Sancțiuni noi pentru senatorii și deputații care nu merg la muncă / „Pot să facă exact același lucru, să vină mâine, să semneze prezența”

Plenul reunit al Parlamentului a modificat regulamentul deputaților și senatorilor, în așa fel încât parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor pierde 5% din indemnizație pentru fiecare absență.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 337 de voturi „pentru”, 10 voturi „contra” și 51 de abțineri.

„Neparticiparea la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, după caz, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate de Biroul permanent, se consideră absență nemotivata și are drept consecință reținerea a 5% din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului”, arată proiectul.

Absențele pot fi motivate de liderul de grup. Potrivit legii, deputații și senatorii pot cere ca absențele să le fie motivate în cazul în care lipsesc pentru a rezolva probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale.

„În situația în care deputatul sau senatorul absentează de la lucrările Camerei din cauza unor situații neprevăzute, acesta se poate adresa în scris Biroului permanent pentru a solicita motivarea respectivelor absențe”, spune legea.

Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:

  • este membru al Guvernului;
  • participă la activități stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două Camere sau a Biroului permanent al Camerei din care face parte ori la invitația Guvernului sau a Președintelui României;
  • este în concediu medical;
  • are aprobată motivarea absenței de către liderul de grup sau de către Biroul permanent, după caz.

În timpul dezbaterii, parlamentarii AUR au cerut să fie eliminat „votul prin corespondență”, acuzând că unii senatori și deputați își „pasează votul” către alți colegi atunci când sunt absenți. Mai mult, ei spun că sistemul hibrid de prezență, care presupune că parlamentarii pot intra la ședințe și online, avantajează senatorii și deputații de la putere, ai Coaliției, „care nu își pot aduce niciodată mai mult de 60% dintre senatori și deputați în sală”, spunea luni liderul deputaților AUR, Mihai Enache.

În replică, deputatul PSD Adrian Câciu susține că prezența parlamentarilor Coaliției nu depinde de sistemul hibrid: „La moțiunea de cenzură ați votat mai puțini decât ați semnat”.

Pe de altă parte, deputata USR Oana Țoiu, spune că noua modificare nu va schimba situația.

„Pot să facă exact același lucru, să vină mâine, să semneze prezența, figurează ca prezenți, chiar dacă nu lucrează concret pe proiecte de lege”, a susținut ea.

Parlamentarii primesc diurnă inclusiv pentru prezența online la ședințe

Și parlamentarii care votează online primesc diurnă de 260 de lei pe zi pentru că sunt prezenți la ședință, asta deși în momentul când votează ei nu sunt prezenți, fizic, în Parlament, conform legii.

„Parlamentarii încasează diurna dacă sunt conectați online, pentru că online ești prezent. Propunerea mea este să primească doar indemnizația colegii care sunt online, nu și diurna”, a spus luni președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban.

El a spus că va cere modificarea acestui regulament în perioada următoare. Ciprian Șerban a refuzat să spună de ce nu se renunță la sistemul hibrid, introdus în pandemie.

Articol preluat de pe: Politic Hotnews

EkoNews