AUR și celelalte partide rămase în Opoziție iau în calcul să depună astăzi moțiunea la Parlament, în ultima zi în care acest lucru este posibil. Citirea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Bolojan poate avea loc miercuri, în contextul în care Opoziția mai are câteva ore la dispoziție să o depună.
Potrivit procedurii, atunci când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, cum este pachetul de măsuri fiscale, parlamentarii pot depune, în termen de trei zile de la momentul asumării, o moțiune de cenzură.
Parlamentarii AUR au anunțat luni că au început strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii. Cele trei partide rămase acum în Opoziție, AUR, S.O.S România, POT și parlamentarii neafliliați care au părăsit grupurile parlamentare ale celor 3 partide, au împreună 153 de parlamentari. Nu este cert însă dacă senatorii și deputații neafiliați vor susține moțiunea.
E nevoie de 116 semnături ca moțiunea să fie depusă și de 233 de voturi ca să treacă, astfel încât să fie demis Guvernul. În acest moment, partidele de la guvernare au împreună 331 din cei 464 de parlamentari.
Anamaria Gavrilă: „Vom semna doar după ce se introduc schimbările cerute de noi”
Partidul POT, condus de Anamaria Gavrilă, anunțat miercuri dimineață că parlamentarii POT vor semna și vor vota „moțiunea de cenzură împotriva «Ordonanței Sărăciei”».
Anamaria Gavrilă atrage atenția că opoziția nu are în prezent majoritatea necesară pentru a trece moțiunea fără sprijinul PSD. Potrivit unui comunicat de presă, POT va susține și vota moțiunea „din respect pentru cetățeni” și transmite că „nu va participa la iluzii politice menite să ofere cetățenilor speranțe false”, în contextul în care moțiunea are șanse mici să treacă.
Marți seară însă, Anamaria Gavrilă a declarat, într-o postare pe Facebook că POT va semna moțiunea AUR doar vor fi incluse și schimbările cerute de ei, printre care reducerea risipei din administrația publică, desființarea sinecurilor, combaterea evaziunii. În plus, printre aceste cerințe POT transmite și că „multinaționalele trebuie să plătească ceea ce datorează României”.
După ce moțiunea de cenzură este depusă la Parlament și citită în plen, pasul următor este să fie votată, cel mai probabil luni. Apoi rămâne de văzut dacă cele trei partide din Opoziție vor ataca sau nu legea care conține măsurile fiscale de reducere a deficitului bugetar la CCR.
Calculele pentru o eventuală moțiune de cenzură
Pentru a determina căderea guvernului Bolojan și, implicit, respingerea proiectului măsurilor fiscale, moțiunea de cenzură trebuie să fie votată de jumătate plus unu de parlamentari, adică 233 de voturi din 465.
Astfel, aritmetica parlamentară indică faptul că o moțiune de cenzură are șanse minime să treacă, în condițiile în care cele patru partide din coaliție au o majoritate clară, după cum urmează:
- PSD – 131 parlamentari (93 deputați și 38 senatori);
- PNL – 72 parlamentari (50 deputați și 22 senatori);
- USR – 59 parlamentari (40 deputați și 19 senatori);
- UDMR – 32 parlamentari (22 deputați și 10 senatori)
În total, cele patru partide au o majoritate de 294 de parlamentari, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, grup care susține Guvernul în Parlament.
Prin contrast, cele trei partide de opoziție au un număr de voturi mult mai redus:
- AUR – 89 parlamentari (61 deputați și 28 de senatori);
- SOS România – 26 parlamentari (17 deputați și 9 senatori);
- POT – 19 parlamentari (14 deputați și 5 senatori)
Articol preluat de pe: Politic Hotnews