Unul dintre foștii mari ‘jupâni’ PSD scapă de un dosar greu de corupție prin prescripție: Îi rămân însă prejudicii enorme de achitat

Tribunalul Constanța a decis încetarea procesului penal împotriva lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța și fost șef al PSD Constanța, în dosarul legat de Herghelia Mangalia și Lacul Corbu.

Judecătorii au hotărât încetarea procesului penal pe numele lui Nicușor Constantinescu, acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu. Motivele invocate sunt prescripția faptelor. Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Constanța, iar acuzațiile vizau obținerea unor foloase necuvenite prin abuz de funcție.

Conform minutei instanței, s-a dispus încetarea procesului penal, invocând articolul 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, care stabilește cazurile în care procesul penal nu poate continua.

Deși procesul penal a fost închis, instanța a admis acțiunea civilă formulată de Consiliul Județean Constanța, ceea ce înseamnă că Nicușor Constantinescu ar putea fi obligat la plata unor despăgubiri. Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, potrivit Ziarul Amprenta.

MINUTĂ

Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f cod procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului CONSTANTINESCU NICUȘOR-DANIEL, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu consecințe deosebit de grave, raportat la art. 297 alin.1 C.pen., art. 309 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 și art. 5 C.pen. (Herghelia Mangalia).

În baza art. 396 alin. 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f cod procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu consecințe deosebit de grave, raportat la art. 297 alin.1 C.pen., art. 309 C.pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 și art. 5 C.pen (Lacul Corbu).

În baza art.397 alin.1 raportat la art.25 alin.1 şi art.86 C.proc.pen. cu reţinerea art.1.357 şi urm. C.civ., admite acţiunea civilă exercitată de Consiliul Județean Constanța şi obligă pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel la plata către partea civilă a sumei de 5.570.821,28 lei, cu titlu de prejudiciu material.

Ia act că inculpatul a fost asistat de apărător ales.

În baza art. 274 alin. 1 cod procedură penală, obligă pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat, în cuantum total de 15000 lei, din care 8.000 lei cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată după redactare prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţe, conform art. 405 alin. 1 cod procedură penală, azi, 03.04.2025“.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

„În perioada 2009 – noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, privind exercitarea funcției de ordonator principal de credite și gestionarea bugetului, în legătură cu realizarea unor lucrări la două obiective care nu aparțineau Consiliului Județean Constanța: Herghelia Mangalia și malul lacului Corbu.

Lucrările respective ar fi fost executate de către Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (R.A.J.D.P.) Constanța. În cazul complexului Herghelia Mangalia, pentru lucrările de modernizare, R.A.J.D.P. ar fi facturat o cantitate de lucrări de 4 ori mai mare decât cea efectiv prestată și ar fi cesionat o parte din contract către o altă societate comercială, aspect cunoscut de către inculpatul Constantinescu Daniel Nicușor. Societatea respectivă ar fi fost administrată de către fiul unui angajat al Regiei, desemnat să supervizeze întreaga lucrare.

În ambele situații, inculpatul ar fi depus toate demersurile (încheiere de protocoale, adoptare de hotărâri, etc.) pentru angajarea unor cheltuieli și efectuarea de plăți pentru „amenajare maluri, execuție drum acces Lac Corbu” respectiv „modernizare și reabilitare complex Herghelia Mangalia”, acestea fiind obiective care nu au făcut niciodată parte din domeniul public al județului Constanța.

Prejudiciul total creat în această manieră se ridică la 5.570.821 lei, sumă cu care Consiliul Județean Constanța a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispusă în cauză“.

Cine este Nicușor Constantinescu

Nicușor Constantinescu (n. 1966) este un politician român, fost președinte al Consiliului Județean Constanța din partea PSD. A fost implicat în afaceri, în special în turism, alături de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, cu care a fondat imperiul Conpress Holding. A intrat în politică în 2000, ca independent, și a fost ales președinte al Consiliului Județean Constanța în 2004, funcție pe care a deținut-o timp de trei mandate din partea PSD. În 2015 a fost suspendat din funcția de președinte al PSD Constanța.

Constantinescu a fost condamnat în 2016 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. În 2018, a fost achitat pentru 24 de capete de acuzare, dar în 2019 a fost condamnat din nou la 10 ani de închisoare pentru alte fapte de abuz în serviciu.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica

EkoNews