Atât liderii USR din Biroul Politic care se află în conflict cu președinta și candidata la prezidențiale căreia i-au retras sprijinul, cât și Elena Lasconi refuză să convoace un Congres, singurul care, conform Statutului partidului, poate tranșa problema candidatului la alegerile prezidențiale.
Articolul 50, alineatul h, din Statutul USR arată clar că Congresul „alege candidatul USR la presedintia României, dintre candidaţii validati de Comitetul Politic”.
Totuși, organizarea Congresului ar fi durat, pentru că, printre altele, trebuie consultate și filialele, și ar fi fost depășită data de 4 mai, când are loc primul tur al alegerilor prezidențiale.
Elena Lasconi a fost votată într-un Congres din iunie 2024 drept candidata partidului la alegerile prezidențiale. De miercuri, când o parte dintre liderii USR i-au cerut retragerea, Elena Lasconi a refuzat ideea organizării unui Congres, argumentând că ea deja a fost votată într-un astfel de for drept candidata partidului pentru prezidențiale, deci ședința ar fi inutilă, doar generatoare de costuri.
Lasconi susține că doar Congresul poate lua o decizie privind candidatul la prezidențiale al partidului.
Dominic Fritz, unul dintre membrii Biroului Național USR susține în schimb că în acest moment, dincolo de detaliile „juridice”, importantă este voința politică a USR.
„Asta este părerea ei. Dar sunt alții care spun că decizia Congresului (n.red.: de anul trecut) a fost luată pentru anul 2024. Astea sunt detalii juridice. Important în aceste zile este voința politică a USR de a spune clar… Sunt contraargumente juridice. Eu spun că relevantă este voința politică. De aceea mă aștept ca și în Comitetul Politic să găsim o majoritate să nu mințim românii”, a spus Dominic Fritz joi, în podcastul HotSpot.
„Nu vom organiza Congres. După alegeri, sigur, dar bucătăria internă nu e relevantă acum. Ne putem ocupa după alegeri. Acum e important să scoatem țara din acest pericol care este real”, a continuat Fritz, care este și vicepreședinte al USR.
El susține că este foarte clar faptul că între Congrese deciziile le ia Comitetul Politic.
„În Comitetul Politic sunt reprezentate toate filialele, parlamentarii. Eu susțin că e clar statutul că între congrese decide Comitetul Politic și Comitetul Politic decide asupra unor alianțe și asta e ce facem acum”, conform acestuia.
Conform Statutului USR, Articolul 52, Comitetul Politic al USR „stabileşte protocoale de colaborare cu patronatele, confederaţiile sindicale sau alte structuri ale societătii civile” și „aprobă protocoale de colaborare ale USR pe plan intern şi internaţional cu alte partide şi organizaţii politice sau apolitice, precum şi cu sindicatele şi patronatele”.
„Este clar că e o situație fără precedent, nu avem un Statut care nu prevede ce să facem în astfel de situații și noi trebuie să găsim o soluție cât mai legitimă. Nu ne mai ajunge timpul să convocăm Congresul. Și Consiliul Politic trebuie convocat în termen de 15 zile de către Biroul Național. Doar doamna Lasconi poate să convoace în 24 de ore”, a mai detaliat Fritz.
Joi, 10 aprilie, va fi o ședință informală a Comitetului Politic, iar pe 24 aprilie, ședința oficială a Comitetului Politic Național, unde se validează formal decizia luată miercuri de liderii USR. Ședința va avea loc atât de târziu întrucât, conform statutului partidului, comitetul poate fi convocat doar în 15 zile.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews