Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că România este deja o ţară matură, nu mai este o ”adolescentă” în rândul statelor democratice, de aceea, ca şi un om la 35 de ani, trebuie să-şi decidă propriile priorităţi, ”să nu şi le mai stabilească în funcţie de alţii”.
În cazul în care va fi ales preşedinte, printre priorităţile sale se numără formarea unui nou Guvern, restabilirea încrederii cetăţeanului în vot, desecretizarea totală a documentelor care au ajuns în CSAT referitoare la anularea alegerilor şi iniţierea unui referendum prin care să se statueze că absolut toate voturile date de poporul român sunt obligatorii.”Nu am cheltuit absolut niciun leu pentru emisiuni televizate în campanie. Eu cred că e un lucru greşit această politică de a da sute de mii de euro pentru o emisiune la televizor. Am mers doar la emisiunile la care nu mi-au cerut bani. Am folosit banii în special pentru promovarea online”, a precizat Victor Ponta, în interviu.
El consideră că trebuie revizuită Constituţia, iar atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie să fie definite mult mai clar.
AGERPRES: Ce anume sau, poate, cine anume v-a determinat să candidaţi?
Victor Ponta: Au fost mai multe elemente care toate împreună m-au adus la această decizie. În primul rând, votul din 24 noiembrie, când eu am înţeles ceea ce liderii coaliţiei actuale refuză să înţeleagă şi acum, şi anume că s-a schimbat ceva fundamental în electoratul român şi că electoratul vrea altceva, că a votat împotriva lor, de fapt, a PSD, PNL, UDMR.
Al doilea lucru – anularea alegerilor. Pentru mine a fost un şoc. Nu am crezut că se va întâmpla vreodată aşa ceva în România. N-am crezut nici vineri când s-a anunţat şi cred că a fost o mare greşeală şi sper să nu se repete niciodată, pentru că e o mare problemă pentru democraţie să anulezi alegeri.
În al treilea rând, o experienţă personală. Eu vi le spun în această ordine cronologică, pentru că nu a fost o chestie, aşa, o iluminare într-o seară, ci pur şi simplu s-au adunat nişte elemente. În al treilea rând, printr-o experienţă personală am ajuns la Mar-a-Lago, l-am văzut nu doar pe Donald Trump, echipa lui, şi am realizat că va veni o mare schimbare dinspre America în Europa şi că România nu poate să nu fie atinsă de această schimbare.
În al patrulea rând, întors din America m-am văzut cu domnul Ciolacu şi cu domnul Bolojan separat şi le-am spus părerea mea despre ce ar trebui să urmeze sau cum văd eu România în 2025 şi amândoi cumva mi-au dat dreptate, dar în acelaşi timp mi-au zis că o să-l pună pe Crin Antonescu candidat.
În al cincilea rând, am avut o discuţie cu cei doi copii ai mei mai mari, cu Andrei şi cu Irina, Maria încă nu trebuie să se ocupe de politică, şi m-a surprins reacţia lor, care a fost – de ce nu candidezi? Eu mă aşteptam să spună să nu cumva să mai candidezi şi spre uimirea mea au spus dimpotrivă – acum eşti pregătit, eşti destul de înţelept, matur, le-ai trecut pe toate, candidează.
Cam astea au fost cele cinci evenimente, iar, în plus, în luna ianuarie am mai avut încă o discuţie cu domnul Ciolacu, l-am întrebat dacă nu candidează el, dacă PSD nu va avea niciun candidat, dacă PSD îl va susţine pe Crin Antonescu, mi-a răspuns la toate cele trei întrebări. I-am spus – atunci voi candida eu ca independent. Nu vreau sprijinul domniei sale. Mi-a spus că mă va exclude din partid. I-am adus aminte că am mai fost o dată exclus, când am avut dreptate, când am zis că nu trebuia PSD să-şi dea jos propriul Guvern şi că se va dovedi şi de data asta că am dreptate.
AGERPRES: În ultimii 35 ani am avut ca proiecte de ţară România în NATO, România în Uniunea Europeană, România educată. Care este proiectul dumneavoastră de ţară?
Victor Ponta: România pe primul loc – e un slogan care a fost adaptat, sigur, de la “America first”. Înseamnă că România este deja o democraţie sau o ţară matură, nu mai este o adolescentă în rândul ţărilor democratice şi aşa ca şi un om la 35 de ani aşa trebuie şi România să-şi stabilească propriile priorităţi, să nu şi le mai stabilească în funcţie de alţii. E foarte bine că suntem în Uniunea Europeană. Ăsta nu mai e un obiectiv acum al României, e o certitudine şi eu cred că nu ne scoate nimeni din Uniunea Europeană pentru că nu vrem, pentru că 90% dintre români vor în Uniunea Europeană. E foarte bine că suntem în NATO şi trebuie să rămânem în NATO. Dar iarăşi nu mai e un obiectiv, e o realizare. Nu mai ne ţinem de ceea ce a fost în trecut.
Care e obiectivul nostru în perioada următoare? Şi în perioada următoare, din punctul meu de vedere, şi proiectul meu prezidenţial este să vedem ce este prioritar pentru România, şi anume educaţia, în primul rând. Venim după 10 ani de eşec total al faimosului proiect România educată. Sănătatea este un domeniu în care am investit mulţi bani şi rezultatele au fost foarte slabe. Competitivitatea economică, adică exact domeniile IT, agricultura, construcţii, domeniile cele mai dinamice din România au fost cele mai lovite la 1 ianuarie prin ordonanţa ”trenuleţ”. Interesul nostru naţional în cadrul UE şi al parteneriatului cu America. Să fim, poate sună egoist, dar este lumea în 2025, sub influenţa covârşitoare a Statelor Unite ale Americii. Va fi o lume în care fiecare ţară trebuie să se preocupe şi să îşi pună mult mai direct propriul interes pe primul loc. Nu e neapărat o lume mai bună, dar este obligaţia, până la urmă, e obligaţia oamenilor politici să fie pragmatici, realişti. Este o lume mult mai dură, o lume în care, iată, avem un conflict deschis, Rusia care a invadat Ucraina şi care nu se termină cu bine, ca în filme. Nu ştim cum se va termina, dar nu se termină cu bine. Avem un conflict, prima dată după 70 de ani, între Uniunea Europeană şi America. Şi pentru noi, pentru România, e ca şi când s-ar certa mama cu tata, nu trebuie să fim puşi să alegem, trebuie să încercăm dacă putem să-i împăcăm sau să fim în relaţii bune şi cu unii, şi cu alţii. Avem o economie care se schimbă fundamental prin tehnologie. Eu am văzut la Donald Trump mai puţin schimbarea politică, care e evidentă, dar mai ales schimbarea tehnologică pe care o aduce America într-o competiţie în care au mai rămas doar doi jucători, Statele Unite ale Americii şi China. Europa nu mai face parte din această lume dezvoltată şi e rău. Deci, în sensul ăsta este programul meu – România pe primul loc. Trebuie să ne preocupăm de noi într-o lume mult mai nesigură, mult mai competitivă şi mult mai egoistă decât cea în care am trăit atunci când am intrat în Uniunea Europeană sau în NATO.
AGERPRES: Care vor fi primele trei măsuri pe care le veţi lua în primele 100 de zile de mandat?
Victor Ponta: Voi forma un alt Guvern. Cred că Guvernul actual condus de domnul Ciolacu este un guvern care şi-a epuizat capitalul de încredere, în primul rând, din partea românilor, a mediului de afaceri, a instituţiilor europene şi a instituţiilor financiare şi cu siguranţă nu putem ieşi din criza cumplită bugetară, economică, cu acelaşi Guvern. Când spun un nou Guvern mă refer, evident, tot la PSD, care are grupul cel mai mare parlamentar, mă refer la discuţii cu toate celelalte partide reprezentate în Parlament, eu nu le voi împărţi în bune şi rele. Toate partidele reprezentate în Parlament sunt bune pentru că sunt votate de români. Deci, în primul rând un nou Guvern centrat pe reformă economică, bugetară. Trebuie să ieşim din criza economică care este mai rea decât cea din 2009-2010.
Al doilea lucru, vreau să restabilim încrederea cetăţeanului în vot. Cum? În primul rând voi desecretiza total toate documentele care au ajuns la preşedintele României de atunci, domnul Iohannis, referitoare la şedinţa CSAT, stenograma CSAT, cum s-a luat decizia anulării alegerilor, cum s-a luat decizia privind interzicerea unor candidaţi, fie că e vorba de Călin Georgescu sau Diana Şoşoacă. Voi convoca în cursul acestui an, probabil în luna septembrie, un referendum prin care să stabilim că absolut toate voturile date de poporul român sunt obligatorii. Adică, s-a votat 300 de parlamentari, rămân 300, s-a votat legea pensiilor, se aplică legea pensiilor, pentru că altfel, în acest moment, oamenii spun – votăm degeaba ori ceea ce noi votăm nu contează, s-a anulat. Să nu se mai anuleze niciodată alegerile, mai puţin în condiţii de război.
Deci, primul lucru un Guvern nou axat pe economie, în al doilea rând, un pachet de restabilire a încrederii românilor că votul lor are semnificaţie şi se întâmplă, se pune în practică ceea ce au votat şi în al treilea rând, pe zona de cheltuieli militare, vreau să semnăm imediat, aşa cum a fost în 2015, prima dată s-a întâmplat atunci, acum vreau să semnăm din nou un pact cu toate forţele politice. România să-şi crească cheltuielile militare la 3,5%, dar să înceapă, asta e prima mea condiţie, să înceapă cu cheltuielile şi investiţiile în resursa umană. Adică, aplicarea de la 1 iulie a legii 223 din 2015, care îi priveşte pe militari, poliţişti, activi, în rezervă şi în retragere, pentru că n-are rost să vorbim de securitate naţională dacă ne batem joc de oameni. Degeaba avem avioane, tancuri şi mai ştiu eu ce, dacă oamenii sunt nemulţumiţi. Şi în momentul ăsta oamenii sunt nemulţumiţi.
Aş mai adăuga un lucru. Voi lua aşa, o mapă, ca cea pe care o vedeţi în faţa mea cu proiectul de investiţii al României în Baza “Mihail Kogălniceanu”, voi merge în Statele Unite ale Americii, mi-aş dori să merg la Mar-a-Lago, nu la Washington, pentru că la Mar-a-Lago discuţiile sunt mult mai relaxate şi mai eficiente, aş juca golf cu domnul Trump şi aş pierde, cum a pierdut şi preşedintele Finlandei.
AGERPRES: Aţi pierde intenţionat?
Victor Ponta: Nu. E mai bun decât mine. În orice condiţii e mai bun decât mine. Repet, cum a făcut preşedintele Finlandei şi aş vrea să plec de la Mar-a-Lago cu o declaraţie publică a preşedintelui Statelor Unite ale Americii care să spună – garantez securitatea militară a României, aşa cum a zis despre Polonia şi n-a zis despre România. Fără securitate, restul – economie, democraţie, toate celelalte lucruri nu vor funcţiona.
AGERPRES: Aţi vorbit de un alt Guvern. Aveţi în minte un nou premier?
Victor Ponta: Da. O singură persoană. Este o persoană în a cărei capacitate administrativă şi curaj politic cred. Pentru că e nevoie de cineva cumva la opusul domnului Ciolacu, să aibă curaj să ia decizii, să nu-l intereseze că pierde voturi sau că se ceartă cu partidul.
AGERPRES: Înseamnă că nu e om politic?
Victor Ponta: Ba da, este. Şi e o persoană reală. Sunt singurul dintre candidaţii din acest an care are suficientă experienţă de lucru cu PSD, cu PNL, cu celelalte partide, am creat coaliţii, am reuşit să, dacă nu mă înşel, cel mai lung Guvern din ultimii 15 ani. Şi am această experienţă de a construi un Guvern stabil, dar care, în acelaşi timp, să aibă curaj, cu sprijinul meu direct, să facă reforme nepopulare, dar necesare.
AGERPRES: Ce fel de politică externă veţi duce pentru România în următorii 5 ani?
Victor Ponta: Parteneriatul militar cu Statele Unite pentru mine este esenţial. Doar America ne apără azi de Rusia şi chiar dacă sunt de acord şi trebuie să intrăm în efortul european, dar e un efort pe termen lung, 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, mai devreme nimeni nu spune că Europa se poate apăra fără America. Azi, când vorbim, parteneriatul militar cu America. Doi – parteneriatul, sau mai bine zis nu e un parteneriat, aici este o acţiune economică în cadrul Uniunii Europene. Voi merge fie eu, fie prim-ministrul, în funcţie de tematica Consiliului European, şi vom spune foarte clar – Europa trebuie să redevină competitivă economic, Europa trebuie să-şi protejeze şi să se reindustrializeze, să investească, un tip de patriotism economic românesc, dar şi european. Iar al treilea rând, cred că, şi asta voi face ca preşedinte, România are un interes istoric, naţional, în ceea ce priveşte siguranţa militară şi integrarea Republicii Moldova. Eu sunt unionist. Când se va organiza referendum în România şi în Moldova voi vota pentru reunificare şi pentru închiderea Pactului Molotov-Ribbentrop, dar România nu ia Republica Moldova cum a luat-o URSS, cu forţa. România poate să se reunifice cu Basarabia doar prin mijloace democratice, prin vot popular. Deci, în cadrul strategiei militare cu Statele Unite ale Americii voi negocia nu doar siguranţa militară a României, care e de principiu asigurată prin acordul NATO, ci şi siguranţa militară pentru Republica Moldova.
AGERPRES: În afară de parteneriatul militar, cum veţi relansa relaţia cu Statele Unite? Concret, cum poate să facă asta preşedintele ţării noastre?
Victor Ponta: Numai preşedintele poate. Nimeni altcineva nu poate, pentru că Donald Trump va vorbi doar cu un alt preşedinte, nu va vorbi cu România prin Bruxelles. Trebuie să înţelegem acest lucru care s-a schimbat total faţă de Administraţia Biden. Donald Trump şi Administraţia Trump vor vorbi direct cu România sau nu vor vorbi deloc, dar nu prin Bruxelles, nu prin Budapesta sau prin Tel Aviv. N-avem nevoie de intermediari. Trebuie să avem o relaţie directă. O relaţie directă care înseamnă politică, înseamnă o relaţie de business, pentru că, din punctul de vedere al Administraţiei americane, da, e o abordare de business. Ce business fac firmele americane, ce câştigă din relaţia cu România. Şi vă mai spun un lucru, ştiţi că am dreptate, şi relaţia personală e foarte importantă, pentru că, de exemplu, la relaţia cu preşedintele Ucrainei e foarte clară antipatia. Şi domnul Trump nu-i un politician tipic care zâmbeşte indiferent de partener, îşi arată antipatia faţă de domnul Zelenski, sau îşi arată simpatia faţă de Viktor Orban, să zic. Contează foarte mult relaţia personală şi noul preşedinte al României trebuie să fie compatibil cu Donald Trump, pentru că altfel nu se va întâmpla.
AGERPRES: Mai exact, cum va proceda preşedintele României, îl sună pe Donald Trump, merge în America?
Victor Ponta: Da. Eu am avut ocazia să-l întâlnesc, mă cunoaşte, mă cunosc cei din echipa domniei sale şi nu vreau să sune ca o laudă, e vorba până la urmă de pragmatism politic. Da, am uşa deschisă acolo. Am avut-o când nu eram nici măcar candidat. Dar în calitate de preşedinte, da, voi ţine această uşă deschisă şi am înţeles cum se poate negocia cu Administraţia Trump. Şi cred că uşor-uşor cam înţelege toată lumea.
AGERPRES: Ar fi nevoie de un nou ambasador al României în SUA?
Victor Ponta: Bineînţeles. Ar fi nevoie de un nou ambasador, ar fi fost nevoie chiar de-acum. Vă dau un singur exemplu, decizia de a amâna intrarea României în Visa Waiver este o decizie nedreaptă din partea americanilor. De ce e nedreaptă? Nu doar că am îndeplinit toate condiţiile, dar românii nu creează absolut nicio problemă de migraţie în America. Cei care sunt acolo muncesc, sunt serioşi, mulţi dintre ei chiar la compania familiei Trump lucrează, deci nu creează niciun român probleme. Turiştii care merg din România în America cheltuie bani, se întorc la timp. Noi am fost puşi acolo într-o categorie cu ţările care creează probleme pe migraţie în mod nedrept. De ce? Pentru că nimeni din România nu are un contact direct cu Administraţia Trump şi pentru că, din păcate, ambasadorul României, nu vorbesc de persoană, vorbesc instituţional, este văzut ca ambasadorul care era la Administraţia Biden şi atunci accesul său este inexistent.
Din punctul ăsta de vedere spun că trebuie un alt ambasador, nu vreau să analizez competenţa, pur şi simplu actualul ambasador, domnul Muraru, e văzut la Casa Albă şi la Washington ca ambasadorul de pe vremea lui Biden. Noul ambasador în Statele Unite, o spun de pe acum, trebuie să fie o persoană care are deja, nu începe să-şi construiască, ci are deja relaţii foarte puternice cu Partidul Republican, cu Administraţia sau persoane din Administraţia Trump, cu comunităţile evanghelice care sunt foarte importante şi care şi în România sunt foarte importante şi pe care noi nu le folosim suficient ca un mijloc de îmbunătăţire a relaţiilor politice. Deci nu trimitem un ambasador nici la o sinecură politică acolo, nici să înveţe America. Trebuie să fie cineva care deja ştie foarte bine America, care e cunoscut în America şi care are aceste conexiuni deja făcute – echipa Trump, Partidul Republican, comunitatea evanghelică.
AGERPRES: Cunoaşteţi persoana aceasta?
Victor Ponta: Cunosc vreo două-trei persoane care îndeplinesc această condiţie. Nu mi-am permis să discut cu ei dacă vor să fie ambasadori, pentru că încă nu sunt preşedinte, dar am putere de convingere. Acestea sunt criteriile pe care, din punctul meu de vedere, trebuie să le îndeplinească noul ambasador al României la Washington, va fi o funcţie foarte dificilă. Nu-i uşor de lucrat cu noua Administraţie, mult mai dificilă decât în alte capitale europene unde lucrurile sunt old school. Aici trebuie cineva care să se adapteze la noul mod de a face politică şi să fie eficient.
AGERPRES: Ar fi necesară o reformă a Constituţiei?
Victor Ponta: Da. În 2013, când USL avea majoritatea necesară de două treimi, am format o comisie de revizuire a Constituţiei pe care o conducea atunci chiar domnul Crin Antonescu. Ca tot ce a început domnul Antonescu nu s-a terminat niciodată, dar documentul este acolo şi este un document care elimina foarte multe din problemele apărute până atunci, şi anume conflictul între preşedinte şi Guvern, ce se întâmplă cu majoritatea parlamentară. Ne-am blocat. Între timp, de atunci din 2013 până azi, au mai apărut câteva. Concret, anularea alegerilor, interdicţia pentru un candidat care nu are o condamnare în justiţie de a candida.
Da, cred că trebuie revizuită Constituţia. Cred că forma din 2003 are deja 22 de ani şi sunt foarte multe decizii ale Curţii care practic au schimbat Constituţia. Şi da, este necesar. Nu mai avem alegeri până în 2028. În primul rând, cred că trebuie revizuită la partea de referendumuri, eu vreau ca referendumurile să fie obligatorii, atâta timp cât sunt validate trebuie să se pună în practică. La partea de raporturi între preşedinte – Guvern şi vreau să vă spun un lucru, nu m-am răzgândit faţă de acum 10 ani, prim-ministrul trebuie să meargă la Consiliul European. Atunci a fost o decizie a Curţii greşită, din punctul meu de vedere. Preşedintele României merge la Consiliile Europene atunci când e vorba de chestiuni de politică externă sau de securitate. Dar nu are ce căuta preşedintele, chit că îl cheamă Ponta, n-are ce să caute în fiecare reuniune a Consiliului European pe nu ştiu, pe parte socială, pe taxe, pe energie, că nu are atribuţii preşedintele. Nu se duce acolo şi vine acasă şi spune prim-ministrului ce să facă. Trebuie prevăzut în mod clar faptul că se poate face reorganizare administrativ-teritorială. Nu putem să stăm cu structura administrativ-teritorială adoptată de Ceauşescu în ’68. Asta avem noi azi, judeţe, localităţi şi aşa mai departe. Trebuie să ne adaptăm la tot ceea ce înseamnă după 50 de ani autorităţi administrativ-teritoriale şi autorităţile locale. Sunt destule lucruri de îndreptat. Şi da, eu cred că 2026-2027 este un termen realist de revizuire a Constituţiei.
AGERPRES: La Curtea Constituţională ar trebui schimbat ceva?
Victor Ponta: Curtea Constituţională cu siguranţă trebuie să aibă prevăzute şi în Constituţie şi în legea de organizare mult mai clare atribuţiile. Eu, de exemplu, consider că e normal să fie Curtea Constituţională care veghează la respectarea Constituţiei şi la alegeri. Dar nu poate Curtea Constituţională să elimine un candidat. Nu poate sau, mă rog, poate, dar nu e bine. După aceea vine un judecător care suspendă ce a zis Curtea Constituţională. Intrăm într-un haos juridic care este extrem de negativ pentru funcţionarea noastră democratică.
AGERPRES: În 2014 eraţi preşedintele inevitabil. Ce aţi învăţat din acea înfrângere, ce ar fi trebuit să faceţi altfel pentru a câştiga?
Victor Ponta: Cam totul trebuia să fac altfel. În primul rând, să înţeleg că oamenii chiar vor un preşedinte pe care să nu-l vadă atât de legat de un partid. Atunci eram mult prea legat de PSD. Acum mă simt de 100 de ori mai confortabil prin faptul că sunt candidat independent, chiar dacă, sigur, nu-mi place că mă mai atacă liderii PSD, dar de fapt asta arată că voi fi ales de oameni, merg la Cotroceni fără obligaţii faţă de partide politice. Vreau să fie foarte clar, că eu am învăţat din experienţa negativă a domnului Băsescu şi a domnului Iohannis că dacă te duci la Cotroceni nu rămâi şi şef de partid de facto. Mare greşeală a făcut şi domnul Băsescu, şi domnul Iohannis. Te duci la Cotroceni, chiar laşi în pace partidele politice. Sigur, inima îţi rămâne, prietenii într-un anumit partid, cum am şi eu la PSD, dar nu-ţi favorizezi partidul din care ai plecat pentru că de fiecare dată s-a dovedit că lucrurile au mers prost. Iar în ce mă priveşte, nu eram destul de matur, de copt.
Funcţia de preşedinte presupune o experienţă de viaţă, o stăpânire, mult mai puţină patimă. Şi acum când mă uit îl văd pe George Simion cumva, e cam cum eram eu în urmă cu 10-15 ani şi de aceea uneori îl privesc cu îngăduinţă şi când spune lucruri total greşite şi când … zic, ei lasă, că şi eu acum 15 ani făceam aşa, important e să nu mai fac acum.
Deci au fost 10 ani pentru mine în care în primul rând am trecut prin nişte momente dificile, personal, ca familie, ca tot, au fost acele dosare care, sigur, în final am fost achitat de toată lumea, dar nu a fost o perioadă bună. Îmi doresc, şi o spun încă o dată, deşi ştiu că naşte foarte multe controverse acest lucru, îmi doresc cu mine preşedinte nici cel mai mare adversar sau critic al meu să nu aibă dosare politice. S-au făcut dosare politice în România. Eu sunt unul dintre cei care am voie să spun asta pentru că am stat atâţia ani şi am fost achitat. Dar îmi spun mie că indiferent de cât de tare mă critică cineva, indiferent de cât de tare detest un adversar politic, lupta nu se dă cu dosare politice, lupta se dă în mod democratic, public. A fost ceva ce m-a marcat şi nu doresc nici celui mai mare adversar al meu să păţească ce-am păţit eu.
AGERPRES: Credeţi că este posibil un preşedinte al tuturor românilor?
Victor Ponta: Da, bineînţeles. Şi prim-ministrul, după părerea mea, nu trebuie să fie prim-ministru al unui partid. Asta greşeam eu în 2014. La noi nu a mai existat Opoziţie, prin reuniunea asta anormală între PSD şi PNL n-a mai existat Opoziţie şi atunci au apărut nişte forţe politice de care ne speriem acum. Păi ele sunt rezultatul acestei mezalianţe între PSD şi PNL, că dacă era PSD la guvernare şi PNL în Opoziţie sau invers lucrurile erau normale. În momentul în care ai decis să laşi deoparte orice ideologie, orice principiu, numai să ne reunim ca să ţinem de putere, era inevitabil că apare altceva. Se întâmplă asta şi în restul Europei. Deci, da, eu cred că preşedintele şi aici e o chestiune de experienţă de viaţă, preşedintele trebuie să fie preşedinte în egală măsură şi al celor care l-au ales şi al celor care sunt contra lui. Şi cel mai important este să nu se întâmple ca în ultimii ani când, de fapt, preşedintele nu-i al nimănui, nici măcar al celor care l-au ales. Cred că aici vine marea dezamăgire şi pentru cei care nu l-au votat pe domnul Iohannis, eu nu l-am votat, dar şi a celor care l-au votat, această mare dezamăgire s-a văzut pe 24 noiembrie şi se va vedea şi pe 4 mai.
AGERPRES: Aţi fost acuzat de plagiat, de corupţie, aţi fost în centrul unor crize politice. Ce le răspundeţi celor care vă consideră un om al sistemului? Aţi fost numit ”vulpea” sistemului de către Elena Lasconi.
Victor Ponta: Mă aşteptam să spună că sunt lup şi doamna Lasconi e vulpe, măcar ca să păstrăm, mă rog, poveştile din copilărie. Bineînţeles că am venit din sistem, cum de altfel au venit toţi oamenii politici care sunt acum, chiar şi domnul Georgescu, chiar şi doamna Lasconi. Problema este că atunci când ajungi în funcţii de decizie dacă te supui total sistemului şi devii o marionetă a sistemului, şi există multe exemple, nu vreau să le dau ca să nu fiu polemic, sau dacă încerci să pui sistemul la lucru pentru oameni. Poţi să-l pui pentru tine, cum a făcut domnul Băsescu, din păcate, sau poţi să-l pui la lucru pentru oameni, cum eu am încercat ca prim-ministru mai ales în 2015, după ce nu mai eram candidat. În 2015 am pus tot sistemul la lucru, hai să reducem taxele, impozitele, să luăm fonduri europene. De fapt, aşa scrie istoria, cel mai bun an al meu ca prim-ministru a fost 2015, nu cele trei dinainte. Nu, nu m-a plăcut sistemul niciodată pentru că sunt genul care nu mă supun. Am propriile idei şi spun nu, motiv pentru care au tot încercat să mă elimine. Au încercat să mă elimine în 2014, în 2015 a fost tragedia de la Colectiv. După aceea m-au exclus din PSD, după aceea am avut dosare. Acum m-au exclus iarăşi din PSD. Sunt un om care pot să stăpânesc sistemul şi să-l pun să lucreze de fapt pentru scopul său legitim. Şi de aia le e şi frică de mine, pentru că după 10 ani în care sistemul nu a avut conducător, lider, şi-ar dori şi acum încă 5 ani tot cu un sistem care are un lider de formă.
Eu nu sunt în nicio variantă un lider de formă şi s-au lămurit toţi. Nu mai e nimeni care să creadă că mă duc să mă plimb prin Africa sau îmi trebuie casa de la Neptun. Nu. Asta e foarte clar şi tocmai de asta e rezistenţa aceasta uriaşă. Vă spun în mod direct de ce domnul Ciolacu, cu care altfel aveam relaţii foarte bune, am fost prieteni, de ce e atât de speriat dacă ajung preşedinte. Pentru că da, ştie că eu ştiu ce înseamnă guvernarea şi mai ştie şi că nu mă poate trimite, cum a făcut cu domnul Iohannis, nu poate să-mi dea nişte bani de avioane private şi de plimbări în străinătate, să-l las în pace. Să o spunem direct – domnul Ciolacu l-a mituit pe domnul Iohannis în ultimii 2 ani ca să-l lase în pace. Pe mine nu poate. Mă cunoaşte foarte bine şi ştie foarte bine că în fiecare dimineaţă o să mă opresc la Palatul Victoria şi ştie foarte bine că nimeni din Palatul Victoria nu mă poate păcăli, că eu am fost mai mult decât ei acolo. Normal că nu mă vor, dar trebuie să se obişnuiască cu gândul.
AGERPRES: Va trebui să vă luptaţi cu sistemul?
Victor Ponta: Am mai făcut-o, dar sunt mult mai pregătit acum, pentru că sunt mult mai experimentat în viaţă şi pentru că acum nu mai trebuie să răspund şi în faţa unui partid. E un mare confort pentru un preşedinte să spună, domnule, chiar sunt independent. Respect PSD şi am foarte mulţi prieteni în PSD şi vreau să-i văd la guvernare pe cei buni, am prieteni şi în PNL şi în AUR, şi în celelalte partide, mai puţin POT, S.O.S., nu-i cunosc, nu pot să spun că-s prietenii sau nu, în UDMR, de asemenea, dar nu le sunt dator şi nu le voi fi dator ca preşedinte şi nu pot să-mi spună – noi te-am făcut preşedinte, trebuie să faci ce zicem noi – ceea ce e un mare avantaj pe care nu cred că l-a avut încă niciun preşedinte până acum în România.
AGERPRES: Dacă aţi avea 30 de secunde în faţa naţiunii, fără atacuri şi fără politică, ce le-aţi spune oamenilor care nu mai cred în nimeni?
Victor Ponta: Că eu, în primul rând, cred în Dumnezeu, cred în faptul că cei trei copii ai mei sunt mai buni decât mine şi că eu trebuie să fac tot ce pot să-i conving, să-i fac mândri de mine şi să-i conving că oriunde se vor duce în lumea asta acasă-i doar aici şi când le va fi greu să vină aici.
AGERPRES: Câţi bani aţi strâns pentru campanie, de unde au venit şi cum i-aţi cheltuit?
Victor Ponta: Conform legii, fiind candidat independent, eu nu am subvenţii de la partide, nu primesc bani publici, nu am voie să primesc de la companii sau firme, numai şi numai de la persoane fizice, cetăţeni români. S-au încheiat acte la notariat, le-am declarat la AEP. Nu am cheltuit absolut niciun leu pentru emisiuni televizate. Eu cred că e un lucru greşit această politică de a da sute de mii de euro pentru o emisiune la televizor. Am mers doar la emisiunile la care nu mi s-au cerut bani. Am folosit banii în special pentru promovarea online, pentru că e o realitate pe care am învăţat-o, şi anume oamenii au mai mare încredere acum în telefon, în ceea ce văd pe o reţea de socializare, chiar dacă nu e întotdeauna adevărat, dar au mai multă încredere decât în aceleaşi televiziuni şi în aceiaşi jurnalişti pe care i-au văzut schimbându-se de fiecare dată şi pe care i-au văzut primind sume uriaşe din bani publici. N-am avut aşa de mulţi bani, dar am avut suficienţi pentru promovare online.
AGERPRES: Lucraţi cu vreo firmă de consultanţă, românească sau străină, cu consilieri cunoscuţi?
Victor Ponta: Nu. Lucrez cu o echipă, eu le zic de copii, că sunt de vârsta lui Andrei al meu, pentru zona de online, de TikTok în special, unde, ce să fac, a trebuit să mă adaptez. M-au ajutat foarte mult pe zona de online. Da, am un contract cu o firmă românească care sunt convins că, după ce se termină alegerile şi ies preşedinte, vor fi foarte celebri şi vor fi căutaţi de toată lumea. Eu cred că nu mai e nevoie de consultanţi străini în România. Cred că deja avem foarte mulţi tineri români care au învăţat şi sunt la fel de buni ca cei străini şi asta v-o spune cineva care din 2004 încoace a văzut toate campaniile. E o şansă personală. Am fost în campania lui Adrian Năstase, am fost în campania lui Mircea Geoană, am avut propria mea campanie. E adevărat, în 2019 am fost mai puţin implicat, dar 2019, din punctul meu de vedere, a fost un blat, nu a fost o campanie, a fost un blat politic şi oamenii cred că aşa l-au simţit. Am fost în 2024, l-am văzut pe Marcel Ciolacu. Deci e a cincea campanie prezidenţială pe care o văd. Vă zic că deja avem români la fel de buni ca şi cei din străinătate.
AGERPRES: Tinerii sunt tot mai sceptici. Cum faceţi să deveniţi interesant pentru această categorie de alegători?
Victor Ponta: Încerc să-i tratez, şi asta chiar o fac cu toată sinceritatea, aşa cum îi tratez pe Andrei şi pe Irina. Şi anume, în primul rând vă respect că aveţi personalitatea voastră, nu vin eu să vă spun ce să faceţi. În al doilea rând, chiar sunt serios interesat de preocupările voastre care de multe ori nu au nicio legătură cu ale mele. Ce muzică ascultaţi, ce meserie vreţi să aveţi, ce urmăriţi pe TikTok, sau mai bine zis, ce urmăriţi, ce reţea socială? Ambii copii ai mei n-au Facebook, mi-au zis – tata, tu eşti cu Facebook, nu ne mai uităm. Noi ne uităm pe altceva. La fel, pe toţi tinerii îi întreb cam ce te-ar interesa cel mai tare, să câştigi bani, să ai un succes profesional, să termini o facultate prestigioasă. În rest, m-am învăţat de-acasă, degeaba le spun eu ce să facă că o să facă invers dacă le spun. În schimb, dacă arăt că-i înţeleg şi că-i ascult şi că-i ajut la ce vor ei, nu la ce vreau eu, am şanse să-i conving.
AGERPRES: Cum aţi rezolva problema drogurilor?
Victor Ponta: Încă de când mi-am lansat campania a fost unul dintre cele nouă puncte. Încet-încet mă bucur să văd că şi alţi candidaţi şi de fapt redevenim interesaţi de ceea ce eu consider cel mai mare pericol pentru România în perioada imediat următoare. Rusia e un pericol, dar ne apără America. Drogurile sunt un pericol de care nu ne apărăm nici noi. Şi atunci, uitându-mă şi discutând cu oameni care au mai văzut alte sisteme care funcţionează am spus că voi face următorul lucru, în primul rând, în CSAT vom declara traficul de droguri ca o ameninţare la securitatea naţională. Asta înseamnă că şi poliţiştii, procurorii, dar şi serviciile de informaţii vor primi atribuţii suplimentare, asta înseamnă, de fapt. Deci, ce folosiţi pentru combaterea terorismului aveţi voie să folosiţi şi împotriva reţelelor de droguri.
Voi cere tuturor partidelor parlamentare şi nu cred că se va opune cineva să trecem clar în Codul penal – eşti membru al unei reţele de trafic de droguri, pedeapsa este închisoare pe viaţă. Nu cred în ce zicea cineva, că să-i împuşcăm pe stadioane. Mi s-a părut o gafă. Totuşi, suntem o altă civilizaţie. Dar când cel care face parte dintr-o reţea ştie că nu scapă în 2, 3 ani, 4 ani, 5 ani şi eventual şi cu banii şi ştie că stă toată viaţa în închisoare cred că mentalitatea a aproape oricărui infractor de acest gen se schimbă.
Un alt lucru foarte important, vreau să depenalizăm, sunt procuror, sunt absolvent de Drept, ştiu ce înseamnă, să nu mai existe pedepse penale pentru tinerii consumatori. Faptul că băgăm în închisoare un tânăr de 17, 19, 20 de ani că a fumat o ţigară, că a luat o pastilă, cred că este o uriaşă eroare. Îi distrugem viaţa, învaţă în închisoare lucruri mult mai rele şi practic îl scoatem din societate. Suntem o societate foarte dură şi foarte nedreaptă. Îl scoatem pe foarte mult timp, nu îi dăm o a doua şansă. Cred că pentru tinerii care consumă, care cad în această capcană, soluţia este – centre de reabilitare, psihologie, toate programele nepenitenciare, nepenale, de reintegrare în societate. Traficantul de droguri, cel care comite această infracţiune, face parte dintr-o reţea care în mod organizat aduce droguri, stă toată viaţa în închisoare. Tânărul care consumă trebuie o dată, de două ori, de cinci ori, de 10 ori să încerci să-l ajuţi, să-l recuperezi pentru societate.
AGERPRES: Sunteţi de acord cu finanţarea partidelor de la bugetul de stat? Suntem acum în centrul unui scandal legat de banii pentru campanie.
Victor Ponta: Uriaş scandalul şi pe bună dreptate. Cred că sumele acordate în ultima perioadă pentru partidele politice sunt absolut revoltătoare, sunt ruşinoase, sunt inacceptabile. Am condus un partid politic şi ştiu ce înseamnă şi cred că în continuare partidele politice trebuie să aibă fonduri care să acopere sediu, maşină, personal, acces la internet. Aceasta a fost ideea iniţială, care a fost o idee corectă. Să nu mai vedem oameni cu genţi cu bani cash care vin la partid ca să plătească lumina şi căldura. Deci să plăteşti de la buget pentru partide, repet, cheltuielile de funcţionare, da, e corect. De la asta să ajungi la zeci, sute de milioane de euro, este o hoţie îngrozitoare. Şi da, sunt absolut convins că noul preşedinte, sunt eu sau cine o fi, cheamă toate partidele parlamentare la consultări şi le zice la 1 iulie, la rectificarea bugetară, modificaţi legea şi spuneţi, mai ales că nu mai sunt alegeri, cheltuieli de funcţionare – da, nimic altceva în afară de cheltuieli de funcţionare.
Sigur că partidele politice acum au o problemă creată de ele însele prin banii pe care i-au dat la presă. Sigur că le e frică de presă. Aoleu, cum să zicem aşa ceva? Că se aşteaptă milioanele de euro lunar care merg la televiziuni, sau mai ştiu eu pe unde. Nu se poate. Cred că este ceva revoltător şi cred că e unul dintre motivele pentru care oamenii nu mai au încredere nici în partide şi nici în presa mainstream şi se refugiază la persoane din afara partidelor politice şi din afara presei mainstreim. E o şansă şi pentru presa mainstreim să îşi recâştige credibilitatea. Altfel, o spun direct, când apari acolo, te duci la o emisiune cu un moderator şi apari acolo, mandatar financiar, ai plătit 500.000 euro. Cine crede că acel realizator te-a chemat să te întrebe ce vrea poporul? Da. Sunt sigur că nu va avea nimeni curaj dintre liderii politici să spună că se opune la această reformă şi o voi face la 1 iulie.
AGERPRES: “Candidatura fostului meu coleg este una de orgoliu personal şi nu are nicio şansă”, l-am citat pe premierul Marcel Ciolacu. Ce îi răspundeţi fostului dumneavoastră coleg?
Victor Ponta: Că ştie foarte bine că de fapt eu îl salvez şi pe el şi salvez şi PSD din această ruşine îngrozitoare de a nu avea candidat şi mai ales mai ştie, că a fost în Guvernul meu, că împreună, toţi oamenii politici trebuie să salvăm România din criza economică în care, din păcate, Guvernul domnului Ciolacu ne-a adus. Nu mă supăr pe declaraţiile acestea un pic aşa, din ficat sunt făcute, nu-s făcute nici din minte, nici din suflet, şi dimpotrivă, aş spune şi aş face un apel să înţeleagă că-n turul al doilea va intra George Simion pe acest val de nemulţumire şi pe iluzia pe care el o întreţine că el este Călin Georgescu. E o iluzie, dar el o întreţine şi pe această iluzie va intra în turul doi. Într-un fel oamenii vor să-i facă dreptate lui Călin Georgescu şi îl vor vota pe Simion. Şi că în turul al doilea, şi aici îi spun direct domnului Ciolacu ce i-am zis în 25 noiembrie, în turul al doilea, dacă-i Crin sau Nicuşor sau, mă rog, pe cine susţine domnia sa, Crin Antonescu, toţi PSD-iştii îl vor vota pe George Simion. Cum tot în turul doi toţi PSD-iştii l-ar fi votat pe Călin Georgescu. Eu cunosc foarte bine PSD, îl cunoaşte şi domnul Ciolacu. Eu o să fac un apel în ultimele zile la raţiune şi la faptul că în acest moment între George Simion şi Victor Ponta am mai mare experienţă, am mai mare capacitate de a scoate ţara din criză şi că interesul strict personal al lui şi al echipei sale de a se perpetua la conducerea PSD e mult prea egoist. Adică, cumva ei acceptă să se prăbuşească România ca să rămână ei şefi la PSD. Trebuie să lase egoismul ăsta şi să se gândească că sunt momente în viaţă în care trebuie să te gândeşti la ţară şi nu la poziţia ta.
AGERPRES: Cu alte cuvinte, trebuie să intre Victor Ponta în turul doi să-l învingă pe George Simion?
Victor Ponta: Voi intra. Eu cred că voi fi şi sunt mai pregătit să fiu preşedinte decât George Simion.
AGERPRES: Dar decât Crin Antonescu sunteţi mai pregătit?
Victor Ponta: Oricine e mai pregătit decât domnul Antonescu, pentru că domnia sa a fost şomer 10 ani. Toţi suntem mai bine pregătiţi decât domnul Antonescu. În plus, domnul Antonescu propune să rămânem ca acum. Nu putem să rămânem ca acum, şi dacă vrem nu o să rămânem ca acum. O să ne trezim la 1 iulie că cele trei agenţii de rating ne pun la “junk” şi că nu mai avem bani de funcţionare a statului. Deja deficitul de pe primele trei luni e mai mare decât anul trecut. Deci nu putem să rămânem ca acum. Trebuie să schimbăm ce este acum şi schimbarea înseamnă ori Simion, care, după părerea mea, este o aventură, e o opinie personală şi accept să o trataţi aşa, sau înseamnă totuşi o experienţă economică, politică, pe care eu o am. Astea-s cele două variante.
Vă garantez, în acest moment, oricum România va vota o schimbare, nu va rămâne ca înainte. Nu va rămâne în nicio variantă ca înainte. Şi schimbarea, repet, poate fi o schimbare de tip Simion sau schimbare de tip Ponta. Până la urmă, fiecare va decide cu ştampila în mână. Dar domnul Ciolacu şi domnul Grindeanu, din păcate, ei zic, domnule, să schimbe orice, dar să nu ne schimbăm noi doi din funcţii, ceea ce nu se poate şi nu se va întâmpla. Nu au cum să mai rămână tot ei, pentru că viaţa aşa funcţionează. Ai performanţă, rămâi, n-ai performanţă, pleci. Ei sunt singurii care au avut contraperformanţă şi au rămas. Nu se poate şi e o chestiune strict temporară.
Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica