Invitat la HotNews, Victor Ponta susține că, atunci când era premier „nu singur, alături de alți oameni, de Corina Crețu, am adus 30 de miliarde de euro fonduri europene. Iar România nu poate supraviețui fără fonduri europene” .
Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, e difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi Facebook.
Pe ce calcule şi pe sprijinul cui se bazează fostul premier şi preşedinte PSD la începutul cursei pentru Cotroceni? Va reuşi să obţină susţinerea electoratului anti-sistem sau al electoratului partidelor tradiţionale? Cu cine negociază şi cine îl sprijină?
[embedded content]
Principalele declaraţii sunt transmise în regim LIVETEXT:
Înţelegeţi nevoia oamenilor de a vedea persoane noi în politică?
- Peste tot, nu doar în politică. Tot ce e nou ne place. Și din punct de vedere tehnologic. E normal ca politica să folosească experiență, dar să aducă oameni noi. Sunt de acord. Depinde și ce înseamnă nou.
- Da, sunt un om nou în politică. Sunt total diferit față de acum 11 ani.
Nu e un pic disonanț ca un fost premier să zică că e nou în politică?
- În fiecare zi învăț. Și ieri am învățat lucruri noi.
Cu ce e diferit Victor Ponta de acum față 10 ani?
- Nu mai sunt un cârlan. Dl. Iliescu a folosit acest termen pentru mine, l-am folosit și eu ieri pentru George Simion.
- Dincolo de pasiune politică, important e ce lucruri concrete ai reușit să faci și ce vrei să faci de acum încolo. Cearta dintre candidați e de fapt o pierdere de timp.
Aveți o evaluare pozitivă cu privire la activitatea dvs..
- Nu, am făcut foarte multe greșeli pe care nu le voi repeta. Sunt lucruri bune, dar pe care nu le voi spune eu. Și cei care nu mă plac vor spune că am luat măsuri economice bune: reducerea pe TVA, de exemplu.
- Sunt lucruri bune din acitvitatea mea de prim-ministru. Despre greșeli putem vorbi trei ore, trebuie să nu le repet.
Cum se raportează românii la greșelile dvs? Care credeți că a fost reacția oamenilor când au aflat că veți candida din nou?
- Dacă mă uit la sondaje, oamenii care zic că mă votează au tot crescut. Mulți oameni pe care eu îi apreciez m-au întrebat dacă candidez sigur. Mi-au zis: dacă tu nu candidai nu vedeam la vot, pentru că nu aveam pe cine să candidez, pentru că suntem într-o criză economică fără precedent și trebuie un președinte care să lucreze cu guvernul.
Aveți ceva de reproșat presei?
- Niciodată. Sunt aici, voi merge la toate emisiunile. Sunt două job-uri diferite, de politician și de jurnalist. Nu mă mai supăr. Înainte le luam personal. M-am maturizat, am înțeles că fiecare își face job-ul cât poate de bine.
- Mi-am făcut cu echipa de TikTok 10 răspunsuri la întrebări de tipul: Ponta în legătură cu Colectiv. Sunt lucruri din trecutul meu.
Un cititor spune: dacă nu are o evaluare pozitivă, de ce ar trebui să îl voteze oamenii acum?
- Pentru că lucrurile pe care le-am făcut au făcut ca oamenii să aibă o viață mai bună. E o evaluare subiectivă.
Cine v-a încurajat, cine vă susține, cu nume, în această cursă?
- E vorba de persoane private. Imediat după ce s-a anulat turul II și după ce am fost în SUA, m-am întâlnit cu dl. Ciolacu și dl. Bolojan și le-am spus că se schimbă lumea. În decembrie ne-am văzut. Le-am zis să ne schimbăm și noi, să susținem pe cineva care reprezintă dorința de schimbare. Nu puteți rămâne tot voi.
Adică le-ați spus să plece.
- Da. Eu cred că starea economiei, educației, pensiilor, nemulțumirea publică cui să fie reproșate? Dvs., mie? Domnul Ciolacu, domnul Kelemen spun că rămân tot ei. Nu se poate. Pentru că oamenii vor pe cineva responsabil. Lăsați pe alții, nu pe mine Ponta.
- Trebuie să existe un decont pentru ce a fost în ultimii ani.
- Trebuie un reset al societății românești.
- Nu nepărat din ce face Trump e bun. Sunt de acord cu editorialul dl-ului Tolontan de azi.
Ajungi să joci câteva găuri în SUA ca urmare a banilor sau datorită relațiilor pe care le ai?
- A relațiilor personale. Contează relațiile personale în politică. Eu vorbesc cinci limbi străine. Faptul că pot să vorbesc este esențial. Funcționează relațiile directe, mai ales cu administrația Trump.
- Trump are o antimpatie evidentă pentru Zelenski. E o realitate. În schimb, are o prietenie cu Netanyahu.
Evitați să spuneți cine vă susține.
- Nu am mandat. Sigur că am prieteni în toate partidele politice și prieteni care nu au legătură cu politica.
- Am prieteni în IT și mi-au zis că cu noile măsuri se vor muta din România. Am prieteni în zona de crypto care au zis că se mută din România pentru că România gonește banii. Sunt zone unde lucrurile merg prost.
- Statul român trebuie reformat.
Un cititor: dacă el nu spune cu nume pe cine susține, atunci de ce el întreabă pe cine îl susține Nicușor Dan?
- Nu am vorbit de Nicușor Dan. Începând cu 4 aprilie, orice ban voi primi îl voi declara. Eu vorbesc despre mine.
Nu ați cheltuit niciun ban până la depunerea candidaturii.
- Nu am avut pe ce. Strângerea de semnături s-a făcut prin voluntariat. Sigur că au fost și primari de la PSD, de la PNL, care m-au ajutat. Această procedură trebuie să se încheie, trebuie semnăturile să se poată depune electronic.
Dar, dacă pierdeţi acum, e sfârşitul dumneavoastră în politică sau plănuiţi să reveniţi şi sub alte forme?
- Este cel mai important test. Mai important decât acum 11 ani. Purtam și bagajul PSD-ului. Acum sunt mult mai liber. Nu depind de liderii de partide, e un mare avantaj.
„România e într-o criză fără precedent după 1989: o criză economică, politică și socială. Au anulat alegerile și votul românilor, au blocat candidații pe care sistemul nu-i vrea. Nu trebuie să mergem mai departe doar pe voința sistemului și a partidelor. România are nevoie de un nou început”, a declarat Victor Ponta, după depunerea candidaturii la alegerile prezidenţiale. Ulterior, el a fost exclus din PSD, în urma unei decizii luate în şedina Consiliului Politic Naţional al partidului.
Victor Ponta va răspunde luni la întrebările cititorilor HotNews.ro. Puteți trimite întrebările într-un comentariu la acest articol, iar moderatorul va selecta o parte dintre ele şi le va adresa invitatului. Alte întrebări de la public vor putea fi transmise şi în direct, în secţiunea de comentarii din YouTube.
Abonaţi-vă la HotSpot pentru a nu pierde interviul live!
Articol preluat de pe: Politic Hotnews