Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PSD, în cadrul ședinței informale a conducerii social-democrate care se desfășoară la Vila Lac, au declarat surse din partid pentru HotNews. Informația a fost transmisă anterior și de Libertatea și News.ro.
Deocamdată doar Marcel Ciolacu a renunțat la postul din conducerea PSD, nefiind luată încă o decizie în privința celorlalți membri ai conducerii.
Anunțul oficial al demisiei va fi făcut în ședința Consiliului Politic Național, care va începe marți la ora 13.00.
Demisia lui Ciolacu survine în contextul în care Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, iar în zilele următoare trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, poziție din care Ciolacu a demisionat deja pe 5 mai, a doua zi după primul tur al alegerilor.
Eșecuri succesive la conducerea PSD
Marcel Ciolacu a condus Partidul Social-Democrat din 26 noiembrie 2019, când a preluat conducerea partidului după eșecului liderului de atunci, Viorica Dăncilă, la alegerile prezidențiale din acel an.
Ciolacu a fost reconfirmat în poziția de președinte în urma unui congres al PSD care a avut loc în august 2020. El a fost candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, însă a ratat accederea în turul II, o premieră în istoria social-democraților.
El a obținut 19,15% din voturi și s-a clasat pe locul trei, după Călin Georgescu (scor 22,95%) și Elena Lasconi (scor 19,17 %). Acesta e cel mai slab scor obținut vreodată la alegeri de un candidat al PSD. În urma acestui eșec, Ciolacu și-a anunțat demisia de la conducerea partidului.
„Aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi la ora 17:00 am convocat un consiliu politic național și o să comunicăm decizia pe care o să o luăm”, a anunțat, pe 25 noiembrie 2024, Marcel Ciolacu, de la sediul PSD. „Vorbim despre o acceptare a demisiei pentru că e un act unilateral”, a adăugat social-democratul.
Ulterior, a revenit asupra deciziei de demisie, invocând o discuție cu liderii din teritoriu ai partidului, care i-au cerut să rămână în funcție.
La alegerile prezidențiale din luna mai, PSD l-a susținut, alături de PNL și UDMR, pe Crin Antonescu, din postura de independent, însă nici de data asta candidatul sprijinit de social-democrați nu a reușit să intre în turul II. Pe primele două poziții s-au clasat George Simion (AUR) – 40,9% și Nicușor Dan (independent) – 20,9%, Crin Antonescu ocupând abia locul 3, cu 20,0%.
În urma acestui nou eșec, Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcția de premier, pe care o ocupa din iunie 2023. „Această coaliție, după anularea alegerilor prezidențiale și rezulatul alegerilor parlamentare, s-a constituit ca coaliție cu două obiective: de a crea un guvern cu prim-ministru PSD pentru că PSD a fost pe primul loc, colegii m-au propus pe mine. Al doilea obiectiv: de a avea un candidat comun pentru presedinție. Unul din cele 2 obiective nu a fost dus la îndeplinire: acela de a avea un candidat care să devină președintele României”, a anunțat Marcel Ciolacu, a doua zi după primul tur de scrutin.
Felicitări pentru Nicușor Dan
Totodată, conducerea PSD a decis să iasă din coaliția de guvernământ, deși miniștrii social-democrați continuă să-și exercite funcțiile cu tittlu interimar până la instalarea viitorului guvern. Pentru turul II, PSD nu a făcut o recomandare de vot explicită pentru vreunul dintre cei doi candidați rămași în cursă, însă Ciolacu l-a felicitat pe Nicușor Dan după victorie.
„Îl felicit pe Nicușor Dan pentru victorie și îi felicit mai ales pe românii din țară și din diaspora, pentru că prezența lor masivă la vot îi va da viitorului președinte o legitimitate sporită. Românii au dovedit din nou lumii că, în momentele cele mai grele, știu să treacă peste diferențele economice, sociale sau politice și să stea uniți în fața pericolului”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.
Liderul PSD consideră că „rezultatul alegerilor de astăzi arată clar că România are nevoie de reconciliere și de reconstrucție”.
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967, la Buzău. Și-a început cariera politică în orașul natal fiind consilier local, consilier județean, viceprimar, înainte de a deveni deputat în 2012. Ca parlamentar a fost în două rânduri președinte al Camerei Deputaților (mai 2019 – decembrie 2020 și noiembrie 2021 – iunie 2023), înainte de a deveni premierul guvernului de coaliție PSD-PNL.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews