Senatorul Petrișor Peiu (AUR) susține că situația economică dificilă nu este cauzată de accederea lui George Simion în turul II al alegerilor prezidențiale, ci de acțiunile actualei coaliții de guvernământ.
„O minciună care ni se vântură tot timpul este că alegerea lui George Simion ca președinte ar reprezenta o lovitură dată economiei românești, că va crește dobânda la care ne împrumutăm, că vor pleca investițiile, că va scădea bursa… Noi să ne uităm la cifre să vedem dacă se poate mai rău decât este acum cu această coaliție, care este în spatele lui Nicușor Dan, la butoane, la putere”, spune Petrișor Peiu, într-un mesaj video, postat pe Facebook.
Peiu a afirmat că situația economică era deja dificilă, iar rămânerea la putere a partidelor din coaliția actuală o va agrava și mai mult.
„Păi avem cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, mai mare decât cel pe care l-am avut în pandemie. Avem cea mai mare dobândă la care ne împrumutăm dintre toate statele Uniunii Europene (…) Avem cel mai mare deficit de cont curent, cel mai mare deficit comercial din toate statele europene. Se poate mai rău de atât. Păi lăsați-i în continuare pe Nicușor Dan și pe liderii coaliției care sunt în spatele lui să fie la butoane. Ei vor face ceea ce au făcut și până acum”, a conchis senatorul AUR.
Euro a trecut de pragul de 5 lei
În premieră, Banca Națională a României a anunțat un curs de 5,03 lei pentru un euro. Pragul de 5 lei pentru un euro a fost depășit marți, când Banca Centrală a publicat datele privind cursul de schimb.
- Cursul anterior a fost de 4,97, astfel că diferența este de 6 bani, ceea ce înseamnă o depreciere de 1,2%.
- Un curs depreciat va scumpi importurile și, pe de altă parte, îi va ajuta pe exportatori să încaseze mai mulți lei pe valuta facturată.
În ultimele două luni, Banca Centrală a făcut eforturi pentru a ține leul sub pragul de 5 unități pentru un euro, iar asta s-a văzut în ieșirile din rezerva valutară ale României, gestionate de Banca Centrală.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, susţine că, în condiţiile în care România s-ar confrunta cu ieşiri masive de capital, Banca Naţională este pregătită.
„Bineînţeles că ne pregătim pentru un scenariu postalegeri prezidenţiale. Suntem pregătiţi pentru eventuale ieşiri de capital, de fapt diminuarea intrărilor de capital. O nereînnoire a liniilor de credit, aşa cum erau în prezent ajung la scadenţă, nu se mai reînnoiesc şi se duc în altă parte. Bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Noi îl acoperim. Suntem pregătiţi. Nu este momentul pentru a ne gândi la o reducere de rată de politică monetară pentru că acest lucru, în condiţiile actuale de fluctuaţii puternice, incertitudini, poate să sune ca o invitaţie la presiuni în sensul deprecierii leului“, a explicat Mugur Isărescu în februarie acest an.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews