Președintele Nicușor Dan a afirmat, în conferința de presă susținută la Berlin alături de cancelarul Friedrich Merz, că România și Germania intenționează să-și intensifice relațiile economice, inclusiv în domeniul industriei de armament, un acord fiind în stadiul de „negoceri avansate”. În cadrul conferinței, Merz a anunțat că Berlinul nu este de acord cu propunerea de buget al Uniunii Europene, făcută de către Comisia Europeană.
Primul care s-a adresat presei a fost cancelarul Friedrich Merz, care a anunțat că guvernul său nu susține propunerea de buget făcută de către Comisia Europeană. Cancelarul a spus că viitorul exercițiu bugetar al UE ar trebui să se axeze pe prioritizarea proiectelor, nu pe creșterea bugetului. „Vor urma săptămâni de negocieri intense”, a spus Merz.
Cancelarul a menționat că Europa trebuie să aloce fonduri substanțiale pentru industria de apărare, care sunt prioritare în actualul context.
Întrebat dacă socotește necesară posibilitatea alocării unor fonduri suplimentare în cazul în care Ucraina va intra în Uniune, Merz a spus că este o perspectivă îndepărtată. „Cât timp, Ucraina va fi în stare de război, aderarea va fi aproape imposibilă”, a spus Merz.
Astfel, aderarea Ucrainei trebuie să survină după realizarea altor două etape. În primul rând, încetarea războiului și apoi reconstrucția postbelică a țării.
Pe acest subiect, Nicușor Dan a spus că țările candidate trebuie să fie primite în UE atunci când îndeplinesc condițiile de accedere.
„UE este o poveste de succes economic, care înseamnă prosperitate pentru țările UE, precum și în ce privește securitatea. Cu toate nuanțele cancelarului Merz, când un stat îndeplinește toate criteriile, răspunsul UE trebuie să fie Da pentru toate țările care doresc”, a spus Nicușor Dan.
Stimularea colaborării bilaterale
„România și Germania au o istorie lungă de parteneriat. Mai mult decât istoria, ne leagă niște valori și pe baza lor, azi, prin planul de acțiune semnat, am trasat direcțiile pe care colaborarea noastră viitoare se va desfășura. Am discutat mult de zona economică”, a declarat Nicușor Dan la finele discuției cu cancelarul Germaniei.
Germania este principalul partener comercial al României, cu schimburi care au însumat 42 de miliarde de euro anul trecut. „În particular, am discutat despre oportunitățile din industria de apărare, de colaborarea în cadrul programului SAFE al Uniunii Europene”, a spus șeful statului.
„Există negocieri avansate între Rheinnmetall și fabrica de la Mediaș a Romarm pentru un join venture pe muniții. Mai departe pentru SAFE suntem încă în faza în care țările UE propun proiecte comune”, a detaliat președintele.
Astfel, până la sfârșitul lunii statele UE trebuie să prezinte sumele pe care sunt dispuse să le aloce programului SAFE, de înzestrare a armatelor europene, după care parteneriatele concrete vor trebui anunțate până la jumătatea anului 2026. „Suntem în faza de explorare”, a comentat Nicușor Dan.
Raport privind interferențele rusești
Un alt subiect abordat a fost războiul ruso-ucrainean și modalitatea prin care Kievul ar putea fi ajutat în continuare, în paralel cu măsurile care să pună presiune asupra Rusiei astfel încât să vină la masa negocierilor.
„Vorbind de interferența rusă, vreau să salut punctele de vedere apărute azi prin care NATO și UE au vorbit de influența rusă asupra țărilor europene și expres despre alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an”, a menționat Nicușor Dan.
Referindu-se la campania de influențare prin fakenews, organizată de Rusia în România, Nicușor Dan a adăugat: „Vom veni într-un termen rezonabil cu un raport.”
Articol preluat de pe: Politic Hotnews