Concluziile întâlnirii premierului Bolojan cu patronatele și sindicatele. „Până în toamnă puterea de cumpărare va scădea cu până la 40%”

Premierul Ilie Bolojan a discutat, vineri, timp de aproximativ două ore cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor despre primul pachet de „măsuri fiscal-bugetare”. „Din păcate, tot ce este pus acolo rămâne în picioare, cu excepția unor detalii tehnice, a spus, la finalul discuțiilor, Sterică Fudulea, prim-vicepreşedinte pe dialog social al IMM România.

Ce a transmis Guvernul la finalul întâlnirii

„Reprezentanții sindicatelor au prezentat propriile analize privind impactul aplicării măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, cu accent asupra modificărilor referitoare la domeniul educației. Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor și patronatelor vor continua dialogul social, în contextul actual, care impune aplicarea unor măsuri structurale de reducere a cheltuielilor publice și de creștere a veniturilor, în scopul îmbunătățirii credibilității economice a României și asigurării stabilității economice”, a transmis, la finalul discuțiilor, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit surse citate, Ilie Bolojan le-a spus reprezentanților patronatelor și sindicatelor că vrea să aibă „o colaborare bazată pe respect pentru a lua decizii bune pentru România”.

Guvernul a propus partenerilor sociali să-și desemneze reprezentanți în grupurile de lucru pentru elaborarea următoarelor două pachete de măsuri ce vor fi promovate în scopul reducerii deficitului bugetar.

Ce au spus reprezentanții sindicatelor

Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, a transmis că măsurile cuprinse în pachetul fiscal sunt disproporționate și se referă în principal numai la salariați și la pensionari. 

„Domnul premier a luat la cunoștiință încă o dată de aceste probleme cu promisiunea că la pasul doi se vor rezolva”, a spus Hossu.   

El a spus că i-a transmis lui Bolojan că protestele vor continua din cauza inechităților. „În același timp i-am comunicat prim-ministrului că numărul de manifestări nu vor înceta pentru că disproporția este mare. A spus că pe viitor vor fi mai transparenți si deschiși dialogului”.  

Reprezentanții sindicatelor au spus că premierul Bolojan le-a transmis că al doilea pachet de măsuri fiscale, care ar urma să apară în iulie, va cuprinde și măsuri care vizează subvențiile din bani publici ale partidelor.

Hossu a transmis că nu a primit garanții că măsurile nu vor fi prelungite peste termenul prevăzut: „Conform documentului, măsurile sunt până în 2026, conform documentului pentru HoReCa va exista o reevaluare undeva în octombrie, de exemplu, pentru o modificare a TVA-ului de la 1 ianuarie 2026. Ce garanție vreți de la un Guvern. Eu nu știu dacă Guvernul va rezista până la 1 ianuarie 2026”.

Despre posibilitatea declanșării grevei generale, sindicaliștii spun că, au început procedura de strângere de semnături.  „Estimarea noastră e că în toamnă, cumulat, sporuri, creșterea prețurilor, creșterea prețurilor la energie, vor duce la o scădere a puterii de cumpărare în medie de la 32% până la 40%”, a avertizat Hossu.  

Ce au spus reprezentanții patronatelor

Reprezentanții patronatelor au declarat, după întâlnirea cu premierul că sunt nemulțumiți de faptul că timpul pentru dialog social a fost limitat. 

„A mai existat o discuție despre viitoarele măsuri. Premierul Ilie Bolojan ne-a comunicat faptul că următoarele două pachete de măsuri din iulie și din august vor fi discutate temeinic împreună”, a spus Sterică Fudulea, prim-vicepreşedinte pe dialog social al IMM România.  

„A fost timp o lună de zile ca să formeze acest Guvern și pentru dialogul social a fost o singură zi”, a adăugat el. 

Reprezentanții patronatelor au transmis că nu au reușit, în discuția cu premierul să impună nicio modificare în pachetul fiscal. 

„Din păcate, tot ce este pus acolo rămâne în picioare, cu excepția unor detalii tehnice”, a spus Fudulea. 

Ei au transmis, de asemenea că prețurile vor creste cu aproximativ între 5% și 10% după majorarea TVA. 

„Am atras atenția ca măsurile sunt focalizate doar pe lucrători și către pensionari

După ce premierul a anunțat principalele măsuri incluse în pachet, Confederația Patronală Concordia a condamnat „agresivitatea” măsurilor. 

„Deşi înţelegem imperativul echilibrării bugetare şi urgenţa gestionării deficitului record, constatăm cu dezamăgire că din nou mediul privat şi cetăţenii vor purta povara principală a acestor măsuri”, transmite Concordia.

Ei atrag atenția asupra faptului că pachetul de măsuri a fost elaborat și anunțat fără niciun fel de consultare a mediului de afaceri. 

Concordia a criticat creșterea TVA despre care spune că stimulează inflația și va reduce puterea de cumpărare. În plus, comunicatul de presă arată că HoReCa va fi afectată după ce TVA a crescut de la 9% la 11% în sectorul ospitalității. 

Despre majorarea accizelor, reprezentanții Concordia spuneau că va scumpi transportul și va reduce competitivitatea României. 

Sindicaliștii s-au întâlnit și joi cu reprezentanții Guvernului și și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că măsurile afectează anumite categorii sociale. 

„Am atras atenția domnului premier ca măsurile sunt focalizate doar pe lucrători și către pensionari. Și în condițiile actuale, când este o distribuție neuniformă a efortului de strângere a curelei vom avea în principal mari probleme pentru ca vor fi conflicte sociale deschise din ce în ce mai multe”, a spus joi Bogdan Hossu, președintele Cartel ALFA. 

Pachetul fiscal primește azi undă verde

În ședința de Guvern de vineri de la ora 15:00, Executivul va analiza proiectul de lege care include măsurile fiscale înainte să îl trimită Parlamentului, urmând ca săptămâna viitoare premierul să își asume răspunderea pe aceste măsuri. Pachetul a primit aviz negativ, care e doar consultativ, de la Consiliul Economic și Social (CES).

Marți, 8 iulie, va avea loc ședința EcoFin la Bruxelles, reuniunea miniștrilor de Finanțe din UE, unde Alexandru Nazare va prezenta pachetul. 

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews