Lasconi, despre Dan, la dezbaterea electorală: „Nicușor, viclean copil de casă, a vrut să mă scoată din joc pentru că încurcam sistemul” / Schimb dur de replici și acuzații și între Antonescu și Dan / Toate momentele primei dezbateri pentru prezidențiale

Prima dezbatere între candidații la alegerile prezidențiale, realizată de Digi 24 la Palatul Cotroceni, a durat aproximativ trei ore și jumătate. Au fost invitați cinci candidați, dar au rămas în final trei. George Simion a venit la Palatul Cotroceni, a fost prezentat, i-a dat un buchet de flori Elenei Lasconi și apoi a plecat. Cu câteva ore înainte, Victor Ponta a anunțat că nu mai participă. Dezbaterea prezidențială s-a desfășurat între următorii trei candidați: Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi.

La trei ore și jumătate de când a început, dezbaterea electorală de la Digi24, aceasta s-a încheiat. Urmează ca marți, de la ora 19:30, să aibă loc dezbaterea organizată de TVR, tot la Cotroceni, iar miercuri dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, la Palatul Parlamentului.

Citește și:

  • Mesaje adresate direct electoratului.

Antonescu: Îmi pare rău că am discutat ce am putut. Cred că niște lucruri au rezultat. Înțeleg că ne întâlnim și mâine. Haideți totuși să fim oameni serioși, trebuie un anumit discurs. Sunt absolut bucuros să particip la o dezbatere, mi-a plăcut și asta, de ce să vă mint. Mesajul pentru electorat: suntem în fața unei crize economice, a unei crize de securitate, a unei crize de solidaritate, dar văd oportunități din asta.

Dan: Îndemn românii să creadă în continuare în România, pentru că România are oameni, expertiză, firme private. Îi îndemn să se uite la ce a făcut fiecare candidat ce a făcut în viața personală, profesională, se se uite cum l-au evaluat bucureștenii pe primar, să vadă că formula actuală de guvernare a eșuat.

Lasconi: Eu cred că realitatea este formată din puterea gândurilor noastre. Doresc o Românie în care se cultivă pacea și în care oamenii trebuie să fie uniți. Eu pot face asta, sunt dintre voi, vă știu lacrimile, durerile, și cred că pot să reprezint cel mai bine românii și să îi tratez cu respect.

  • Ema Stoica, întrebare pentru Antonescu: Acceptați să răspundeți cu Da sau Nu la câteva întrebări?

Reducerea numărului de parlamentari
Da

Definirea căsătoriei ca fiind doar între bărbat și femeie
Da

Parteneriat civil
Da

Alegere primar două tururi
Nu

Legalizare canabis în scopuri medicinale
Nu

Impozitarea Bisericii
Nu

  • Ligia Munteanu, întrebare pentru Dan: Ați spus că România cheltuile anual cu 7-8% mai mult decât PIB-ul său, cineva a încurcat PIB-ul cu bugetul. În alt clip ne spuneți că are Primăria are 0 datorii, pentru că ați renegociat, dar asta înseamnă doar datorii eșalonate. Cum vă mențineți datoria de onestitate?

Dan: Exact asta este, raportul dintre venituri și cheltuieli și îl calculezi și este PIB. Toată lumea înțelege că deficitul se raportează la PIB. A fost 7, a fost 8, a fost 9. Dacă raportăm la venituri el se înmulțește.

Munteanu: În alt clip spuneți că ați eșalonat…

Dan: Nimeni nu are datorii 0, nici Paris, Koln, Milano. București are datorii curente 0, dar nu are zero datorii. Aparatul statului român nu e în stare în mome ntul acesta să provoace o viziune pentru economie, și atunci e rolul președintelui să aducă specialiști.

Drept la replică Antonescu: Eu înțeleg că unii candidați au dificultăți în a explica ce prostii mai zic. Dar dacă la final ziceți că nu am putut discuta despre problemele României, să mă excludeți.

  • Dan Marinescu, întrebare pentru toți candidații: Sunteți de acord să îi nominalizați pe primii 3 donatori ai campaniei dvs?

Lasconi: Probabil e vorba de 50 de lei, am doar 30.000 de lei, atât vă pot spune. Nu știu nume.

Dan: Informații despre donatori sunt comunicate în timp real către statul român. Donatorii de la campaniile trecute sunt în declarațiile de avere. E și dreptul omului să nu fie atras în campania asta. Dar veți avea aceste informații după alegeri.

Antonescu: Dator sunt lui Dumnezeu, familiei mele, soției. Finanțatorii campaniei mele sunt PSD, PNL și UDMR.

  • Ion M Ioniță, întrebare pentru toți candidații: președintele este comandatul forțelor armate. Dacă primiți apel în care sunteți anunțat că dacă nu cedați teritoriu România va fi atacată. Ce decizie luați?

Lasconi: Este adevărat, aș vorbi prima dată cu prim-ministru și ministrul Apărării, l-aș suna imediat pe comandantul NATO, aș merge în CSAT. Dacă aveți un scenariu mai clar…

Ioniță: Nu avem alte detalii, acesta e scenariu, ce decizii luați.

Lasconi: Pot invoca articolul 5, există niște scenarii strategice în astfel de cazuri. Treaba mea ca președinte este să convoc CSAT, să convoc și Parlamentul.

Antonescu: Vorba lungă nu e bună la război. Evident că voi suna pe generalul Mândrescu, care va fi consilier pe apărare. Nu cedez nicio bucată de teritoriu. Din prima zi trebuie să facem ceva pentru a ne pregăti de astfel de situații și voi cere 3,5% din PIB tuturor partidelor parlamentare, printr-un acord.

Dan: România este în NATO și are o garanție de securitate, care curpinde și niște protocoale care se activează când un stat este atacat. Atunci, președintele trebuie să fie acolo, să convoace CSAT, să discute cu șeful Statului Major. E important să descurajăm un astfel de scenariu. Trebuie o reformă inclusiv în armată.

  • Andreea Bratu, întrebare pentru Dan: Din moment ce donațiile erau 560.000 de euro, de unde ați luat alți 100.000 de euro pentru panotaj?

Dan: De zilele următoare. Sunt singurul candidat care a strâns bani de la oameni. Am declarat de mai multe ori care sunt sumele pe care le-am primit. Ceea ce spuneți dvs., la momentul în care am fost întrebat o parte din bani nu veniseră, la două zile sau trei mai târziu banii aceea veniseră.

Bratu: De unde i-ați luat pe cei 160.000 de euro? Aveați cheltuieli declarate cu 160.000 mai puțin.

Dan: Nu încasasem toți banii la acest moment. După cum știți, în România există un termen în care poți plăti o factură. Se emite o factură.

Bratu: De unde îi luați? Nu ați răspuns la întrebare.

Dan: Nu, haideți că am lămurit. Mulțumesc.

  • Andreea Bratu, întrebare pentru Simion, deși nu e prezent: Luni, 10 martie, Simion spunea că nu există semnături pentru el. Câteva zile mai târziu, spunea că strânge semnături încă de duminică. Când i-a dezinformat pe români? Prima sau a doua oară?
  • Anca Suciu, pentru Antonescu: Potrivit unor informații, dvs. aveți un plan pentru viitorul guvernului, iar premierul pe care l-ați discutat este chiar în sala aceasta. Care scenariu e valabil dacă ajungeți președinte: 1. Bolojan premier sau 2. Lia Olguța Vasilescu premier, după o perioadă de sacrificiu anul aceasta, în care Ciolacu să ia deciziile de austeritate, iar Lia Olguța Vasilescu să vină peste un an?

Antonescu: Nu vă pot confirma, ba chiar vă pot infirma. Sunt un admirator al Olguței Vasilescu, sunt convins că ar fi un prim-ministru bun, la fel și Ilie Bolojan. N-am avut o astfel de discuție. Profit de ocazie să spun câteva cuvinte despre această teorie, această fantomă, iluzie a schimbării: da, trebuie o schimbare. Programul meu vorbește despre schimbare, nu despre stagnare, dar avem nevoie de stabilitate. Vom avea haos și instabilitate dacă oricare alt candidat va câștiga alegerile.

În momentul în care jurnalista Anca Suciu a vrut să-l întrerupă pentru a-l întreba „despre viitorul președinte al PNL”, Crin Antonescu i-a spus următoarele: „Imediat închei, la răbdarea mea, puneți și dv puțin, sigur că vă e greu, pentru că sunteți atât de tânără, admirabil de tânără și de toate cele”

El a continuat apoi să vorbească despre schimbările pe car ele va face: Eu voi face schimbări și le facem realiști. Dar cum spune domnul Dan, da, cu aceștia. Dacă nu cu ei, cine? Ceilalți sunt AUR, POT și SOS.

Suciu: Erau două scenarii: dacă ajungeți președinte, PNL este condus de Ilie Bolojan și e posibil să fie propus premier. Al doilea scenariu, mai apropiat de realitate, Lia Olguța Vasilescu, iar PNL condus de Eduard Hellvig. Iar eu vă întrebam care e mai apropiat de realitate.

Antonescu: V-am spus că după știința mea niciunul dintre scenariile expuse nu e valabil. N-am auzit de Eduard Hellvig ca președinte PNL.

Drept la replică Lasconi: Să îi cereți scuze doamnei Suciu. Chestia asta că „sunteți tânără”, stitlul ăsta de a face miștouri… Nu e ok. Suntem prea obișnuiți în țara asta să trimitem femeile la cratiță. Mă simt lezată, nu sunt o feministă, dar nu-mi place genul ăsta…

Antonescu: Sunt rațional cu puseul dvs. de emoție. Sunt un admirator declarat și particip la emisiunile doamnei Suciu. Nu i-am spus că este „prea tânără”, am spus că este „mai tânără”. Dacă doamna Suciu consideră, eu îi cer scuze.

Drept la replică Dan: Nu e intenția mea să creez instabilitate. Am spus că este nevoie de oameni noi, e nevoie de o discuție cu cele patru forțe pro-occidentale din Parlament. Una este un președinte care are votul popular în afara coaliției și alta este un președinte care obține 20% cu o coaliție de 50%.

Antonescu: Avem o problemă gravă. Deci în opinia dvs. voturile cetățenilor români nu sunt egale. Vă aduceți aminte când v-ați pus rucsăcelul la BEC și ați făcut apel la PSD, PNL și UDMR să vă susțină?

Dan: Da, pentru că au spus atunci că au înțeles mesajul românilor.

Antonescu: Mesajul românilor a fost: puneți-l pe Dan președinte, că ne omoară la primărie încă patru ani, am înțeles (în sală se râde). Vă respect și îmi scot pălăria în fața doctorului în matematică Nicușor Dan, deci nu vă mai expuneți la momente jenante în politică.

Dan: Am spus un lucru simplu: nu veți avea legitimitatea în fața coaliției care trage să vă ducă mai sus de 20% să le impuneți schimbări. Alegerile sunt legitime când vor fi câștigate de oricine.

Lasconi: Dacă e să mă deranjeze ceva sau să accept greu sau deloc… Este minciuna și lipsa de respect față de oameni. Văd că continuăm față de o lipsă de respect crasă față de oamenii care ne privesc, deși sunt 40% care sunt indeciși. Nu îi mai subestimați pe români. Oamenii iau decizia emoțional de multe ori. Noi ne contrăm, ei încearcă să vadă cu ce soluții venim. Ce instabilitate să creez? Nu am creat instabilitate niciodată. Cum aduceți dvs. la guvernare USR?

  • Cristi Citre, pentru Lasconi: Ați insistat că îl veți schimba pe Marcel Ciolacu din funcție. Cum? Sunt jurnalist de mai bine de 20 de ani și l-am văzut pe Băsescu luptând cu Tăriceanu, fără succes, pe Ponta, fără succes și pe Klaus Iohannis cu alți premier. Președintele nu poate da jos un prim-ministru. Spuneți că îl veți înlocui cu Bolojan. După alegeri, ați spus că l-ați numit pe Ciolacu, că PSD a câștigat între timp. Ce s-a schimbat?

Lasconi: Eu nu m-am sucit. Atunci când a plecat Iohannis, știa că deja avea trădători, dar nu era o instabilitate. Eu întotdeauna am fost pe linia asta, cu domnul Ilie Bolojan. Îmi doresc un profesionist. Putem demite premierul prin moțiune de cenzură, vreau să dialoghez cu oamenii. Poate îi vine mintea la cap și demisionează. E catastrofă profesional.

  • Carla Tănasie, întrebare pentru Dan: Pentru sistemul de sănătate propuneți digitalizare, investiții, centre de tratare a persoanelor cu adicții. Poate ați reuși să faceți asta ca ministru al Sănătății. Cum veți rezolva aceste probleme și ce ați prezentat să rămână vorbe goale într-o campanie electorală?

Dan: În campanii candidații promit și trebuie să te uiți și ce au făcut ei în viața lor. Investițiile făcute în Capitală pot fi confirmate de pacienți. Pentru că ați citat din program, mai sunt lucruri trecute acolo.

Tănasie: Sunt lucruri detaliate, de asta vreau să ne spuneți cum faceți asta ca președinte.

Dan: Exact. Ne lipsește viziunea. Asta poate face un președinte, să adune specialiști și să pună pe masa Guvernului un proiect bun. În sistemul de stat bâjbâim.

Tănasie: Ați fost acuzat că blocați spitale, cum a spus domnul Antonescu. Centrul Oncologic la Spitalul Bagdasar, acolo trebuie dărămată o clădire pentru a construi acest centru. Nu ați dat acel aviz. Al doilea spital, CC Iliescu din București nu mai este pe lista PNRR pentru că au fost întârziate avizele de Primărie.

Dan: Spitalul CC Iliescu era trecută alături de alte măgării în PUZ Sector 2 și instanțele s-au pronunțat că este unul ilegal. Nimic nu a împiedicat institutul să facă un PUZ special pentru extinderea spitalului, dar nu au făcut asta. Legat de cealaltă situație, dacă îmi permiteți o să vă spun un fapt: la spitalul Grigore Alexandrescu au venit la mine să le dau o autorizație de construire, și le-am spus că au o casă istorică. Au promis că nu o vor dărâma, însă asta au făcut ulterior, după ce le-am dat repede autorizația.

  • Anca Orheian, întrebare pentru Lasconi: Ați vorbit despre candidați ai sistemului. Care sunt candidații sistemului și pe cine au în spate? Și ce înseamnă „sistemul”?

Lasconi: Candidații sistemului se află aici. Când spun sistem mă gândesc la oameni politici, afaceriști, combinații, care au apelat la nucleara CCR anul trecut. Sunt sigură că istoria îmi va da dreptate. E trist că sistemul, ei, doresc să își guverneze stupul lor și au nevoie la Cotroceni de un trântor, care să nu facă nimic, nu cineva care să îi poate încurca, să se lupte pentru toți românii din țara asta. Asta voi face toți.

Orheian: Nume din spatele sau din sistem ne puteți spune?

Lasconi: Da, dar nu acum. Nu e singura dezbatere.

Orheian: Dacă nu vreți să mă luați la toate dezbaterile cu dvs., eu vă întreb acum.

Lasconi: Puteți veni, dar nu dau nume, voi da în dezbaterile următoare.

Antonescu: Dacă prin sistem, o spun cu răbdare didactică, înțelegem sistemul constituțional, suntem clar în interiorul sistemului, adică unul democratic, pluripartidism. Dacă prin sistem înțelegem stat paralel, din punctul meu de vedere, n-am elemente decât despre un singur candidat să spun acest lucru, și anume Victor Ponta.

Dan: Marcel Ciolacu este sistemul și alte instituții unde ajung nurori, soții, top modele înseamnă sistemul. CNA care nu oprește o campanie de dezinformare este sistemul. Este o încercare de 20 de ani de a mă lupta cu sistemul.

Lasconi: Am votat cu PNL. Când ați apărut în politică, m-am uitat cu admirație. Dar ați făcut greșeli în 2013. Aș aprecia să admiteți asta.

Antonescu: Nu sunt tâmpit, pot admite că am făcut greșeli. Avem păreri diferite față de ce s-a întâmplat în 2012. Atunci nu puteți să spuneți că v-a scăpat că sistemul a decis atunci în favoarea lui Traian Băsescu.

  • Andreea Georgescu, întrebare pentru toți candidații: Șeful Armatei a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să testeze în perioada următoare operativitatea Art. 5 NATO și să atace. Ce ați face dacă ați ajunge președinte într-o astfel de ipoteză și dacă considerați că e nevoie de o pregătire a populației în acest context?

Antonescu: În 2022 am văzut după războiul din Ucraina o campanie anti-Zelenski, care s-a desfășurat liniștită. Noi am ajuns anul trecut la o aberație electorală pe baza acestei propagande care s-a făcut zi de zi. Noi nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște. Trebuie să fim pregătiți pentru apărare. Dacă am fi într-o asemnea situație, aș convoca instituțiile, aș ieși public și ar informa opinia publică.

Dan: Trebuie să evităm asta. Iar asta o putem face consolidând parteneriatele cu SUA și UE, participând și la programul de reînarmare al UE, poate dezvolta multe ramuri economice în România. Trebuie să ne preocupe războiul hibrid, ce a spus și dl. Antonescu, niște site-uri care propagă narativa adversarului tău și statul nu le vede. Dacă instituțiile statului nu au reușit să facă asta înseamnă că e nevoie de o schimbare.

Lasconi: Prioritatea mea este să facem eficiente toate companiile de stat. Ca noi să ne apărăm pacea trebuie să fim pregătiți. Da, îmi place exemplul Poloniei. Pe lângă creșterea militarilor profesioniști, și eu îmi doresc să ajungem la 100.000, au făcut un program prin care îi învață pe oameni cum să tragă cu pușca, primul ajutor, pot participa inclusiv femei. Oamenilor nu li s-a comunicat și am lăsat prea mult loc pentru „scenarită”. Războiul hibrid e o problemă, trebuie să punem instituțiile la treabă.

  • Roxana Lăzărescu, întrebare pentru Antonescu: Ce persoane, cu nume, aveți în vedere să numiți pentru șefia serviciilor secrete, emisar special pentru administrația Trump și va exista un emisar special pentru relația cu Ucraina?

Antonescu: Nu vă pot spune nume. Controlul parlamentar asupra serviciilor a fost anemic. Președintele nu face singur aceste numiri, doar propune, iar Parlamentul le aprobă. E nevoie de conducător civil la SRI. Celelalte servicii vor face obiectul unei analize.

Lăzărescu: Emisar special pentru administrația Trump?

Antonescu: Eu sper ca relația să fie reluată prin Ambasadă. Nu ar trebui să ne trebuiască emisari speciali.

  • Dan, întrebare pentru Antonescu: În 2013 era o coaliție care conducea, formată de PSD-PNL. În decembrie 2013 această coaliție a propus o lege care scotea demnitarii din rândul funcționarilor publici și așa ei nu mai puteau fi cercetați pentru abuz în servicu. Care era motivația acelei legi?

Antonescu: Demnitarii nu sunt funcționari publici. Ei nu au fost distinși, ca să zic așa, ca să nu mai facă obiectul acuzațiilor de abuz în serviciu. Cred că dvs. știți că după 2013 foarte mulți demnitari au fost inculpați, acuzați, alții ținuți 6-7 ani, dar asta s-a întâmplat. De ce a fost respins de CCR? E o întrebare pe care să o adresați CCR sau să căutați în documente, nu le am la mine. Dvs. în afară de procurori, procese și urmăriri mai doriți să faceți ceva în calitatea de președinte sau primar?

Dan: Îmi doresc dreptate în România și consider că CCR când s-a pronunțat a văzut că acea lege încalcă niște obligații pentru eventuala pedepsire a demnitarilor și de asta a refuzat legea. Era o chestiune de a-i scăpa pe deminitari, miniștri și primari în esență, de DNA. Da, domnule Antonescu, vreau să fac multe lucruri pentru România, dar trebuie să plecăm de la o bază solidă – justiția.

Antonescu: Primul pas ar fi să respectați legea și să semnați ce vă obligă legea.

Dan: Îmi pare rău că nu a numărat nimeni de câte ori Antonescu preia narativa rechinilor imobiliari.

  • Dan, întrebare pentru Lasconi: Dreptatea e importantă, la fel și sistemul de justiție. În justiție există Inspecția Judiciară, vă rog să îmi spuneți problemele și soluțiile acestei soluții.

Lasconi: Păi nu funcționează, asta e problema. Sper să își facă treaba în cazul acelui judecător de la Ploiești, care a anulat decizia CCR. A fost o schemă la care am fost părtași, pe care am văzut-o.

  • Ca președinte, ce veți alege, reducerea aparatului bugetar sau creșterea taxelor?

Antonescu: E nevoie de reducerea aparatului bugetar. Se vorbește despre salariile mari ale demnitarilor. Care? Că unele, ale miniștrilor, sunt mai mici față de unele ale unora din companii. Nu creșteri de taxe. Cred că putem găsi alte soluții. Ar presupune și reduceri de salarii, și concedieri.

Dan: Mi se pare absurd să speri că cei care au dus România în gard o vor scoate. Ca să răspund, sunt patru lucruri esențiale, ca să echilibreze deficitul: 1. Combaterea marii evaziuni fiscale. 2. Absorbția fondurilor europene. 3. Reducerea cheltuielilor statului. 4. Companiile de stat.

Lasconi: Da, e simplu, sună și populist, să nu creștem taxe. ANAF nu reușește să colecteze taxe. Eu pot să sper că nu vor crește taxele, dar nu știu ce magie ar trebui să facă prim-ministru ca să nu crească taxele măcar un an. Acum avem o mare oportunitate de la Comisia Europeană, prin care putem eficientiza companiile pentru înarmare. Cheltuielile cele mai mari nu sunt cele de personal, ci trebuie puși oameni competenți în funcții cheie, în companii de stat.

  • Momentul susținătorilor. Fiecare candidat are un susținător în sală care va vorbi despre ei.

Pentru Lasconi, Simona Spătaru, parlamentar USR: USR l-a susținut mult timp pe Dan. Pe de altă parte, desigur că am luat întotdeauna de bun cuvânt că va face bine Bucureștiul și că va câștiga al doilea mandat. Mă aflu aici pentru că Elena Lasconi este un om harnic, modest. Vreau să fie la fel de deschisă către oameni, sinceră. Este omul potrivit ca să fie președinte.

Pentru Antonescu (fără să fie precizat cine vorbește): Îl cunosc altfel, îl cunosc drept Crin. Eram în școala generală și căutam un exemplu. Ceva m-a înclinat să am încredere în dânsul. A devenit un model de urmat în viață, un model de tată, un mentor și un prieten adevărat. Nu și-a schimbat niciodată atitudinea în funcție de ce loc a ocupat. Îmi doresc să fie președintele nostru, al tuturor românilor. Crin, îți mulțumesc.

Pentru Dan, soția sa, cu lacrimi în ochi: Acum câteva zile am auzit o discuție între Nicușor și fata noastră. L-a întrebat dacă va face din România o țară mai bună. Răspunsul lui a fost: îți promit că voi face tot ce stă în putere. Acesta este Nicușor. Nu i-a promis o Românie mai bună, însă i-a promis că va face tot ce ține de el, așa cum a făcut în ultimii 20 de ani.

  • Adrian Cioroianu, întrebare pentru Dan: Vi se aduc acuzații despre faptul că nu semnați diferite acte. Ca președinte, veți avea de-a face cu oameni politici, nu cu rechini imobiliari. Care va fi tactica? Întrebări pentru Antonescu și Lasconi: Vi se pare că printre echipele dvs., vi se pare plauzibil să aveți oameni care să servească agende străine, eventual rusești?

Dan: Răspuns simplu: Oamenii te evaluează. Sunt lucruri pe care trebuie să le faci repede, care nu necesită o apărare și lucruri pe care le poți gândi.

Cioroianu: Publicul rămâne dezamăgit, țara e mai mare decât București. Reacția unui președinte trebuie să fie rapide.

Dan: Când a fost nevoie de București am avut viteză, când va fi nevoie voi avea și la nivel de președinte.

Lasconi: Niciodată un prorus. Am avut echipă care să verifice fiecare nume care vine cu donații. Am fost cinstită toată viața mea, chiar dacă am avut de pierdut. Nu vreau niciun dubios în jurul meu.

Antonescu: Întrebarea a fost clară. Nu, domnule profesor, exclud fie și posibilitatea ca în anturajul meu să existe un pro-rus. Eu am avut constant o poziție pro-occidentală. Toți oamenii care mă susțin și partidele sunt tocmai singurele care au putut face o majoritate pro-occidentală.

Lasconi insistă să dea un drept la replică: Dan spunea adineauri că în decembrie ați realizat că nu există alți politicieni în afară de Ponta, Simion și Antonescu, dar cum vi se pare că nu m-ați menționat pe mine, deși am intrat în turul doi?

Dan: Interesantă întrebare. Realitatea, așa cum o văd eu, este pentru că Orban s-a retras în favoarea domniei sale și pentru că Ciolacu a dat sute de mii de voturi lui Simion. Este un sondaj pe care l-au făcut și cei de la USR, este altul pe care l-am făcut și eu. Concluzia este că în niciunul din scenarii nu intrați în turul 2.

Lasconi: Și dvs. nu câștigați în turul 2 în nicio situație.

Antonescu: Propun un armistițiu. Să vorbim despre prezentul și viitorul României. Îmi pare rău că cei doi domni care au dezertat (Ponta și Simion) nu sunt aici, să răspundă.

  • Elena Crângașu, întrebare pentru Dan: Ați învățat să fiți de la activist politician? Ați învățat să mergeți în pantofii celor pe care i-ați criticat?

Dan: Nu e o chestiune de persoane. Am anticipat că clasa politică din România nu va oferi candidați mai buni decât Simion, Ponta, Antonescu. De la Cotroceni consider că pot să îi ajut mai mult pe bucureșteni decât pot de la Primăria Capitalei. Da, mi-am dorit un Consiliu General de dreapta și mi-am dorit susținere pentru referendum, de asta am fost la evenimentele candidaților de dreapta anul trecut: Lasconi, Ciucă și Orban.

Crângașu: Din iunie, de când spuneați că mai aveți nevoie de un mandat, ați rezolvat problemele bucureștenilor?

Dan: Consider că România nu poate fi lăsată pe mâna unor domni precum Simion, Ponta, Antonescu. Sunt preocupat de București de 20 de ani. Voi fi un partener.

  • Claudiu Pândaru, întrebare pentru Antonescu: Dacă veți pierde alegerile vă veți retrage din nou zece ani? Pentru Lasconi: Vă întoarceți la primărie, că înțeleg că la partid nu vă mai vor. Pentru Nicușor Dan: După campania asta, dacă pierdeți, vă întoarceți tot singur la primărie și dacă câștigați, tot singur?

Antonescu: Am intrat în politică în 1990 și am ieșit în 2014. Nu mi-am trădat niciodată niște principii, valori și partenerii. În 2014, la capătul unui proiect major care a eșuat prin trădarea unui partener am asumat răspunderea pentru asta. Nu am rămas în vreo sinecură. Am plecat și sunt mulțumit că am făcut asta. Mi-am ajutat soția, mi-am crescut copilul. Acum am venit chemat, am zis da, nu pot sta deoparte și am venit. Dacă nu voi câștiga, voi lua o decizie în deplină libertate, pentru că nu am niciun fel de obligație.

Lasconi: Eu o să ajung în turul 2 și o să ajung președintele României. Eu nu plec din echipă în momentele grele. Cineva trebuie să reformeze acest partid (USR). Deci eu cu scenariul ăsta merg. Dacă vreți să dau și varianta negativă: da, mă întorc la primărie, pentru că vreau să lucrez pentru oameni.

Pândaru: Deci plecați din USR în ambele variante.

Lasconi: Nu. USR nu înseamnă 16 oameni.

Dan: Nu mă regăsesc în ce ați spus. Eu nu am fost niciodată singur. Mulți oameni m-au ajutat să ajung la primăria Capitalei. Acum sunt mai mult de 10.000 de oameni care au donat pentru candidatura mea.

Pândaru: Oamenii vă ajută să ajungeți acolo. După, însă?

Dan: Voi face același lucru și la Palatul Cotroceni, cu o intenție reformistă, și nu de a lăsa lucrurile așa cum sunt.

  • Antonescu, întrebare pentru Lasconi: De ce credeți dvs. că domnul Dan a avut preocupare principală să înlăture alți candidați?

Lasconi spune că vrea să se uite în ochii lui Dan când răspunde: E ca în Luceafărul: Nicușor, viclean copil de casă. Sunt convinsă că a vrut să mă scoată din joc pentru că încurcam sistemul. Dacă intră în turul 2 pierde cu oricine. A intrat doar ca să mă scoată pe mine din joc. Poate să aibă 10 de drepturi la replică. Dar modul în care a procedat anul trecut, asta arată. E dureros. Eu mi-am pus speranța în acest om.

Dan: Văd că este consens între cei doi. Aici nu este vorba despre doamna Lasconi și emoțiile domniei sale. Este vorba despre destinul acestei țări. Domnule Antonescu, ați pierdut deja, pentru că vă susțin niște partide care au 50% în Parlament și aveți 20%. Poate intrați în turul doi, dar ați pierdut deja.

Antonescu: A sugerat dl. Dan că e o înțelegere între mine și doamna Lasconi. Nu e așa.

  • Antonescu, întrebare pentru Dan: Eu am semnat ce trebuia să semnez la vremea respectivă cu o companie a ministerului. Dar ce spuneți dvs. de modul în care blocați construcția a șapte spitale, publice sau private? Cât are de gând să blocheze aceste demersuri?

Dan: Constat că dl. Antonescu continuă să spună că albul e negru și negrul e alb. Spune că respecta legea. Păi dacă instanța spune că ați încălcat legea… Iar chestiunile pe care mă acuzați, vă rog să îmi spuneți pentru fiecare în parte de ce mă acuzați. Am avut alegeri locale anul trecut în care colegi ai domnului Antonescu au candidat, dar bucureștenii m-au votat. Față de potopul de acuze care mi se aduc, îi invit pe bucureșteni să vorbească cu oamenii care nu sunt din București să le spună realitatea despre București.

Antonescu: Îi previn pe oameni că dacă vin prin București vor face mult de la gară până în centru. Știe dumnealui de ce.

Dan: Acest trafic l-am moștenit. Orice urbanist știe că este făcut de blocuri aruncate fără școli, grădinițe și asta au făcut-o colegii lui Antonescu.

Antonescu: D-le primar general, ați avut un mandat, ați mai cerut unul, vi l-au dat. Ați cerut în plus un referendum care vă dădea puteri sporite. De ce nu vă țineți de treabă la București?

Dan: Sunt convins că nu știți întrebările de la referendum. Dacă e de vorbit de bucureștini, să vă aduceți aminte cum l-ați propus bucureștenilor pe domnul Oprescu.

  • Ați devenit președinte, vă dați seama că cu un Guvern ostil nu vă puteți face treaba și sunteți izolați. Cu ce majoritate și cu ce prim-ministru vă propuneți să lucrați?

Lasconi: Cu Ilie Bolojan. Am văzut că am fost plagiată. Îl admir foarte mult și cu deficitul ăsta bugetar avem nevoie de un profesionist prim-ministru. La discuțiile pentru formarea guvernului, din decembrie, nu au vrut să ne arate bugetul. N-am să mint niciodată românii. Cred că pot găsi înțelegere pentru că există dialog și la PSD, PNL și UDMR. Există mai multe formule, dar nu am de gând să fac acum mai multe scenarii.

Antonescu: Constat un fenomen pe care l-aș califica aproape de hărțuire. Hărțuirea domnului Bolojan. Unii îl aleargă, ca să spun așa, pe dl. Bolojan, problema e că dl. Bolojan mă preferă pe mine. Am glumit puțin. Dl. Bolojan a spus clar că e un fel de matrapazlâc, pentru că unii îi tot aruncă numele. Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să fie prim-ministru sau să candideze, dar va fi forțat de Lasconi și Dan, eu cred că e fantasmagoric. România va avea pe timpul mandatului meu un guvern pro-european, din actuala majoritare, cu acest premier sau altul.

Dan: O completare la ce a spus dl. Antonescu. Stabilitate cu deficit de 9% și inflația… Asta nu e stabilitate. Ca să răspund la întrebare: sunt o persoană care poate lucra cu oricine, am dovedit la Primăria Capitalei. Chestiunea cu premierul, dl. Bolojan și PNL, cred că de ani de zile PNL este exact ca în povestea cu broasca pe care dacă o arunci în apă fierbinte sare imediat, dar dacă dai focul mai mic și mai mic se fierbe singură. Cred că dl. Bolojan e garantul faptului că PNL va continua să guverneze cu PSD. Soluția pentru PNL este să se apropie de USR.

Antonescu, drept la replică pentru Dan: Am impresia că aveți o problemă cu conceptul de dreapta. Să nu discutăm de broaște, să discutăm de urși. Nu dați târcoale pe la gardul PNL-ului. Deplângeți deficitul, dar v-ați gândit că poate prietenul dvs. Marcel Ciolacu avea un deficit mai mic dacă PIB-ul Bucureștiului nu ar fi fost blocat de un primar al Bucureștiului?

Dan: Chiar nu mă așteptam să preluați retorica rechinilor imobiliari. Deși putem ajunge la trecutul dvs. din anii 90. Ați fost ministru care a dat baze sportive la oameni cum ar fi Puiu Popoviciu, Dumitru Dragomir. Cred că o să ajungem să dezbatem asta.

Antonescu: Să discutăm. Da, am fost ministru al Sportului care nu am avut nicio relație cu oamenii amintiți. Dvs., ca procesoman calificat, să ne spuneți ce terenuri și cui am dat eu.

Dan scoate o serie de documente și le prezintă: Avem aici semnătura domnului Antonescu. În rezumat, în 1999 am avut un ministru, domnul Antonescu, care în calitatea sa a atestat dreptul de proprietate pentru 7 hectare din parcul Herăstrău, 9 hectare din baza sportivă Pantelimon și altele, în total 34 de hectare. Ulterior, ele au trecut din domeniul public al statului în subordinea unei firme din subordinea Ministerului condus de Antonescu. Ulterior, această firmă a semnat contracte de vânzare-cumpărare cu mai multe firme. Prin acte ilegale pe care le-a semnat niște terenuri care aparțineau statului, 34 de hectare au fost date unor dezvoltatori imobiliari. Inclusiv două instanțe au confirmat asta.

Antonescu: Dacă eu vă dau acum în judecată, mă gândesc că veți da banii bucureștenilor avocaților din banii bucureștenilor, cum ați făcut. Eu, în calitate de ministru, nu am făcut decât să trec în proprietatea publică privată statului ce administra compania din subordine. Eu nu am blocat, refuzând să blochez, așa cum blochează domnul Dan care nu semnează acte. Niciodată nu am fost informat că vreun procuror îmi cercetează activitatea. Niciodată nu am fost chemat la Parchet. Vreau să văd contractele semnate.

Dan: Contractele au fost semnate de subordonații dvs.

Antonescu: Care subordonați și când au semnat aceste acte? Când? Citiți de pe contract. Eu v-am tratat cu tot respectul, dar când vă permiteți de foști ofițeri SRI la vedere să…

Dan: Un om a devalizat statul român și…

Antonescu ridică vocea: Vă sfătuiesc să mergeți, e un post TV, RTV, care adună cei ca dvs.

Dan: Ce a rămas din această discuție și fel și fel de metafore: că dl. Antonescu a scos din domeniul privat mai multe terenuri, două instanțe au spus că a încălcat legea și că subordonații săi au înstrăinat niște bunuri care ne aparțineau. Motiv pentru care șeful acelei firme a luat 6 ani de închisoare.

Antonescu: Ce subordonați, când? Deci nu eu sunt de vină, ziceți că sunt subordonații mei.

Dan: E suficient și cred că au înțeles oamenii.

Antonescu: Ne oprim, dar eu nu cred că este suficient.

HotNews a mai scris despre aceste acuzații ale lui Nicușor Dan în trecut:

Lasconi drept la replică către Antonescu și Dan: Dvs. vă este bine cu Ciolacu (către Antonescu). Domnului Nicușor Dan îi spun că nu a reușit să facă o majoritate să i se voteze bugetul. În trecut spuneați că PNL trebuie votat. V-aș întreba dacă v-au finanțat campania rechinii imobiliari.

Dan: Bugetul primăriei a trecut. Tocmai pentru a continua colaborarea cu USR am numit administrator public un membru USR și i-am delegat o parte din atribuții.

Lasconi: E adevărat. Vă încurajez să vă faceți un partid, că faceți asta împreună cu colegii mei cărora le-au fost primite unor funcții.

Dan: Îmi reproșați că am dat funcții unor colegi de-ai dvs.?

Lasconi: Unora le-ați dat, multora le-ați promis.

  • Andreea Dumitrescu, pentru Antonescu: Dacă erați președinte, Liviu Dragnea ar fi avut dosar?

Antonescu: N-aș putea să vă spun, că nu i l-aș fi făcut eu. Dosarele tuturor politicienilor și cetățenilor trebuie făcute de organisemele îndreptățite prin Constituție.

Dumitrescu: Ați spus că le considerați dosare politice.

Antonescu: Eu țin minte ce am spus. Să cităm exact. Eu nu am spus că nu ar fi trebuit să se facă dosare sau că e vinovat sau nu. Am spus în legătură cu primul, mai ales primul proces, fără să mai fiu aliat politic, că sunt dosare suspecte de conținut politic. Pentru că Liviu Dragnea la primul dosar a fost condamnat pentru lucruri pe care în campania electorală le fac, fără a fi ilegale, 90% dintre cei care fac campanii. Penal este cine spune legea că este penal, nu cine spune presa, nu adversarii sau colegii politici.

Dumitrescu: Cum vă asigurați că nu vor exista dosare politice?

Antonescu: Calea e să nu generez dosare politice. Eu n-am generat, n-aș fi generat niciun dosar politic.

Lasconi drept la replică, după ce Crin Antonescu a făcut referire la ea, că a spus că a ieșitîn stradă: E ciudat că după ce au făcut horă, au făcut USL, au atât de mulți penali, jignesc oamenii care ies în stradă.

Antonescu: Constat că doamna Lasconi iese des în stradă.

Lasconi: Da, pentru că sunt printre oameni.

Antonescu: Dacă dvs. înțelegeți în termeni coregrafici, vă admir. Ce a fost cu USL vă explic, dar pe un ton civilizat, iar în legătură cu penalii care ne înconjoară haideți să ne lămurim. Nu sunt penal și nu sunt înconjurat de penali.

  • Sabin Orcan, întrebare pentru Dan: Dacă ajungeți la Cotroceni, sunt beneficiarul nr. 1 de informații clasificate din România. Întrebarea mea e legată de Matei Păun: Mai vorbiți vreodată cu el în următorii cinci ani?

Dan: Apreciez tenacitatea, repetiția pe acest subiect. Așa cum am spus, Matei Păun nu e șeful meu de campanie, nu e finanțator, nu va avea o poziție la Cotroceni. Îi reproșați că a avut opinii acum 5-10 ani. Nu sunt ale mele.

Orcan: Îi răspundeți la telefon în următorii cinci ani?

Dan: Evident, e un om cu care vorbesc.

  • Cristina Cileacu, întrebare pentru Lasconi: Mă ocup de politica externă și am învățat că politica externă depinde de politica internă. Dacă ajungeți președinte, veți avea o problemă să alcătuiți un guvern. Cu ce echipă ați lucra și pe cine ați numi ambasador SUA?

Lasconi: Partidul nu m-a abandonat, pentru că nu e format din 16 puciști, e format din 20.000 de oameni. E o jignire ce au făcut. Când o să ajung președinte, doresc o reformă a diplomației, să trimitem diplomați de valoare în consultate și ambasade.

Cileacu: Nu aveți un nume în vedere?

Lasconi: Nu am un nume în vedere, dar îmi doresc oameni bine pregătiți.

  • Florin Negruțiu, întrebare pentru toți cei trei candidați: După alegeri vom constata că economic România e într-o situație dificilă, că ne apropiem de un picaj. Îl veți mai păstra pe Ciolacu premier sau îi cereți demisia?

Antonescu: Știm de acum, nu trebuie să vină alegerile. Cine vă spune că devenit președinte îl menține sau demite pe premierul în execuție, ori nu cunoaște Constituția, ori minte. Președintele nu-l poate demite pe prim-ministru. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masă cu Guvernul și vom discuta ce e de făcut în fața acestei crize.

Negruțiu: Întrebarea a fost dacă veți cere lucrul ăsta.

Antonescu: În prima zi nu asta e prima mea măsură, prima măsură e să discut cu premierul în exercițiu care e stadiul problemelor, să vedem dacă putem merge împreună.

Dan: Am fost într-o situație identică, Primăria avea datorie de trei sferturi din bugetul ei anual. Asta a fost prima discuție avută cu echipa. Dacă românii mă vor vota, ăsta va fi primul lucru pe care îl voi face. Îmi doresc ca Marcel Ciolacu să facă gestul de onoare.

Lasconi: Eu întreb, dacă în prima zi la primărie ați aflat că nu aveți bani… Aveați buget? Sigur că Marcel Ciolacu nu o să mai fie premier cu mine președinte. A dus țara asta în gard. Aveți dreptate, dle Antonescu, e o telenovelă electorală.

Antonescu intervine și Lasconi atrage atenția că moderatorii nu intervin, apoi continuă: Pare că noi candidăm pentru altă țară, Venezuela, când problemele sunt extrem de mari. Sunt multe lucruri dificile și nimeni nu vorbește despre ele.

  • Florin Negruțiu, întrebare pentru Simion (deși a plecat din dezbatere). L-aș fi întrebat pe George Simion adresa unde locuiește mama sa, ca să îi trimit o scrisoare. Așa cum mama mea a primit o scrisoare de la Simion, alături de sute de mii de români. Dar pentru că nu este aici, poate face un TikTok și ne explică cum a făcut rost de datele personale a milioane de oameni din țara asta.
  • Lasconi, întrebare către Dan: Când te-ai milogit de cei de la PSD și PNL să te susțină, erai anti-sistem, reformator sau oportunist? Se împacă politica cu moralitatea?

Dan: Aș vrea să încep prin a vă aduce aminte că în data de 25 noiembrie la 4 dimineața pe contul meu de Facebook am trimis un mesaj în care am îndemnat românii din străinătate să vă voteze, pentru a evita o finală Simion-Ciolacu. Dincolo de toate umorile, sentimetele pe care fiecare le trăiește, eu cred că trebuie să ne uităm la poporul român.

Lasconi a fost nemulțumită că Dan nu a răspuns concret la întrebare.

Lasconi: Nicușor, tu ai fi candidatul care ar trece orice test de miciuni. Îmi pare rău, că am pus multă speranță în tine. Am aflat de la TV că ai venit peste. Spune multe despre caracter.

Dan: Nu e locul potrivit pentru telenovele. În data de 8 decembrie, știind că există în cadrul USR, am dat primul telefon doamnei Lasconi ca să o informez de intenția de a candida, ulterior i-am sunat pe liderii coaliției, crezând că un independent cu o încredere importantă poate câștiga alegerile.

Lasconi l-a acuzat că minte.

  • Lasconi, întrebare pentru Antonescu: Dvs, Ponta, Dragnea și alții sunteți cei cărora ar trebui să le „mulțumesc” pentru că sunt în politică. În 2012 ați călcați în picioare statul de drept, cum puteți garanta că veți putea garanta pentru el în România?

Antonescu: Ar trebui să o întreb cum anume am încălcat valorile statului de drept. Reamintesc că în 2012 s-a întâmplat următorul lucru, dacă nu acestea sunt faptele, vă rog să reviniți: s-a produs o suspendare a președintelui Băsescu. Ea s-a desfășurat după toate regulile, a fost validată de CCR, a fost referendum, în urma deciziei CCR discutate și discutabile, favorabile lui Băsescu, el și-a reluat locul. Despre ce au fost unii oripilați e altceva. Nu a fost nicio încălcare a statului de drept.

Lasconi: Îmi cer scuze doamnă (către soția lui Antonescu), dar mi-ar fi rușine să candidez în locul dvs (Antonescu) și vă prezentanți drept altcienva.

Antonescu: Nu mă prezint drept altcineva. Că ar trebui să-mi fie rușine e o părere. Care sunt încălcările statului de drept?

Lasconi: Lăsați că mâine o să vedem în toată presa.

  • Planul de pace al lui Trump pentru Ucraina prevede cedarea teritoriilor cucerite. UE respinge acest lucru. România formulează un punct de vedere. Ce decideți?

Dan: E importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o. Este important ca comunitatea europeană să nu premieze agresorul. Securitatea României și Rep. Moldova depind de modul în care se va sfârși războiul în Ucraina. Faptul că România a avut o poziție bună în politica externă trebuie subliniat. Trebuie să continuăm să sprijim Ucraina, ca pacea să fie așa cum și-o dorește poporul ucrainean.

Lasconi: În calitate de președinte nu voi recunoaște Crimeea ca fiind parte a Rusiei. Așa ceva nu este permis. Dacă aș fi președintele Ucrainei nu aș ceda un centimetru din țara mea, dar nu candidez acolo, candidez în România și mă interesează interesul național și al poporului. Aș vrea să stau la masă cu liderii europeni să discutăm despre asta, dar se pare că deja există o direcție foarte clară. De când e Trump președinte nu prea găsim predictibilitate. E important cum se va încheia pacea, dar despre asta trebuie să vorbească ucrainenii.

Antonescu: Interesul național al României are trei interese maore: 1. Granița rusă cât mai departe de cea a României. 2. Să existe o conservare și o păstrare a dreptului internațional. O țară ca România este interesată să existe reguli fundamentale ale dreptului internațional. 3. Opțiunea României în interiorul UE însemană o eficiență a acțiunilor noastre. Nu-mi permit să îi dau sfaturi președintelui Zelenski.

  • Despre anularea alegerilor și neparticiparea la dezbatere a lui Ponta și Simion:

Antonescu: A fost un moment critic. E o decizie a instanței. E un moment traumatic. Mergem mai departe, nu avem altă cale decât aceste alegeri. Tot ce pot să spun este că în mandatul de președinte. E o dezbatere așteptată și e normală. Dl. Simion de ce participă la această campanie dacă nu s-a înscris?

Dan: Anularea alegerilor a dovedit slăbiciunea statului. Instituțiile trebuiau să prevină. Suntem la cinci luni de atunci și nu avem o explicație completă. A fost un candidat care a declarat cheltuieli de campanie zero și pentru care am văzut acum o lună că autoritățile au dovedit că a fost o plată. A fost viciat rezultatul alegerilor.

Lasconi: A fost o decizie nedemocratică. Dl. Antonescu spunea că dacă va fi președinte așa ceva nu se va întâmpla. Nu cred, că în 2012 a încercat o lovitură de stat. A fost o decizie prin care nu ni s-a dat dreptul de a ne apăra. S-au schimbat lucrurile ca în acest moment să fie în cursă candidați ai sistemului.

Drept la replică Antonescu: Presupun că dna Lasconi nu pretinde că am făcut ceva ce ar fi afectat rezultatul alegerilor din 2024. Am făcut angajamentul respectiv pentru că în calitate de președinte sunt responsabil. Ce s-a întâmplat în 2012 putem discuta.

Drept la replică Dan, după ce Lasconi a făcut referire la conturile sale din social media: În urmă cu două săptămâni am sesizat AEP, pentru că greșeala pe care autoritățile au făcut-o în 2024 o fac acum. Autoritățile trebuiau să facă un lucru simplu: să fie în legătură cu META și TikTok.

*

George Simion a oferit flori Elenei Lasconi, iar ulterior a anunțat că nu va participa la dezbatere.

Dezbaterea la care participă Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi și George Simion a început.

Ordinea în care vor vorbi candidații

După tragerea la sorți a fost stabilită ordinea în care candidații vor răspunde la întrebări: Crin Antonescu, Nicușor Dan, Elena Lasconi și George Simion.

Cei patru candidați au făcut ulterior o poză de grup. Deși sunt poziționați unul lângă altul, Dan și Lasconi au păstrat o oarecare distanță unul față de altul.

Nicușor Dan a venit cu un dosar în mână: „Niște documente din vechime”

Nicușor Dan și soția sa au ajuns la Cotroceni. „Tot timpul spun asta copiilor: da, e normal să ai emoții”, a spus el.

„Știți că vin din administrația locală, sunt multe teme din cea centrală pentru care nu era neapărat pregătit acum patru luni când am anunțat că voi candida”, a spus el, întrebat cum s-a pregătit pentru dezbatere.

„Campania asta a fost despre mine, care nu am eșuat la București și despre alții care au eșuat”, a adăugat el.

Soția lui Nicușor Dan a fost întrebată cum a reacționat când a aflat că acesta a decis să candideze: „Am fost la fel de emoționată cum sunt și acum. Ne-am obișnuit ca Nicușor să facă pași în direcția pe care și-a ales-o, în direcția bună. Atât eu, cât și copiii, îi suntem alături”.

Nicușor Dan a venit la dezbatere cu un dosar în mână: „Niște documente din vechime. Tot timpul am spus că în campanie nu trebuie să ne uităm la ce promit oamenii că fac în viitor, ci la ce au făcut în trecut”, a spus el, întrebat despre ce acte are în dosarul pe care îl are în mână.

Simion: „Participăm la un simulacru”

George Simion a sosit la Cotroceni alături de soția sa, Ilinca. Ei au venit pe jos de la intrarea în zona Palatul Cotroceni: „Am vrut să vedem Cotroceniul”. Printre susținătorii lui Simion sunt mama acestuia, deputatul Mugur Mihăescu (AUR), prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea, parlamentarul Petrișor Peiu (AUR) și parlamentarul Murad Mohammad (AUR).

„Nu am emoții, e un loc unde locatarul trebuie să fie în slujba românilor”, a spus Simion. Întrebat despre alegerile din decembrie, el a spus: „Atunci chiar au fost alegerile, acum participăm la un simulacru”.

El a spus că a decis să candideze după ce a fost sfătuit de „Echipa celui care a câștigat alegerile în 2024”.

„L-am susținut și voi fi alături de el cu orice va decide”, a spus soția sa, Ilinca.

„Ne temem doar de bunul Dumnezeu, iar uneltirile celor care vor să repete anularea alegerilor și să atace democrația nu ne prea îngrijorează”, a mai spus Simion.

Crin Antonescu, la sosire: „E un loc în care am mai fost, îl cunosc”

La Cotroceni a ajuns și candidatul PSD, PNL, UDMR și Minorități, Crin Antonescu. Printre susținătorii săi se află primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD), ministrul Educației, Daniel David (susținut în funcție de PNL) și primarul Brașovului, George Scripcaru (PNL). Președinții celor trei partide care îl susțin lipsesc.

„Am emoții, pentru că sunt un om viu, dar altfel e un loc în care am mai fost, îl cunosc. E un moment special, am venit să prezint programul și vă felicit că organizați această dezbatere”, a spus Antonescu.

Antonescu a venit însoțit și de soția sa, Adina Vălean, fost comisar european.

„Așa cum și el m-a sprijinit întotdeauna, și eu i-am spus să facă ce simte. Dacă asta este vocația serviciului public pe care îl are Crin… Suntem, din punctul acesta de vedere, o familie atipică”, a declarat aceasta.

Întrebat care vor fi cele trei priorități ale mandatului său, Crin Antonescu a spus că „nu există trei lucruri cu care încep” și a spus că sunt mai multe „teme, provocări”.

„Este clar că sunt lucruri urgente. Am vorbit despre criza de solidaritate, despre fracturile din societate. Ăsta e primul meu plan, un demers pentru eficientizarea instituțiilor statului”, a spus Antonescu.

Elena Lasconi și Crin Antonescu au dat mâna, după ce candidatul PSD, PNL, UDMR, Minorități a încheiat declarațiile pe care le-a făcut la sosire.

Elena Lasconi: „Au trezit ursoaica din mine cu anularea alegerilor”

La Cotroceni, unde are loc dezbaterea, a ajuns Elena Lasconi. Printre susținătorii ei se află senatoarea USR Elena Spătaru și fosta parlamentară REPER Simina Tulbure.

„Totdeauna am emoții când sunt în fața românilor. Sunt aici din respect pentru români și îmi doresc să fie cât mai multe întrebări, orice, m-am născut pregătită. Au trezit ursoaica din mine cu anularea alegerilor și cu trădările și sunt pregătită să mă lupt cu sistemul, care e ca un balaur cu patru capete. Unul a picat deja, prin neparticipare”, a spus Lasconi.

„Promisiunea mea este că sunt singurul candidat care va face lumină privind anularea alegerilor de anul trecut”, a continuat ea.

Întrebată despre colegii săi din USR, Lasconi a spus că mulți dintre membrii USR se uită la dezbatere din fața televizorului și o susțin.

„Eu sper să nu îi dezamăgesc și să mă vadă așa cum sunt. Am convingerea că o să fiu cel mai bun președinte al României. Pe 4 mai vom face istorie, pentru că mă voi califica în turul doi și voi deveni prima femeie președinte a României. După 35 de ani putem să dăm jos acest sistem”, a mai spus ea.

***

Știrea inițială: Digi24 a anunțat că i-a invitat să participe la dezbatere pe cei mai importanți clasați conform sondajelor: George Simion (AUR), Crin Antonescu (PSD, PNL, UDMR, Minorități), Nicușor Dan (independent, dar mai multe partide și-au anunțat sprijinul pentru el, inclusiv USR), Victor Ponta (independent) și Elena Lasconi (USR).

Deși inițial Victor Ponta acceptase invitația la dezbaterea electorală, el a anunțat astăzi, în jurul prânzului, că nu va mai participa. El și-a motivat decizia spunând că „excluderea unor candidați legal înscriși și, mai ales, a votanților acestora este părtinitoare și nedemocratică”.

Dezbaterea electorală va fi moderată de Cosmin Prelipceanu și Liliana Ruse.

Formatul dezbaterii electorale

În Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, unde va avea loc dezbaterea, candidații la prezidențiale au putut invita 10 susținători. La un moment dat, câte un susținător din partea fiecărui candidat va lua cuvântul, timp de cinci minute, pentru a vorbi despre persoana pe care o susține, însă fără a îi critica pe ceilalți contracandidați, conform formatului dezbaterii electorale.

Pe lângă întrebările și temele de discuție pe care le vor aduce în discuție cei doi moderatori ai dezbaterii, jurnaliștii și colaboratorii postului de televiziune vor pune 20 de întrebări, câte patru pentru fiecare candidat. Și candidații la prezidențiale vor avea ocazia să își adreseze întrebări unii altora. 

Candidații vor avea timp să răspundă la fiecare întrebare câte un minut și 30 de secunde.

„Ne dorim să-i vedem pe candidaţi într-un dialog, nu doar vorbind în faţa camerei şi, cu modestie spun, cred că suntem singura televiziune care pune accent pe înfruntarea candidaţilor. Va fi probabil cel mai tensionat moment al serii”, a explicat, în urmă cu câteva zile, redactorul-șef Digi24, Marius Tian pentru HotNews.

La finalul dezbaterii, fiecare candidat va avea la dispoziție două minute și 30 de secunde să transmită un mesaj final electoratului, prin care să îi convingă pe oameni că ei sunt cea mai bună opțiune pentru cea mai importantă funcție în stat.

HotNews va oferi analiza dezbaterii electorale de la Digi24

HotNews va oferi cititorilor, în ediția de marți a newsletterului „Rațiunea, înapoi”, realizat de jurnalistul Gabriel Bejan, o analiză a dezbaterii electorale de luni.

Dacă doriți să primiți analiza dezbaterii electorale, în care vor fi subliniate cele mai importante declarații și răspunsuri ale candidaților din această seară, trebuie să vă înscrieți adresa e mail, acolo unde veți primi newsletterul, mai jos:

Urmează încă două dezbateri electorale

Marți este programată dezbaterea electorală organizată de TVR, tot în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Televiziunea a anunțat că va oferi în mod gratuit semnal tuturor televiziunilor interesate să preia transmisia din timpul dezbaterii electorale. Dezbaterea electorală de marți va începe de la ora 19:30.

În această dezbatere electorală urmează să participe toți cei 11 candidați la alegerile prezidențiale și se va desfășura pe parcursul a aproximativ trei ore.

HotNews va avea un jurnalist prezent la dezbaterea de marți, care va adresa o întrebare unuia dintre candidați, conform formatului dezbaterii, transmis redacției de către TVR. 

Ultima dezbatere dintre candidați, înaintea turului I al alegerilor prezidențiale 2025, va fi organizată miercuri de postul de televiziune Antena 3 CNN, în sala C.A. Rosetti din Palatul Parlamentului.

După cele trei dezbateri românii sunt așteptați duminică, 4 mai, la vot, pentru a decide cine intră în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai. Pentru românii din diaspora, votul începe de vineri, 2 mai.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews