Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește „România onestă”. Lansat cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, programul cuprinde, printre altele, mai multe reforme, cum ar fi reforma administrativ-teritorială, reforma sistemului electoral și a Curții Constituționale.
Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte și a fost elaborată cu ajutorul mai multor experți, printre care Valentin Naumescu, Corneliu Bjola, Iulian Fota, Raluca Moldovan, Dorin Popescu și Tana Foarfă pe partea de politică externă, Vlad Alexandrescu pentru cultură si Simina Tulbure pentru egalitate de șanse.
La capitolul justiție, Nicușor Dan a declarat că, în calitate de președinte, se va lupta „cu marea corupţie”, ceea ce „nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.
Judecătorii CCR, doar din rândul magistraților
Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR).
Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția.
„Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan.
Primari aleși în două tururi
Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.
El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora.
„Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei.
Comunele cu puțini locuitori – comasate
Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan spune că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe. În plus, el spune că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori, a „unităților administrative neviabile, păstrând însă serviciile publice cât mai aproape de cetățeni”.
Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, „dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.
3,5% din PIB pentru armată
Pe plan extern, Nicușor Dan propune consolidarea relațiilor transatlantice, mai exact, ca România să participe la întărirea NATO, la menținerea și extinderea parteneriatului strategic cu SUA și să contribuie activ la cooperarea între Uniunea Europeană și Statele Unite.
El spune că țara noastră trebuie să participe activ la inițiativa ReArm a Uniunii Europene și să sprijine dezvoltarea de capacități naționale de producție militară. În plus, programul de prezidențiabil prevede și alocarea treptată a 3,5% din PIB pentru înzestrarea și pregătirea forțelor armate, în conformitate cu angajamentele strategice ale României.
Programul lui Nicușor Dan arată și că România va sprijini parcursul european al Republicii Moldova, din punct de vedere diplomatic în cadrul structurilor Uniunii Europene și prin asistență tehnică pentru utilizarea fondurilor de preaderare și transfer de bune practici în domenii-cheie.
El promite că va sprijini și românii de peste granițe prin eficientizarea serviciilor consulare, prin ajutoare pentru întoarcerea acasă de exemplu echivalarea diplomelor sau începerea unei afaceri, prin predarea limbii române prin rețele stabile pentru copiii din comunitățile românești.
Digitalizarea ANAF și taxare echitabilă
În plan fiscal, Nicușor Dan susține taxarea echitabilă și eliminarea „favorizărilor politice pentru băieții deștepți”, și reducerea cheltuielilor publice pe baza unor analize făcute cu mediul de afaceri și cu firme de consultanță.
Programul prevede și:
- depolitizarea companiilor de stat și introducerea unui management profesionist;
- dezvoltarea sectorului agroindustrial și investiții în sistemul de irigații;
- simplificarea accesului la fonduri europene pentru IMM-urile românești;
- crearea un cadru favorabil pentru investiții private, prin reducerea birocrației și predictibilitate fiscală.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews