VIDEO Crin Antonescu: ‘Sper ca Rusia să nu câștige un alt succes pe 18 mai’. România, în linia întâi a războiului hibrid și scindarea SUA-UE

Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale din România din partea coaliției de guvernare, a făcut o serie de declarații care reflectă îngrijorările cu privire la influența Rusiei asupra situației politice și economice din Europa și impactul scindării dintre Statele Unite și Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat Gândul, Antonescu a subliniat riscurile crescute pentru România, având în vedere evoluțiile geopolitice din ultima perioadă.

„E cu totul regretabil că s-a ajuns la scenele deja celebre din Biroul Oval. Le-a văzut toată lumea, m-au durut și cred că au afectat ceva la carterul care este cardinal pentru politica pe care o doresc eu pentru România. Ce s-a întâmplat în Biroul Oval a arătat rău pentru toată lumea occidentală și a fost un motiv de sărbătoare prelungită pentru Moscova. Este un succes al unui război hibrid pe care Moscova și alți dușmani îl duc de mulți ani, de care lumea occidentală trebuie să fie mai conștientă și preocupată”, a declarat Crin Antonescu.

Candidatul a continuat subliniind importanța alegerilor din mai și a avertizat despre pericolele unei posibile scindări între SUA și Uniunea Europeană: „Și al noul cu aceste alegeri anulate, candidați ciudați, ține de acest război, iar alegerile din mai sunt un punct de interes pentru Rusia și alți adversari. Scindarea între SUA și UE favorizează Rusia și alți adversari ai lumii occidentale. Succesele în Europa ale unor mișcări extremiste sunt succese pentru Rusia și sper să nu aibă un alt succes în România pe 18 mai.”

Crin Antonescu a explicat și pericolele care pot apărea pe fondul unei posibile slăbiri a alianțelor internaționale: „Cred că NATO există, are motiva să se întărească și problema ține tot de niște declarații ale lui Musk, ale altora privind posibilitatea ca SUA să iasă din NATO. Eu nu sunt de acord, nici alții, iar deocamdată angajamentul administrației americane a fost confirmat. Pe de altă parte, este clar că în interesul nostru să rămânem în componenta NATO. Suntem după 70 de ani, în fața unei situații noi: SUA să nu își mai asume financiar echipamentele, investițiile militare, protecția Europei occidentale. E momentul, nu doar pentru că Trump amenință cu asta, dar UE, dacă dorește să fie un jucător major pe scena internațională, să stea la masă și să dea verdicte, să participe la decizii în marile teme, cred că suplimentarea bugetelor apărării este un subiect de consens.”

Antonescu a mai spus că acest lucru ar face NATO mai puternic și să rămână funcțional chiar și în fața amenințărilor. „Pe noi ne interesează o structură colectivă de securitate, care să apere Occidentul”, a conchis Crin Antonescu.

Articol preluat de pe: Stiri pe Surse Politica

EkoNews