Candidații la alegerile prezidențiale au răspuns, miercuri seară, în cadrul dezbaterii organizate la Parlament de Antena 3 CNN, ce articole ar propune spre modificare în cazul unei revizuiri a Constituției. Printre propuneri: clarificarea rolului președintelui, introducerea dreptului la avort sau transformarea României într-o republică prezidențială.
Miercuri seară, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, candidații la alegerile prezidențiale au fost întrebați ce articole din constituție ar modifica, dacă ar ajunge la Cotroceni. Răspunsurile au reflectat diferențe clare de viziune: de la propuneri privind întărirea atribuțiilor președintelui și clarificarea rolului Guvernului, până la inițiative legate de drepturile fundamentale, cum ar fi cel la avort sau la utilizarea numerarului.
Elena Lasconi: dreptul femeii la avort, „Fără penali” și Punctul 8 de la Timișoara
Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a declarat că nu ar modifica actuala Constituție, ci ar adăuga noi prevederi, printre care dreptul femeii la avort, clauza „Fără penali în funcții publice” și Punctul 8 de la Timișoara.
„Eu nu aș modifica, aș adăuga. În timpul mandatului meu vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort, pentru că a fost câștigat cu greu acest drept și îmi doresc, la fel cum s-a întâmplat și în Franța, să adăugăm asta în Constituția României. De asemenea, aș vrea să adăugăm ‘Fără penali în funcții publice’. Și cred că este foarte important Punctul 8 de la Timișoara, dacă vă aduceți aminte, poate că unii nu își mai aduc aminte de el. În rest, mi se pare că avem o Constituție bună.”
Crin Antonescu: clarificarea atribuțiilor președinte – premier și dizolvarea Parlamentului
Candidatul coaliției, Crin Antonescu, a declarat că nu are în program inițierea unei modificări a Constituției, dar că, în cazul unei revizuiri, ar susține clarificarea atribuțiilor dintre președinte și premier, precum și o procedură mai eficientă pentru dizolvarea Parlamentului.
„Eu nu am în program modificarea, inițierea unui proces de modificare a Constituției, dar sigur că el poate să apară. […] Aș susține toate articolele care să limpezească toate ambiguitățile în ceea ce înseamnă puterea executivă a președintelui și puterea executivă a prim-ministrului […], și mai ales dizolvarea Parlamentului. Aș dori, atunci când se va modifica această Constituție, să avem proceduri mai logice și mai rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului.”
Nicușor Dan: Modificarea Constituției nu e o prioritate. Judecătorii CCR ar trebui să fie magistrați de profesie
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a afirmat că modificarea Constituției nu este o prioritate pentru el, dar susține ca judecătorii Curții Constituționale să provină din rândul magistraților, iar propunerile să vină din sistemul judiciar. „Avem cadru constituțional bine înțeles de sistemul administrativ.”
John-Ion Banu-Muscel susține un guvern minoritar
Candidatul independent John-Ion Banu-Muscel a declarat că primul articol pe care l-ar modifica în Constituție este legat de rolul referendumului, care ar trebui să aibă efecte directe. „Constituția trebuie să servească interesele națiunii, ale cetățenilor. De aceea, primul lucru pe care l-aș modifica în Constituție este a da o voce poporului, prin aceea de a face ca referendumul popular să aibă putere executivă.”
Banu-Muscel a adăugat că susține un model de guvern minoritar, sprijinit de votul direct: „Aș face ca guvernul nostru să fie un guvern minoritar, nicidecum un guvern majoritar, un guvern care cu 33%, prin votul direct al cetățenilor, să fie suficient și în felul acesta noi să dăm voce și de fapt autoritate parlamentului nostru.”
Cristian Terheș: definirea căsătoriei, dreptul la numerar, supremația Constituției
Cristian Terheș a declarat că ar susține modificări constituționale privind definirea căsătoriei, garantarea dreptului la numerar și reafirmarea supremației Constituției. „Definirea căsătoriei trebuie să fie: uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”, a declarat Terheș.„E neclar astăzi ce este un bărbat, ce este o femeie”, a continuat el.
Terheș a mai propus introducerea unei prevederi explicite potrivit căreia „Constituția este legea supremă în stat”, precum și garantarea „dreptului românilor de a avea și folosi cash”.
Lavinia Șandru propune transformarea României în republică prezidențială după model american
Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile prezidențiale, a declarat că ar propune modificarea Constituției pentru ca România să devină o republică prezidențială, după modelul american, în care președintele ar deține și atribuții executive.
„Aș veni cu o propunere, după o dezbatere națională prealabilă, de a modifica Constituția în așa fel încât România să fie o republică prezidențială după model american (…). În momentul în care președintele ar fi premier, altfel ar merge lucrurile în România.”
Ea a mai spus că președintele ar trebui să aibă obiective clare și să fie tras la răspundere în mod regulat de către Parlament: „Președintele trebuie să prezinte rezultatele la fiecare trei luni și, sigur, dacă Parlamentul consideră că trebuie suspendat sau demis, să poată să o facă în cadrul unui statut cât se poate de clar.”
Daniel Funeriu propune referendum obligatoriu și întărirea controlului asupra suspendării președintelui
Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat că ar susține întărirea rolului referendumului în Constituție, astfel încât acesta să devină obligatoriu, și a propus mai multă rigoare în gestionarea finanțelor publice: „De acord cu întărirea puterii referendumului. Referendumul trebuie să fie obligatoriu.”
El a adăugat că suspendarea președintelui ar trebui să se poată face doar cu avizul conform al Curții Constituționale:„Suspendarea președintelui – da, să fie făcută, dar cu avizul conform al Curții Constituționale.”
Funeriu a mai menționat articolul 138 alin. 5 din Constituție, privind finanțele publice, care ar trebui întărit pentru „a avea mult mai multă rigoare”. Totodată, a propus o dezbatere privind introducerea în Constituție a moștenirii creștine a poporului român: „Aș convoca la Cotroceni o discuție societală dacă sau nu să introducem în Constituție moștenirea creștină a poporului român. Nu știu dacă aș supune acest lucru referendumului.”
Articol preluat de pe: Politic Hotnews