Eduard Hellvig, mesaj la 150 de ani de la înființarea PNL: „Riscăm ca sărbătoarea să rămână un popas în ambuteiajul istoriei”/ Propunerile fostului șef al SRI

Eduard Hellvig, fostul director al SRI, a afirmat, într-o postare pe X, că PNL se află în situația de a-și căuta o nouă busolă, riscând ca celebrarea celor 150 de ani să fie „un popas în ambuteiajul istoriei”. Liberalul propune partidului să creeze „o nouă paradigmă liberală”, axată pe patru direcții principale de reformă internă.

„Partidul Național Liberal ar fi meritat, ca partid de referință al istoriei noastre, să‐și celebreze centenarul și jumătate sub un cer senin. Îl întâmpină însă la o răscruce în care vechile hărți au devenit inutile, indicatoarele nu ne ajută și nu există nici vreun Waze magic. Azi ține de fibra liberalilor să găsească ei înșiși calea corectă”, își începe Hellvig lunga postare pe X.

El a amintit postarea făcută în urmă cu un an, când PNL celebra 149 de ani de existență, despre care a spus că, „din păcate”, rămâne actuală.

„Pentru a rămâne relevant, PNL-ul de azi, si mai ales cel de mâine, trebuie sa schimbe viteza, si să mărească ritmul. Nu este suficient să meargă inerțial in siajul unor succese din trecut sau al unor parteneri care reprezintă alte valori. Nu este suficient să se inspire de la partide aparent similare, dar care nu reprezintă cu adevărat nici progresul, nici democrația, nici interesul României”, scria Hellvig pe 24 mai 2024.

„Muzeul oportunităților ratate”

Acum Hellvig susține că PNL trebuie să reinventeze modul în care face politică și să insufle mai mult curaj tinerilor din linia a doua a partidului:

„Ce înseamnă, concret, o nouă paradigmă liberală?

  • Unitate autentică, nu de vitrină, cu decizii transparente, competență în fața loialității de gașcă și direcții care inspiră încredere, nu teamă.
  • Reformă internă profundă, adică reguli clare, meritocrație de jos în sus și deschidere către oameni noi și chiar specialiști din afara partidului.
  • Agenda pentru prezent și viitor, cu o deschidere către economia digitală, infrastructură modernă, promovarea valorilor europene și naționale în același timp, dar și cu sprijin real pentru antreprenoriat și mobilitate socială.
  • Apărarea democrației liberale în contextul noilor presiuni tehnologice și ideologice, printr-un parteneriat constant cu societatea civilă, respect pentru instituții și reacție fermă la intoxicarea informativă ori la tentațiile iliberale.”

Hellvig compară situația politică actuală cu o intersecție aglomerată din care vor ieși nu vitezomanii, ci aceia care anticipează manevrele celorlalți șoferi. Pentru asta este nevoie de un leadership care să reconstruiască încrederea în liberalism ca principală cale către prosperitate și libertate.

„Partidul nostru ar fi meritat o aniversare mai bună. Eventual cu o victorie. Nu a fost. Probabil că fiecare dintre noi, liberalii de azi, ar fi trebuit să facem mai mult și mai bine pentru a traversa ambuteiajul politic. Dacă reușim să transformăm aniversarea dintr-un moment strict comemorativ (pentru că asta este acum, după rezultatele recente) într-un restart strategic, partidul poate reveni în cursă cu motoarele turate corect și cu sprijin popular revigorat. Dacă nu, riscăm ca sărbătoarea de 150 de ani să rămână doar un popas în ambuteiajul istoriei, un muzeu al oportunităților ratate”, a mai scris liberalul.

Hellvig a revenit în PNL în noiembrie 2024

Eduard Hellvig a plecat din PNL, atunci când președintele Klaus Iohannis l-a numit director al Serviciului Român de Informații. Hellvig s-a reînscris în PNL în noiembrie anul trecut, la două zile după primul tur al alegerilor prezidențiale, care apoi au fost anulate de către Curtea Constituțională.

„Voi încerca o explicaţie pentru rezultatele de pe 24, chiar dacă risc să devin nepopular. Succesul de box office al filmului prost regizat de d. Georgescu este consecinţa directă a unei superficialităţi crunte de politicieni fără idee, care şi-au petrecut campania electorală sugându-şi burţile convenabil, admirându-şi poza şi crezându-şi propriile baliverne. “Echipe” de inși care s-au crezut sforari când de fapt erau doar panglicari.

Mai risc o povață de om bătrân. Adunați-vă la centru, promovați oameni convingători și idei de calitate care să facă nefrecventabilă gargara. Atât de simplu. Partidul s-a resetat, este vremea să livrăm pentru viitor. Nu este timp pentru vendete, este momentul acțiunilor concrete”, scria Hellvig pe X.

Pe 11 decembrie 2024, Hellvig a revenit cu un nou mesaj în care spunea că nu intenționează să candideze la nicio funcție, în contextul în care numele său fusese vehiculat ca potențial candidat al PNL pentru postul de premier sau chiar candidat la alegerile prezidențiale.

„Negocierile, care pornesc de la principii de guvernare, vor ajunge inevitabil la nume. Care nume vor întruchipa principiile. Cum principiile nu au fost niciodată seducătoare, devine important ca oamenii care le vor ilustra să fie impecabili. Dar nu un om, ci minimum doi. Cumva, în alegerile care vin, va fi mai important ca niciodată tandemul preşedinte-premier care le va fi propus românilor. Carevasăzică, oameni. Nu partide”, afirma Eduard Hellvig.

Cine este Eduard Hellvig

În iulie 2023, Eduard Hellvig a demisionat de la conducerea Serviciului Român de Informaţii, spunând atunci că „pietrificarea în funcţie nu este bună”. Mandatul lui Eduard Hellvig s-ar fi încheiat, potrivit cutumei, odată cu mandatul președintelui Klaus Iohannis.

Hellvig a fost extrem de apropiat și de fostul președinte al PNL Crin Antonescu, fiindu-i chiar consilier personal. În plus, Hellvig a fost secretar general al PNL (2011-2014), fiind unul dintre principalii negociatori ai USL și unul dintre liderii liberali care au contribuit la aducerea lui Klaus Iohannis în rândurile PNL.

În 2012, în Guvernul Ponta, Hellvig a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. El a fost ales deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2012, însă în septembrie 2013 a demisionat pentru a prelua un mandat de europarlamentar.

Până să ajungă în PNL, în 2008, Hellvig a fost membru al Partidului Umanist Român, transformat în 2005 în Partidul Conservator, fondat de Dan Voiculescu. De altfel, a avut și un mandat de deputat în perioada 2004-2008, fiind ales pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews