Liderul partidului DREPT Vlad Gheorghe a anunțat, pe Facebook, că va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru înaltă trădare pe numele lui Victor Ponta, care a dezvăluit joi că a inundat sate românești, în 2014, ca să protejeze Belgradul de inundații.
„Alături de colegii mei din partidul DREPT vom face plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de înaltă trădare pe numele lui Victor Viorel Ponta și a complicilor săi care au permis inundarea intenționată a României. Zic complici, pentru că sigur au existat, și mă pot gândi la ministrul Energiei de la acea vreme și șeful de la Apele Române”, a transmis Vlad Gheorghe, în mesajul pe Facebook, intitulat „Locul trădătorilor e la închisoare, nu la Cotroceni”.
El a mai spus și că va face și o plângere pentru omor calificat în cazul în care decizia fostului premier s-a soldat cu decese.
În aceeași postare, Gheorghe îi reproșează lui Ponta că „a închis ochii la Colectiv” și că a demisionat „în toiul nopții”
„Ponta, după ce a «patronat» Colectivul, ne spune că a inundat sate românești ca să salveze Belgradul. Ce urmează? Lăcuste? Invazie de broaște? Eclipsă de soare? Toate pedepsele Biblice? În 2014, premierul Victor Ponta decidea – «strategic» – să lase sate românești sub ape, pentru a proteja capitala Serbiei. Și astăzi declară public, fără rușine, că va fi „mândru toată viața” pentru asta”, mai arată postarea lui Vlad Gheorghe.
Ponta: „Adevărații lideri iau decizii pentru oameni”
Într-un podcast moderat de Robert Turcescu, Ponta a spus că are cetățenia sârbă pentru că în 2014 i-a „ajutat cu o chestie extraordinară”. Mai exact, a povestit că a dat „ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, ca să nu se inunde Belgradul. Întrebat de ce a fost nevoie de acea dispoziție dată de el, Ponta a spus: „Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat”.
Ulterior, candidatul independent la prezidențiale a susținut, într-o postare pe Facebook, că „niciun român din România nu a fost în pericol, nicio gospodărie nu a fost grav afectată — însă am salvat sute, poate mii de vieți din Serbia, un popor vecin și iubitor de români!”.
„În vremuri grele adevărații lideri iau decizii pentru oameni – iar haterii critică și dezinformează!”, mai scrie Ponta.
În urma dezvăluirilor sale, au apărut mai multe critici la adresa lui Ponta. Fostul premier Sorin Grindeanu și premierul Marcel Ciolacu i-au cerut acestuia să se retragă din cursa prezidențială.
Inundațiile din 2014
România s-a confruntat în 2014 (atât în primăvară, cât și în vară) cu inundaţii grave, zeci de judeţe din ţară având de suferit în urma ploilor abundente, care au dus la creşterea debitelor râurilor şi la alunecări de teren. Sute de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, după ce apa le-a distrus parţial sau în totalitate, iar mii de forţe de ordine au acţionat în zonele afectate. Inundaţiile au produs pagube estimate la milioane de euro, a scris atunci Agerpres.
Primele inundaţii au fost înregistrate încă din luna martie a acelui an, cele mai afectate fiind Olt şi Dolj.
În inundațiile din 2014, peste două mii de locuințe au fost luate de viituri sau au fost complet distruse de ape. De exemplu, în luna mai a acelui an, sute de gospodării au fost inundate în județe precum Dâmbovița și Argeș. Au fost inundate sute de case și în Vâlcea, Dolj, Mehedinți sau Teleorman.
De asemenea, în mai 2014 Dunărea a depășit cotele de pericol, iar apele s-au revărsat în localități din județe precum Dolj și Mehedinți.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews