Președintele AUR George Simion a repetat de zeci de ori sintagma „cinci vicepremieri”, în discursul de la dezbaterea moțiunii de cenzură în care a criticat Guvernul pentru impunerea de măsuri de austeritate, în condițiile în care la Palatul Victoria sunt cinci posturi de viceprim-ministru.
„Aveți în acest guvern care taie de la mame, de la studenți, de la pensionari, 5 vicepremieri (…) Voi faceți un apel la austeritate când aveți 5 vicepremieri? Unul de la USR, unul de la UDMR, unul de la PNL, unul de la PSD și unul de ăla mic de la Cotroceni”.
„Faceți apel la austeritate când aveți 5 vicepremieri”
Întregul discurs al lui Simion s-a axat pe repetarea frecventă a numărului de adjuncți pe care îi are Ilie Bolojan, număr pus în contrast cu măsurile de austeritate adoptate de Guvern.
„Aveți 5 vicepremieri. Voi faceți apel la austeritate de la mame când aveți 5 vicepremieri. Cinci! (…) Ar trebui să suporte toți contribuabilii români nesimțirea voastră când aveți 5 vicepremieri. Faceți apel la unii să-și reducă voluntar indemnizațiile când aveți cinci vicepremieri. Foarte mulți dintre voi înțeleg absurdul situației, poate chiar și premierul care clamează austeritatea, care și-ar dori să nu existe 5 vicepremieri. Stă acolo lipsit de pârghii, șantajat știind că are schelete în dulap”, a spus președintele AUR.
Acesta a intrat în dialog cu alți parlamentari din sală, printre care Bogdan Rodeanu (USR) și Raluca Turcan (PNL) cărora le-a cerut să spună câți vicepremieri sunt în cabinetul de miniștri. „Sunt cinci. Au ei niște fețe de oameni care au soluții pentru țara noastră?”, a continuat Simion.
El s-a referit și la discursul susținut anterior de către președintele PSD Sorin Grindeanu. „Mâna dreaptă a lui Ciolacu cu care făcea de toate spune că este responsabil când tocmai a numit 5 vicepremieri”, a spus Simion.
Liderul AUR a anunțat că opoziția va mai depune moțiuni, simple sau de cenzură, cu fiecare ocazie pe care o va avea.
„Cinci vicepremieri și voi cereți sacrificii de la români. O să ne mai întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură și în septembrie și vom depune moțiuni și simple până când veți face niște pași, De exemplu, din 5 vicepremieri să rămână unul”, a mai spus George Simion.
Moțiune după asumarea răspunderii
La ora transmiterii acestei știri, Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură depusă de către parlamentari AUR, SOS România, POT și neafiliați.
Opoziţia a iniţiat acest demers după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan şi-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, care conține printre altele creșterea TVA de la 19% la 21%.
Ca o moțiune de cenzură să treacă și, deci, să cadă Guvernul și pachetul fiscal să fie respins, e nevoie să obțină 50% + 1 din voturile parlamentarilor, adică 233 din 465. Votul va fi secret cu bile.
Dacă moțiunea nu trece, atunci proiectul pe care Executivul şi-a asumat răspunderea se consideră adoptat. Cu toate acestea, legea poate fi contestată la CCR, înainte de promulgare. De asemenea, președintele mai are dreptul de a cere reexaminarea legii.
Aritmetica parlamentară indică faptul că o moțiune de cenzură are șanse minime să treacă, în condițiile în care cele patru partide din coaliție au o majoritate clară de 294 de parlamentari, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, grup care susține Guvernul în Parlament.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews