic și identitatea sponsorului.
De asemenea, Ordonanța mai prevede că „este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
În deciziile care au stat la baza eliminării și ascunderii videoclipurilor pentru conturile create în România, BEC invocă același art. din OUG 1/2025 și Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025, care stabilește modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală pentru Președintele României din anul 2025.
BEC mai arată în decizii că videoclipurile care favorizează unul dintre candidați sau îndeamnă alegătorii să-l voteze pe unul dintre ei sunt „neetichetate corespunzător, aspect care le califică drept materiale cu conținut ilegal”.
Expert Forum: „Se ajunge la aceste situații absolut ridicole”
Laura Ștefan, de la Expert Forum, spune că în acest moment legea „este foarte prost făcută”: „Într-adevăr, se ajunge la aceste situații absolut ridicole în care trebuie să marchezi, deși nu ești parte din campanie”.
„Normal ar fi fost ca mesajele date de campania celor doi candidați să fie marcate așa. Mesajele care se postează contra unei sume de bani, nu pur și simplu opiniile personale ale oamenilor, că de fapt asta este miza, să reglementăm corect publicitatea electorală, fără a pune pumnul în gură oamenilor, fără a îngrădi libertatea de exprimare a fiecăruia dintre noi”, a spus, într-un dialog cu HotNews, aceasta.
Ea afirmă că reglementările date de Guvern nu reușesc să facă diferențierea între persoane care publică un conținut electoral sau publică pur și simplu o opinie.
„Ați văzut că au fost discuții despre ce pot face alți competitori politici, dacă pot să susțină sau nu pot să susțină un candidat. Ce pot face oamenii care aparțin acelor partide? Au dreptul sau n-au dreptul să exprim la opinie politică?”, a detaliat aceasta.
În legătură cu situația în care se află influencerii care acuză că le-au fost șterse videoclipuri doar pentru că își exprimau o opinie politică, reprezentanta Expert Forum spune că „toate mesajele pro-candidați ar trebui să fie marcate ca publicitate electorală, însă eu sunt convinsă că mesajele la care vă referiți sunt mesaje date fără o compensare financiară”.
HotNews a întrebat reprezentanții BEC dacă orice videoclip publicat de un cetățean în care își exprimă opinia politică privind alegerile prezidențiale va fi dat jos, dacă vor fi sesizați. Pentru moment, nu am primit niciun răspuns.
Câte decizii de eliminare a unor videoclipuri a dat BEC după primul tur și până acum
După primul tur al alegerilor prezidențiale și până în prezent, BEC a publicat 363 de procese verbale privind admiterea sau respingerea sutelor de plângeri primite în legătură cu materialele publicate pe diferite platforme online. Dintre acestea, 225 au fost admise, adică BEC a decis că materialele respective trebuiau eliminate.
Cele mai multe decizii au fost publicate pe 11 mai, mai exact 130 la număr, urmate de zilele de 5 și 6 mai când au fost publicate 101. Și în zilele de 10 și 12 mai, BEC a publicat 62, respectiv 70 de decizii privind conținutul politic de pe platformele Faceook, Instagram, TikTok sau YouTube.
Din numărul total al plângerilor soluționate, 47 au fost înregistrate de către partidul condus de prezidențiabilul George Simion.
Cum arată una dintre deciziile prin care BEC a stabilit eliminarea unui videoclip:
Articol preluat de pe: Politic Hotnews