Chiria locuințelor „specialilor” va fi recalculată. Guvern: Nu a mai fost actualizată din 2007. Se va interzice ocuparea unei astfel de locuințe după ieșirea la pensie sau părăsirea funcției

Premierul Ilie Bolojan a decis recalcularea chiriei la locuințele de serviciu din diferite instituții publice, a anunțat joi Ioana Dogioiu, purtătoarea de cuvânt a Guvernului. „Chiria care nu a mai fost actualizată din 2007 și va fi adusă la un nivel corect pentru actualitate”, a declarat aceasta.

Măsura vine după ce Europa Liberă a scris că zeci de magistrați, unii pensionari, plătesc chirie între 60 și 197 de lei în locuințe din centrul Capitalei puse la dispoziție de Ministerul Justiției.

Modificările anunțate de purtătoarea de cuvânt a Guvernului se vor lua prin intermediul unei hotărâri de guvern care va fi elaborată în perioada următoare, posibil până la sfârșitul lunii.

[embedded content]

„De asemenea, prin aceeași hotărâre de guvern va fi interzisă ocuparea unei locuințe de serviciu după ieșirea la pensie sau după ce e părăsită funcția care a îndrituit funcția acelei locuințe de serviciu”, a precizat Ioana Dogioiu.

Aceasta a menționat că actul vizează locuințele de serviciu ale diferitelor instituții publice, nu cele ale RA-APPS.

Europa Liberă a relatat, duminică, că zeci de magistrați, unii pensionari, plătesc chirie între 60 și 197 de lei în locuințe din centrul Capitalei puse la dispoziție de Ministerul Justiției. Potrivit publicației, unii dintre beneficiari au părăsit sistemul de mai bine de 10 ani, au primit locuințele cu chirii modice și le-au păstrat în aceleași condiții preferențiale. Despre această situație a fost întrebat și premierul Ilie Bolojan, luni, într-un interviu la B1 TV.

După ce Europa Liberă a scris despre subiect a ieșit cu o reacție și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Instituția a afirmat că judecătorii și procurorii care și-au păstrat locuințele de serviciu după ce s-au pensionat au acest beneficiu dintr-o lege „abrogată încă din 15 decembrie 2022”, deoarece contractele de închiriere au fost încheiate „acum 10-20 de ani”.

La rândul său, Ministerul de Justiție a transmis că actul normativ prin care s-a stabilit tariful de bază al chiriilor locuințelor de serviciu din cadrul ministerului nu a mai fost actualizat de 18 ani și a spus că nu este inițiatorul acestei legi.

Cine sunt chiriașii speciali din Justiție

Ministerul de Justiție a refuzat să facă publică lista actuală a beneficiarilor de locuințe de serviciu. A invocat protecția dreptului la viață privată și GDPR, potrivit Europa Liberă, care a publicat, citând surse din sistemul judiciar, câteva nume: Valentin Bădiță, Mihail Dafina, Monica Constantinescu, Lucian Prujoiu, Andrei Doina, Cristina Cucu, Elena Makkai, Mariana Alexandrescu, Diana Mihaela Gheorghe, Niculae Bragadireanu și Ingrid Luciana Mocanu.

Presshub a venit cu alte nume de alți magistrați, foști magistrați sau personal de specialitate juridică care stau în locuințe plătind chirii modice: Maria Gaiță, Elena Cârcei, Mitu Stegaru, Elena Floarea, Claudia Roșianu, Anca Mădălina Alexandrescu, Mariana Feldioreanu, Ionuț Alexandru Niculescu, Cristina Nicoară, Florela Cristina Ștefan, Ștefania Bivolaru, Elisabeta Mocanu, Gabriela Vînțanu, Adina Corboș, Cristina Pera, Simona Pietreanu, Elena Carmen Bălan, Georgian Davidoiu, Elena Roșu, Iuliana Corcoveanu, Carmen Iuliana Pavăl, Mădălina Manolache, Viviana Bourceanu, Melinda Elena Popescu Stoica, Cristian Olteanu, Violeta Hutopilă, Valerica Voica, Oana Stela Roșeanu și Nicolae Stan.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews