Președinta Republicii Moldova a declarat că nu își va anunța susținerea pentru niciun candidat, cel puțin în primul tur care are loc pe 4 mai, în contextul în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), fondat de ea, și-a anunțat susținerea pentru Crin Antonescu, potrivit newsmaker.md.
Maia Sandu a declarat joi că nu se va implica în alegerile prezidențiale din România, cel puțin în primul tur, și că vrea ca Republica Moldova să aibă un partener pro-european, de încredere la București.
„Eu nu o să vin cu nicio susținere, cel puțin în această rundă. Eu îmi doresc să avem la București un partener de încredere, un președinte pro-european care să țină România în Uniunea Europeană și care să ajute și Republica Moldova să ajungă acolo cât mai repede”, a declarat Maia Sandu potrivit sursei citate.
Întrebată despre susținerea anunțată de PAS pentru candidatul coaliției Crin Antonescu, președinta Republicii Moldova spune că decizia este aceeași cu cea luată de Partidul Popular European (PPE) din care fac parte PAS, dar și Partidul Național Liberal din România.
„PAS poate să vă răspundă la această întrebare. Din ce cunosc eu, e politica familiei sau e decizia familiei politice din care face partide și Partidul Acțiune și Solidaritate”, a declarat Maia Sandu.
Cu privire la ce ar însemna o victorie a lui George Simion pentru relația dintre Republica Moldova și România, lidera de la Chișinău a reamintit declarațiile președintelui AUR despre susținerea țării vecine în cazul unui posibil atac al Rusiei.
„Nu vreau să speculez, dar putem să judecăm după declarațiile publice care au fost făcute – despre faptul că Republica Moldova nu trebuie susținută și multe altele, inclusiv discuția depsre securitatea Republicii Moldova. Repet, eu îmi doresc să avem în continuare relații foarte bune cu Bucureștiul și sper să avem un partener care crede în UE și care să susțină și aderarea Republicii Moldova la UE”.
George Simion: „Noi, de fapt, sponsorizăm separatism şi atitudini anti-româneşti”
Liderul AUR a declarat luni, 14 aprilie, la Europa FM, că România are „acest stigmat” că trebuie să finanţeze Republica Moldova, relatează News.ro.
„Pe pământul nostru, în cetăţile noastre, la Tighina, la Soroca, au venit sovieticii şi ne-au luat pământ şi fraţi (…) S-a trecut la perioada de independenţă când Ion Iliescu a fost laş şi nu a făcut pasul care era firesc de făcut după Podurile de Flori, când trebuia să ne unim, am pierdut o şansă istorică. Şi de atunci încoace noi avem acest stigmat că noi trebuie să finanţăm Republica Moldova”, a declarat George Simion la Europa FM.
Întrebat cum este stigmat finanţarea Republicii Moldova, George Simion a declarat: „Eu privesc că noi, de fapt, sponsorizăm separatism şi atitudini anti-româneşti. Pentru că am tot avut diferiţi preşedinţi acolo care au avut atitudini duşmănoase la adresa României. Vladimir Voronin, Igor Dodon. «Hai, fraţii noştri români să ne trimită bani». Dar de ce să vă trimită bani vouă, ca stat, care de multe ori aţi avut atitudini anti-româneşti, şi să nu lucreze direct cu şcolile româneşti de acolo, care sunt unioniste, cu cetăţenii, cu autorităţile locale?”.
George Simion a fost declarat în octombrie 2018, persona non grata în Republica Moldova, pentru o perioadă de 5 ani.
În iunie 2022, George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. El a încercat să meargă acolo ca parte a unei delegații a Parlamentului României pentru o ședință comună cu Parlamentul moldovean. Liderul AUR a încercat să intre cu pașaportul diplomatic, deși știa că are interdicție de a intra în Republica Moldova.
„Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova”, spunea George Simion, într-o reacție pentru HotNews.ro, din februarie 2024.
Fostul președinte al României Traian Băsescu spunea că nu crede că Simion va candida la alegeri, pentru că are în față un mare obstacol: este declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova, până în 2029. „Cu o asemenea tinichea de gât nu te poți duce nici în fața Biroului Electoral, nici în fața Curții Constituționale”, a declarat Băsescu.
Cum au votat românii din Republica Moldova la alegerile anulate din 2024
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, cetățenii români din Republica Moldova au votat majoritar (56.65%) cu candidata USR Elena Lasconi.
Pe locul 2, cu 20% dintre voturi s-a situat candidatul liberalilor, Nicolae Ciucă. George Simion se afla pe locul 5, cu doar 3.98%, adică 3.202 voturi.
În total, în Republica Moldova au votat 80.942 de cetățeni români.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews