Candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, a declarat luni seara jurnaliștilor că a cerut liderilor PSD, PNL, UDMR și Minorităților Naționale să modifice legea astfel încât magistrații să se pensioneze în viitor la 65 de ani, „precum toți cetățenii”. Antonescu a spus că liderii coaliției au acceptat propunerea și marți urmează să depună un proiect de lege la Parlament în acest sens.
Crin Antonescu a făcut anunțul după ce a participat la o ședință a coaliției de guvernare, care a avut loc la Guvern. El a argumentat solicitarea sa prin faptul că sunt în acest moment „cel puțin 230 de milioane de euro care sunt blocați în PNRR”.
„Aș vrea doar să vă anunț un lucru care s-a decis acum și după aceea nu am să iau întrebări (…). Am solicitat cu fermitate astăzi coaliției de guvernare, la această reuniune, să terminăm odată cu pensiile speciale din magistratură, cu vârstele de pensionare diferite, pentru că trebuie să existe un principiu de echitate pentru toți cetățenii acestei țări”, a anunțat Crin Antonescu.
El a spus că viitorii procurori și judecători care urmează să intre în magistratură ar trebui să iasă la pensie la 65 de ani: „Precum toți cetățenii”.
„Am cerut acest lucru coaliției, s-a acceptat acest principiu. Mâine va fi depus la Parlament un proiect de lege semnat de toți cei patru președinți ai partidelor care compun coaliția de guvernare. Este vorba de pensiile speciale din magistratură și de vârsta de pensionare din magistratură. Veți primii alte detalii începând de mâine. Ce am vrut să vă anunț este că am cerut acest lucru și coaliția l-a acceptat”, a mai spus Crin Antonescu.
Plata a 230 de milioane de euro este blocată de către Comisia Europeană pentru că ratarea reformei pensiilor speciale (jalonul 215) din PNRR.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat în martie 2025, la Antena 3, că Guvernul are două sau trei variante prin care poate remedia problema cheltuielilor cu pensiile speciale, cheltuieli care au determinat Comisia Europeană, printre altele, să activeze procedura de suspendare a plăților prin PNRR.
De ce impozitarea progresivă a pensiilor speciale a fost declarată neconstituțională de CCR
În motivarea deciziei de neconstituționalitate a impozitării progresive a pensiilor speciale, din luna decembrie a anului trecut, Curtea Constituțională a susținut că actul normativ „creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale”. În consecință, se va aplica cota de impozit de 10% fiecărei surse din fiecare categorie de venit impozabil.
- „În esenţă, Curtea a constatat că, în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a impozitului care se bazează pe partea contributivă şi pe partea necontributivă a pensiilor, precum şi pe doi indicatori variabili [câştigul mediu salarial brut şi câştigul mediu salarial net], textul nu precizează care este în concret modalitatea de calcul a părţii contributive, respectiv perioada la care se raportează partea contributivă a venitului din pensii, ceea ce determină încălcarea prevederilor art.1 alin.(5) din Constituţie”, a transmis CCR în data de 19 decembrie 2024.
Potrivit documentului citat, Curtea a reţinut că „raportarea la aceiaşi indicatori variabili se menţine şi în cazul pensiilor care au doar componentă necontributivă, respectiv pensiile militare”.
- „Din moment ce indicatorii folosiţi în formula de calcul nu sunt constanţi, iar valoarea lor se stabileşte anual, o dată cu adoptarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul respectiv, textul de lege criticat creează premisele pentru ca pensia aflată în plată să fie permanent repusă în discuţie şi să fie supusă unei recalculări anuale, prin raportare la fiecare nou nivel al câştigului salarial mediu brut şi al câştigului salarial mediu net, ceea ce încalcă dispoziţiile art.1 alin.(3) şi (5), precum şi ale art.15 alin.(2) din Legea fundamentală”, a mai transmis CCR.
Articol preluat de pe: Politic Hotnews