Ce măsuri a luat ANCOM după ce Nicușor Dan s-a plâns că postările sale de pe Instagram, Facebook și TikTok sunt invadate de sute de mii de conturi false

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a anunțat vineri că a contactat platformele online pentru a clarifica conduita acestora în situația semnalată de candidatul la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, raportat la obligațiile acestora conform Regulamentului UE privind serviciile digitale (DSA). În același timp, ANCOM spune că a informat și echipa Comisiei Europene, autoritatea care poate monitoriza și sancționa marile platformele și motoare de căutare online (cu peste 45 de milioane de utilizatori activi la nivelul UE).

„În legătură cu plângerea depusă la Autoritate de către un candidat la alegerile prezidențiale privind comportamentul anormal observat cu privire la postările de pe conturile sale oficiale pe câteva din marile platforme online, ANCOM a informat candidatul cu privire la drepturile sale, astfel cum decurg din obligațiile platformelor online prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale aplicabile în speța semnalată”, se amai arată în comunicatul transmis vineri de ANCOM.

Ce poți face în cazul utilizării înșelătoare a serviciilor marilor platforme online

ANCOM, care este autoritatea responsabilă de supravegherea și de asigurarea respectării Regulamentului privind serviciile digitale (DSA) în România, subliniază că furnizorii platformelor online foarte mari au stabilit, prin intermediul termenilor și condițiilor, reguli împotriva utilizării înșelătoare a serviciilor.

Posibila utilizare înșelătoare a serviciilor poate fi adusă la cunoștința sau raportată marilor platforme online de orice persoană sau entitate prin intermediul unor secțiuni dedicate.

Marile platforme au obligația de a include, în condițiile lor generale de utilizare, informații cu privire la orice restricții pe care le impun în legătură cu utilizarea serviciului lor.

În cazul în care platformele impun anumite restricții (de ex. restricții privind vizibilitatea anumitor informații furnizate de destinatarul serviciului, inclusiv eliminarea conținutului, blocarea accesului la conținut sau retrogradarea conținutului, suspendarea sau închiderea contului), acestea au obligația de a furniza destinatarului afectat o expunere de motive clară și specifică pentru restricțiile impuse.

Totodată, platformele online foarte mari au și obligația de a oferi utilizatorilor acces la un sistem intern eficace de soluționare a plângerilor, care să permită acestora să depună plângeri pe cale electronică și în mod gratuit, în legătură cu deciziile luate de marile platforme, inclusiv în ceea ce privește deciziile de restricționare pe care le impun.

Potrivit Regulamentului privind serviciile digitale, supravegherea platformelor online foarte mari se află sub competența partajată a Comisiei Europene și a coordonatorilor de servicii digitale din țara de stabilire a platformei.

Nicușor Dan: Am vrea ca o instituție să ne spună cine a plătit boții

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, într-o conferință de presă, că a oprit de marți promovarea sa pe rețelele de socializare, pentru care cheltuia în medie 15.000 de euro pe zi, deoarece postările sale erau „invadate de conturi false”. El a spus că postările sale ajung să fie distribuite și de 100.000 de ori de conturi din Vietnam, India și Pakistan.

„Suntem în situația în care de o zi nu pot să îmi mai folosesc conturile pe social media pentru că sunt invadate de sute de mii de conturi false”, a spus, miercuri, într-o conferință de presă organizată la sediul său de campanie, Nicușor Dan.

„Unde este statul român? Noi am avut niște alegeri anulate pentru că prin mijloace cibernetice rezultatul alegerilor a fost deturnat. Evident că imaginea României a avut mult de suferit. Am avut promisiuni ale statului român că această situație nu se va mai repeta”, a declarat el. 

[embedded content]

El a explicat că „activitatea pe Instagram a început acum două zile (n.r. – luni)”, iar apoi au urmat celelalte conturi de pe rețelele de socializare.

„Aveam 70.000 de urmăritori și în două zile avem 180.000. Ăsta e cel mai puțin important cont. Pe Facebook, cea mai importantă platformă pentru noi, unde la postări aveam 600-800 de distribuiri, acum avem două postări are au 100.000 de distribuiri”, susține Nicușor Dan. 

„Am făcut sesizări la autorități: BEC, AEP, ANCOM, MAI, DNSC, și Parchet”

Miercuri dimineață, „a început atacul pe TikTok”, a afirmat Nicușor Dan. „Aveam 400-600 de distribuiri și acum avem 100.000. Pe toate aceste trei platforme avem zeci de mii de comentarii care sunt cu o limbă română aproximativă, cu conturi din India, Pakistan, Vietnam”, a spus candidatul independent la alegerile prezidențiale. 

El spune că de o zi nu mai face campanie în online, pentru că, văzând activitatea suspectă de pe conturile sale, Facebook, Instagram și TikTok ar putea decide închiderea acestora. 

„Am făcut sesizări la autorități: BEC, AEP, ANCOM, MAI, DNSC și Parchet. Am sesizat instituții europene, DG Connect, reprezentanța Comisiei Europene din România, Stratcom și ECNE – rețeaua europeană în domeniul alegerilor. Am făcut sesizări direct către reprezentanții Meta și TikTok”, a explicat Nicușor Dan. 

Nicușor Dan a lansat acuzații la adresa Autorității Electorale Permanente (AEP), afirmând că acolo „teoretic” sunt „niște specialiști care ar trebui să prevină acest tip de situație”, dar, în opinia sa, de fapt „nu sunt în stare să facă nimic”. 

În timpul conferinței de presă de miercuri, Nicușor Dan a spus că în precampanie a cheltuit 300.000 de euro pentru reclame pe Meta (Facebook și Instagram) și 20.000 de euro pentru reclame pe Google. 

De când a început campania electorală, echipa sa de campanie cheltuia 15.000 de euro zilnic pentru promovarea în mediul online. 

„Noi de ieri nu mai promovăm conținut online. Partea cea mai importantă a campaniei este online-ul. Am vrea ca o instituție să ne spună cine a plătit boții, de unde e compania, cine e compania”, a explicat Nicușor Dan. 

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews