Sesizarea liderului S.O.S România, Diana Iovanovici Şoşoacă, de desfiinţare a grupului senatorial al acestui partid a fost transmisă grupului, acesta urmând să comunice plenului decizia luată, a afirmat luni preşedintele Senatului, Mircea Abrudean, potrivit Agerpres.
Într-o notificare adresată Biroului permanent al Senatului, Şoşoacă a solicitat, ca urmare a excluderii parlamentarilor Cosmina Cerva (lider de grup), Dorin Petrea şi Clement Sava, desfiinţarea grupului senatorial, întrucât numărul membrilor acestuia este mai mic de şapte, după cum prevede Regulamentul Senatului.
„Notificarea primită la Biroul permanent a fost transmisă grupului parlamentar SOS România, care va lua act şi va comunica, în consecinţă, plenului Senatului, care este hotărârea grupului parlamentar”, a anunţat, în plenul Senatului, Mircea Abrudean.
Tot în plenul Senatului, senatorul S.O.S. România Manea Dumitru a dat citire anterior unei „comunicări” prin care şi-a informat colegii de retragerea sprijinului politic şi excluderea din partidul S.O.S. România a parlamentarilor Cerva, Petrea şi Sava, în baza deciziei Comitetului Naţional al partidului S.O.S. România.
„Pe cale de consecinţă, Partidul S.O.S. România desfiinţează grupul parlamentar S.O.S. România de la Senat, interzice categoric acestora să mai folosească numele partidului, iar doamna Nadia Cosmina Cerva nu mai este liderul de grup de la Senat al partidului, grupul nemaiîntrunind numărul minim de şapte senatori”, a spus Dumitru Manea, de la tribuna Senatului.
Senatoarea Cosmina Cerva a explicat că nu a primit nicio decizie şi nu cunoaşte motivele excluderii.
- „Nu pleacă nimeni, nu se strică niciun grup, intrăm în vacanţă în formula în care am venit. Vă aduc la cunoştinţă că, fiind membri ai Senatului, ni se aplică în Regulamentul Senatului, partidul aplică Statutul după cum ştie. Dacă vreţi câteva explicaţii, să ştiţi că nu le avem, pentru că n-am primit niciunul dintre noi nicio decizie de excludere. (…) Niciunul dintre ei (n.r. cei excluşi) nu a primit decizia şi nu cunoaşte motivele.
- În aceste condiţii, îi aduc la cunoştinţă domnului Manea ca senator că regulamentul Senatului prevede la articolul 19 că orice modificare intervenită în conducerea sau componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţă în scris preşedintelui Senatului de către liderul de grup sub semnătură. Momentan eu sunt liderul de grup, n-am adus la cunoştinţă nicio modificare”, a spus Cerva.
Excluderi și demisii în S.O.S. România
O altă rundă de excluderi a avut loc în urmă cu zece zile, când conducerea partidului S.O.S. România a decis excluderea din partid a senatorilor Rodica Cuşnir şi Adrian Peiu, în urma iniţiativei de a crea în Parlament un pol suveranist cu viziuni europene, numit „Întâi România”.
Tot atunci, Cerva și Sava primiseră „vot de blam cu avertisment de excludere din partid la următoarea abatere disciplinară”.
Aproximativ 30 de parlamentari, membri S.O.S. România, POT şi din grupul neafiliaţilor, au decis în urmă cu aproape două săptămâni să formeze „Alianţa Întâi România”, un pol suveranist „cu viziuni europene”.
După alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, S.O.S. avea 27 de deputați și 11 senatori. În prezent, partidul Dianei Șoșoacă mai are doar 17 deputați și 6 senatori (dacă luăm în calcul ultimele excluderi), conform informațiilor de pe site-ul Camerei Deputaților și de pe site-ul Senatului.
Demisii și din POT
Și din partidul POT, condus de Anamaria Gavrilă, au plecat, în ultimele săptămâni, mai mulți parlamentari. În 21 mai, șase deputați au plecat din formațiunea politică. Ulterior, grupul de la Senat al POT a fost dizolvat, după ce a rămas cu doar cinci senatori, după demisiile senatorilor Liviu Fodoca și Ștefan Borțun.
Deputatul Andrei-Ionuț Teslariu, ajuns în Parlament de pe lista partidului POT după alegerile din decembrie 2024, a anunțat că a decis să se afilieze grupului parlamentar al PNL, în 20 mai.
După anunțul deputatului Teslariu, Anamaria Gavrilă a reacționat cu un mesaj pe Facebook.
„După operațiunea anularea alegerilor și un președinte numit, urmează spargerea opoziției. Felicitări celor care vor sta drepți și vor continua în credință și în Misiunea de Român”, a scris Gavrilă.
Primii parlamentari care au părăsit Partidul Oamenilor Tineri (POT) au fost deputații Monica și Radu Ionescu, care au fost excluși din partid în luna februarie, fiind acuzați de „promovarea și încurajarea violenței”.
În martie, a plecat Andrei-Ionuț Teslariu. Dorin Popa a fost al patrulea parlamentar care a părăsit POT, în 6 mai, după ce a acuzat că a fost amenințat de președinta formațiunii politice, Anamaria Gavrilă.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews