Provocarea procurorului DIICOT pentru avocații celor din Nordis: Îi invit să cumpere ei apartament la acest dezvoltator – ICCJ așteptată vineri cu verdictul

Procurorul DIICOT care a participat la ședința de judecare a contestațiilor celor din dosarul Nordis care cer instanței supreme eliberarea i-a provocat pe avocații acestora să cumpere apartamente de la acest dezvoltator, pe măsură ce apărătorii încercau să explice instanței prin varii argumente că Direcția greșește în acuzațiile pe care le face la adresa clienților lor.

Astfel, în timpul ședinței de judecată procurorul DIICOT a explicat argumentele juridice pentru care și persoanele lăsate în arest la domiciliu sau sub control judiciar ar trebui de asemenea arestate preventiv.

Procurorul a explicat că inclusiv persoanele din palierele inferioare reprezintă un pericol social concret pentru ordinea publică astfel că și în cazul acestora s-ar impune luare măsurii arestării preventive pentru 30 de zile.

La rândul lor, avocații au explicat că faptele celor din palierele inferioare ar fi cu impact redus, că unii nu ar fi știut ce fac și că afacerea Nordis nu ar fi una prejudicioasă în contextul în care patronul Nordis tocmai ar fi fost pe punctul de a începe rambursarea sumelor de bani clienților nemulțumiți de stadiul lucrărilor.

În acest context procurorul de ședință a oferit o replică pe măsură tuturor avocaților care au susținut că cei pe care îi apără ar trebui puși în libertate:

„Mai mulți avocați au susținut că Nordis e o afacere de succes. Îi invit să cumpere câte un apartament la ei”, a fost îndemnul magistratului DIICOT la adresa apărătorilor inculpaților în sala de judecată.

Complet de divergență – Judecătorii Udroiu și Barbu nu s-au „înțeles„

Judecătorii din dosarul Nordis, care judecă solicitarea de eliberare din arest depusă de către suspecți, nu se înțeleg între ei. Conform surselor judiciare, unul dintre cei doi judecători ar fi vrut eliberarea celor din Dosarul Nordis, în timp ce al doilea magistrat s-a opus.

Pentru că sunt 2 magistrați în completul de contestație, conform legii s-a dispus crearea unui complet de divergență, în care va fi chemat un al treilea judecător din tura de permanență.

Toți avocații și inculpații au fost rechemați la ICCJ pentru rediscutarea contestațiilor în cadrul unui complet în care va întra și un al treilea judecător preluat din tura de permanență.

Sursele citate nu pot indica care dintre magistrații Elena Barbu sau Mihail Udroiu ar fi vrut eliberarea patronilor Nordis. Totodată sursele citate nu pot preciza cu claritate care au fost motivele pentru care s-au contrazis cei doi magistrați, respectiv ce măsuri ar fi vrut să aplice în dosar.

Judecătorul Mihail Udroiu, legături indirecte cu Laura Vicol

Judecătorul Mihail Udroiu a fost suspectat pentru o vreme de fapte de corupție în dosarul pe care fosta șefă DIICOT, Alina Bica, l-a avut la DNA și în urma căruia a fost condamnată la 4 ani de închisoare.

În respectivul dosar, deși au existat suspiciuni, la momentul trimiterii în judecată acuzațiile au fost clasat în cazul magistratului Udroiu el rămânând martor în cauză și audiat la ICCJ ulterior pe parcursul procesului.

În acest dosar, avocatul Alinei Bica a fost tocmai Laura Vicol. Mai precis, la momentul audierilor de la ICCJ Udroiu a primit întrebări legate de faptele de corupție ale clientei sale de la Laura Vicol/

Încă de la bun început s-a pus problema incompatibilității judecătorului Mihail Udroiu, dat fiind trecutul acestuia. Procurorii DIICOT nu au cerut recuzarea judecătorului Udroiu, iar la dosar nu a fost trimisă o astfel de cerere.

În altă ordine de idei Judecătorul Mihail Udroiu a promovat la ÎCCJ în 2023, după două respingeri și o retragere.

Ex-deputată PSD și patronul Nordis la „beciul domnesc„

Fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul acesteia, patronul grupului de firme Nordis precum și alte trei persoane din managmentul afacerii au fost arestate preventiv pentru 30 de zile de un judecător de drepturi și libertăți de  la Curtea de Apel București.

Alte persoane au fost arestate la domiciliu iar unii dintre inculpați au primit măsura controlului judiciar în cadrul aceleiași decizii.

Față de decizia CAB atât DIICOT cât și cei inculpați în dosar au depus contestații iar dosarul a fost transmis instanței supreme pentru soluționare.

Avere „furată„ de DIICOT….

Aproape 50 de milioane de lei noi ar fi fost descoperiți de anchetatorii DIICOT în legătură cu ex-deputata Laura Vicol, recent reținută de procurori, iar suma uriașă ar fi fost deja pusă sub sechestru, informează pe autorul acestui material surse judiciare.

Sursele autorului explică faptul că sumele uriașe de bani nu ar fi fost în conturi directe pe numele femeii, ci pe numele mai multor interpuși persoane fizice și în conturile Nordis.

Potrivit acestora în schimb ar exista probe certe care leagă familia Vicol-Ciorbă de aceste sume la care se pare că ar fi existat acces discreționar chiar dacă părți din sumele de bani se regăseau în conturi ale unor persoane fizice altele decât soții Vicol-Ciorbă.

Potrivit acelorași surse aproximativ 7 persoane între care și soții Ciorbă-Vicol ar fi fost reținute până la momentul difuzării acestui material. Vasile Gabriela, Matei Cristian, Laura Vicol, Ciorbă Vladimir, Răileanu Sanda, Poștoaca Florin, Poștoaca Gheorghe, sunt persoanele reținute până la momentul difuzării acestui material potrivit surselor citate.

Soții Vicol-Ciorbă ar fi fost reținuți de DIICOT

Soția omului de afaceri Vladimir Ciorbă, fostul deputat PSD și președinte al Comisiei Juridice din Parlament, Laura Vicol, avocat de profesie, ar fi fost reținută de procurorii DIICOT în dosarul de crimă organizată și delapidare „Nordis„, transmit autorului acestui material surse judiciare apropiate anchetei.

Aceasta se pare că va petrece 24 de ore după gratii în așteptarea deciziei procurorilor DIICOT care trebuie să stabilească ce măsură preventivă vor cere instanței în cazul acesteia, sau dacă stabilesc o măsură de control judiciar sau judiciar pe cauțiune.

Potrivit surselor arătate, se pare că la acest moment ar fi intrat la audieri și omul de afaceri Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol. Sursele autorului nu pot preciza dacă în cauză urmează și alte rețineri din rândul celor aduși la audieri.

La nici jumătate de oră după presupusa reținere a Laurei Vicol se pare că omul de afaceri Vladimir Ciorbă, artizanul facerilor imobiliare „Nordis„ ar fi fost reținut pentru fapte de delapidare și crimă organizată de anchetatorii de la DIICOT, potrivit acelorași surse menționate.

„Fentă„ „cu manta„…

Patronul Nordis, luat în colimator de anchetatorii DIICOT în dosarul denumit generic „Nordis„, ar putea avea o situație juridică ușoară în eventualitatea unei trimiteri în judecată în acest caz, după colaborarea la DNA în dosarul edilului din Sinaia, Vlad Oprea, afirmă surse judiciare.

Concret, surse judiciare informate semnalează autorului acestui material că denunțul de la DNA depus de patronul Nordis, Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, ar fi fost făcut „ca o măsură de preconstituire a unei stări juridice apte de a-i ușura situația„ potențial penală din dosarul de la DIICOT.

Mai precis, susțin aceste surse, consiliat cel mai probabil de avocați sau chiar de soția, care are această calitate, Ciorbă ar fi optat să-l dea în vileag pe primarul Vlad Oprea cu una dintre „înțelegerile„ lor „clandestine„ pentru obținerea discreționară de avize și PUZ-uri pentru Proiectul Sinaia.

Mai precis, potrivit documentelor studiate de autorul acestui material, în dosarul de corupție al Edilului Oprea se vorbește de intervenția lui Ciorbă în probarea de către anchetatori a faptelor de abuz în serviciu ale acestuia dar și în cazul unei fapte de luare de mită.

„În iulie 2021 primarul orașului Sinaia Oprea Vlad Gheorghe a pretins, de la Ciorbă Vladimir Răzvan și a primit, indirect, la datele de 22.12.2021 și 01.02.2022, de la reprezentanții firmei SC NORDIS BEST CONSTRUCT, prin interpunerea în tranzacție a firmelor NORDIS BEST CONSTRUCT SRL și PRIVACONS, suma totală de 238.000 euro, în două tranșe (588.942,90 lei1 și 588.621,60 lei2).

Concret, surse judiciare informate semnalează autorului acestui material că denunțul de la DNA depus de patronul Nordis, Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, ar fi fost făcut „ca o măsură de preconstituire a unei stări juridice apte de a-i ușura situația„ potențial penală din dosarul de la DIICOT.

Suma a fost oferită pentru a facilita obținerea de către NORDIS MANAGEMENT SRL a aprobării PUZ-ului necesar pentru construire hotel/aparthotel în Oraș Sinaia, din str. Calea Codrului (NC 24786), emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, precum și a celorlalte avize necesare realizării investiției., faptă ce constituie infracțiunea de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin.1 C.p. rap la art. 6 Legea nr 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin1. C.p. (2 acte materiale).

O parte din suma de 238.000 euro încasată de PRIVACONS, firmă controlată decizional de Oprea Vlad Gheorghe, a fost folosită pentru achiziționarea de către acesta a unei stații de betoane GURIS din Turcia, în valoare de 133.800 euro.

Toate aceste date au fost puse pe tavă procurorilor DNA, arată sursele judiciare menționate pentru a-i servi „pe viitor„ pentru crearea unei stări mai favorabile în „eventualul„ mega-dosar „NORDIS„, mai precis cel care a fost declanșat luni de DIICOT.

În altă ordine de idei, afirmă sursele noastre se pare că inclusiv în dosarul de la DIICOT Vladimir Ciorbă ar fi colaborat cu anchetatorii DNA de luni bune, pentru a face ordine în noianul de acuzații ce i se aduc lui și soției sale.

Fenta primarului

Potrivit datelor din dosarul DIICOT în care Vladimir Ciorbă speră să își ușureze situația prin prisma denunțului de la DNA și a colaborării cu anchetatorii DIICOT, se pare că există date cum că edilul Oprea l-ar fi fentat pe potentul patron.

Mai precis, deși ar fi încasat bani de la acesta pentru exercitarea unor atribuții din fișa de post, respectiv pentru emiterea PUZ-urilor pentru proiectul imobiliar visat de Ciorbă la Sinaia, nici până în prezent edilul nu ar fi girat și semnat actele pentru care a acceptat primirea sumelor de bani.

În dosarul gigant în care este anchetată de DIICOT „schema Nordis,„ se arată la un moment dat că primăria din Sinaia, sub bagheta lui Oprea, nu a emis autorizații de construcție.

„Așadar, încă de la momentul lansării proiectelor, dincolo de expunerea publică, se prezintă publicului și implicit potențialului consumator, , cu intenție, o imagine deformată, care nu corespunde adevărului obiectiv cu privire la experiența dezvoltatorului în acest domeniu, termenele de execuție și stadiul autorizării proiectelor deja lansate.

Spre exemplificare Proiectul Sinaia deși este promovat încă din anul 2019 și pus în vânzare, nu are nici la acest moment autorizație de contracție și nici nu a efectuat vreun demers în sensul depunerii documentației de autorizare la autoritatea publică competentă – Primăria orașului Sinaia – a se vedea răspunsul Primăriei”, se arată în dosarul Nordis de la DIICOT.

De ce Ciorbă ar putea scăpa chiar „ieftin„ după toată „degringolada„ DIICOT

Având aceste detalii la îndemână este lesne de intuit planul juridic pe termen mediu și lung al afaceristului Ciorbă. Cu un „19„ în buzunar, cu o colaborare strânsă și recunoașteri pe bandă la DIICOT practic chiar și în eventualitatea trimiterii sale în judecată în acest dosar al DIICOT, pentru o multitudine de infracțiuni, Vladimir Cirobă ar putea scăpa cu o pedeapsă modică.

Potrivit articolului 19 din legea 682/2002 privind protecția martorilor, „persoana care are calitatea de martor și care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Astfel, demascarea unor fapte de corupție în baza articolului 19 din Legea 686, validată la un eventual moment în cursul judecății în dosarul Nordis, i-ar putea aduce lui Ciorbă din start o reducere cu jumătate a pedepsei finale în dosar.

Totodată apărarea sa, în cazul unei eventuale trimiteri în judecată va marja masiv și pe faptul că acesta a colaborat cu anchetatorii DNA dar și cu cei ai DIICOT, motiv pentru care ar putea să mai primească o reducere substanțială.

În final există probabilitatea ca Ciorbă să scape fără închisoare în eventualitatea judecării definitive a acestui caz proaspăt declanșat.

Concret, surse judiciare informate semnalează autorului acestui material că denunțul de la DNA depus de patronul Nordis, Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, ar fi fost făcut „ca o măsură de preconstituire a unei stări juridice apte de a-i ușura situația„ potențial penală din dosarul de la DIICOT.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica

EkoNews