Ilie Bolojan cere reexaminarea modificărilor aduse la Legea energiei electrice și a gazelor naturale. Problemele semnalate de președinte

Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis Parlamentului României cererea oficială de reexaminare a Legii privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale. Actul normativ vizează responsabilitățile firmelor care vor să extindă rețeaua de distribuție a gazelor naturale și prevede condiții pentru încetarea automată a contractelor, dacă anumite obligații nu sunt îndeplinite, transmite Administrația Prezidențială.

Legea a fost adoptată de Parlament și transmisă la promulgare în data de 5 aprilie 2025. Actul normativ vizează, în esență, impunerea unor noi obligații și termene pentru concesionarii serviciilor de distribuție a gazelor, precum și stabilirea unor situații de încetare automată a contractelor de concesiune.

Încetarea automată a concesiunilor, una dintre probleme

Una dintre prevederile contestate de președintele de Ilie Bolojan vizează introducerea unor noi cauze de încetare de drept a contractelor de concesiune, fiind impus un termen de un an pentru a obține autorizația de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit legii, în lipsa acestei autorizații, contractul încetează.

„Este necesar să se reevalueze dacă termenul de un an instituit prin completările aduse art. 104 din Legea nr. 123/2012 este suficient, din punct de vedere obiectiv, pentru aplicarea sancțiunii încetării de drept a contractului de concesiune, inclusiv în situația demonstrării unor piedici obiective, juridice sau tehnice, pentru derularea procedurilor administrative prevăzute de lege”, arată cererea de reexaminare transmisă de Administrația Prezidențială.

Unde mai sunt neclarități

Cererea de reexaminare critică, de asemenea, aplicarea noilor prevederi asupra contractelor aflate deja în derulare.

„Având în vedere că efectul noilor soluții legislative se va extinde inclusiv asupra contractelor de concesiune deja încheiate, în condițiile în care părțile și-au asumat o serie de drepturi și obligații într-un context determinat și în considerarea capacității concrete de realizare a obiectivelor concesiunii, noile reguli ar putea afecta securitatea raporturilor juridice”.

El cere clarificări și în privința termenilor „pasivitate” și „dezinteres”, folosiți în textul legii cu referire la firmele care cer autorizații de la ANRE și care nu îndeplinesc condițiile legale de autorizare, „din cauza pasivității sau dezinteresului acestuia privind solicitarea ori din cauza lipsei îndeplinirii condițiilor legale de autorizare”.

„Nu în ultimul rând, este necesară stabilirea cu claritate a sensului sintagmei «din cauza pasivității sau dezinteresului acestuia», astfel încât norma să poată fi aplicată în mod coerent și unitar”, arată comunicatul emis de Cotroceni.

Ilie Bolojan cere modificări și cu privire la armonizarea legii energiei și gazelor cu legislația deja existentă și cu programul de investiții „Anghel Saligny”, în așa fel încât să contribuie la finalizarea proiectelor și obiectivelor de investiții.

„Totodată, trebuie ca soluțiile legislative propuse de legea supusă reexaminării să țină cont de cadrul legal existent, respectiv Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordonanța de urgență nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții «Anghel Saligny», astfel încât voința legiuitorului primar sau delegat deja exprimată – cea de a crea un cadru de realizare a unor obiective de investiții care să contribuie la dezvoltarea României și de a asigura alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor finali – să nu fie afectată”.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews